自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

WenMAmi 發表於 19-2-15 15:25
半個鍾車程大約幾錢到,因為黎緊去日本旅行有機會搭到

要睇塞唔塞,我11月坐25分鐘$300

大宅

搭過幾次,無傳聞中咁貴。

男爵府

Heisenberg 發表於 19-2-15 18:28
實際原因我唔知但只知道司機會開關俾你,總之乘客就唔好搞度門
...

日本人習慣開門係佢地做司機既工作之一,就算冬天北海道咁冬佢地都開住門等客,唔會想暖d就關左門,為既係要服務至上,咁你做客人又自己開門即是話佢地服務不周,冇盡全責,正如日本食野唔駛加一同tips一樣

公爵府

喺福崗、北海道、東京都搭過
短途唔係太貴,可接受
司機好專業
車亦乾淨
瑞士搭的士先真正貴

大宅

happyyee 發表於 19-2-16 01:38
日本人習慣開門係佢地做司機既工作之一,就算冬天北海道咁冬佢地都開住門等客,唔會想暖d就關左門,為既係 ...

我聽返嚟嘅原因都係咁,但我無法證實,所以唔敢答實嗰位jm不過我喺北海道搭的士未試過司機開住門等客,但客人行到或佢駛到,佢會開門俾你,日本的士司機服務係幾好,甚至介紹我哋去食拉麵,車埋去,又真係幾好食

伯爵府

BK Milk勳章

4個人短途平過JR

男爵府

Heisenberg 發表於 19-2-16 02:20
我聽返嚟嘅原因都係咁,但我無法證實,所以唔敢答實嗰位jm不過我喺北海道搭的士未試過司機開住門 ...

係最頭果1至3架先開定車門,因隨時有客上車

水晶宮

京都,福岡有搭過,服務真係好好,一定貴過香港少少
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

福岡搭過兩次,機場去酒店來回約兩千日圓,平!
I 大蚊豬   

珍珠宮

kcpak 發表於 19-2-16 03:06
京都,福岡有搭過,服務真係好好,一定貴過香港少少

係4~5倍價錢

珍珠宮

剛去完東京,有搭的士, 可以預先google 看路程及大概車費, 另外我google要去地方的日文及圖片給截圖士司機看

子爵府

大廚勳章

回覆樓主:

喺日本搭過幾次的士, 司機服務態度非常好, 價錢只係貴香港少少,絕對可以接受

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

WenMAmi 發表於 19-2-15 15:11
聽過好多次人地話日本的士好貴,所以就算係日本都會搭巴士 JR ,係咪真係好似佢咁講話服務好好?https://ww ...

冇記錯起錶580yen

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

搭過好多次,都係短短地,好禮貌,好多司機著恤衫打tie
我用手機翻譯個地方名同搵地址俾佢,佢地在GPS一入郵編就識搵路去。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

貴過香港,但唔會好過份。
其實同係悉尼搭差不多價錢。

珍珠宮

Heisenberg 發表於 19-2-16 02:20
我聽返嚟嘅原因都係咁,但我無法證實,所以唔敢答實嗰位jm不過我喺北海道搭的士未試過司機開住門 ...

?

係簿野區晚上有一半的士打開門等客的

大宅

前兩日前搭過,叫左兩架,由田町去羽田,每架約¥6800,貴香港些少,但接受到。服務非常好,一停低架車就即落車跑來幫手攞喼擺喼,一放低就講一大堆日文,大意係多謝,然後90度 鞠躬, 直至我哋行咗好遠,先見2個司機上班車, 而全程揸車平穩, 制服四正, 仲要唔係阿伯,幾高大靚仔
美麗人生

公爵府

danielmon 發表於 19-2-16 13:44
我响北海道搭過都冇開住門等客,
日本搭咁多次,都冇介紹嘢,司機只係上落車一句日文,我估佢地英文唔掂, ...

啱啱北海道返,的士站第一架車基本都係開住門,我仲同c6講咁咪好凍囉,點解唔等有人行埋去先開

首頁

尾頁

跳至