自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

一定要買 咩都可以無,保險係基本野,好有用,放心,你都想有個保障架?

翡翠宮

回覆樓主:

醫療一定要,其次危疾

子爵府

kokochow 發表於 19-2-16 00:29
請比意見,
唔係大富家庭。

買住院,其他可買可唔買.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

依家保險嘅範疇五花八門,我覺得每個人每個階段嘅需要都唔同。我個仔細細個嘅時候,我同我老公嘅人壽買得好大㗎,有乜事都有筆錢養大個仔呀嘛!到而家我個仔成年喇,我同我老公就減細咗個人壽保額,反而加大咗我兩老嘅醫療住院保障,因為我唔想我哋嘅醫療洗費轉架啊仔身上。

珍珠宮

你首先要問自己想要乜保障?

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

請問小朋友需要意外保險嗎?

琥珀宮

請比意見,
唔係大富家庭。

同使唔使食補品一樣道理,大富人家未日日當飯後甜品,普通人家就生仔陀仔先食,貧窮人家就想食都冇得食,凡事量力而為啦

洋房

保險係’必需品,危疾同住院要買.

但如果budget問題,我知現在有些新世代保險, 保額大同保費好平.

利审:我不是做宣傳

子爵府

請比意見,
唔係大富家庭。

意外,醫療,危疾會買。越早買越好。

人壽就睇自己有無儲蓄習慣,如有可以唔買。

子爵府

ChanBB32 發表於 19-2-16 23:13
保險係’必需品,危疾同住院要買.

但如果budget問題,我知現在有些新世代保險, 保額大同保費好平.

咩係新世代保險

大宅

回覆樓主:

我個同事確診左乳癌,佢話就係全靠保險,讓佢可以停工一年(無薪病假佔左半年),除左得到較好的治療,生活都不成問題。佢提過保費不便宜的,仲講笑話所以冇得成日去旅行。不過宜家就真係用得着。

複式洋房

kokochow 發表於 19-2-16 00:32
咁買齊人壽住院危疾?咁一年比幾多錢?

睇你幾多歲同買咩保額啦
危疾(非單次賠償)主plan,附加醫療
男人(非吸煙),未到30歲,保額30-40萬
應該唔駛1萬1年,睇你買邊間
如果買單次賠償再平一節
冇咩錢就睇餸食飯,錢行頭保障行後
有D人就睇保障再講錢

水晶宮

cinda72. 發表於 19-2-16 00:33
點都買危疾同住院啦,有事呢d幫到下手架

同意。 住院及危疾要買。

但都要睇自己經濟狀況。

我agent 一開始就講, 買保險想令自己安心, 而唔係拎自己擔心(增加經濟負擔)。 唔夠錢買到全方位保險, 就揀自己覺得最需要。

不過, 我個人就覺得唔好買儲存成份。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

請比意見,
唔係大富家庭。

我同老公各買人壽,意外,危疾,住院。
呀仔買人壽,住院,意外,佢份一出世買,保費平同埋供到15歲就唔使俾保費,呀仔份我供多4年甩難。 到佢自己大個出社會做事,有需要有能力就自己加保。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

麟媽媽 發表於 19-2-16 11:25
依家保險嘅範疇五花八門,我覺得每個人每個階段嘅需要都唔同。我個仔細細個嘅時候,我同我老公嘅人壽買得好 ...

正路,我哋都差唔多係咁 plan。

侯爵府

請比意見,
唔係大富家庭。

唔係大富家庭, 我覺得最好買醫療。我買個d 入院未按金、由醫生填form 交比保險公司有approval 後出院可免找數個d plan ,吾冼比一大筆才claim
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

fbyan 發表於 19-2-16 01:14
有時唔係話想咁富貴去私家,但當個仔未夠1歲時燒到40度又痾又嘔,去急症都話要排至少4個鐘,真係頂唔順會去 ...

細路仔果份真係要買,係一出世即買。
仔細果陣發高燒,嘔⋯都係靠份保險入私家,如果唔係一轉就萬幾兩萬。
愈細就愈大機會用到,因為bb講唔到佢咩事唔舒服,好多時擔心都會入左院先。

公爵府

醒目開學勳章

住院費10 萬8 萬,應該好多人都攞到出來,但醫癌症費用分分鐘可以傾家蕩產,所以危疾一定要買

男爵府

有大病時,可能有保險最後也係政府醫
但有保險,可先去私家住院,做所有test, 按情況考慮去政府還是私家
如有私家confirm有癌,政府醫得好快
但資源不夠,未確診時等排testing的確比私家慢

有好多怪症,病例少
最後也係去瑪麗醫院,威爾斯醫院見大學教授
尤其係腦科,兒童癌症

如果中流感入院,私家要隔離,費用太高
普通住院也包吾晒

有保險係多一個選擇,當自己仲清醒,可以自己選擇時
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

別墅

請比意見,
唔係大富家庭。

無事果陣就話買保險係呃人,到你有起事上黎就真係多謝保險公司!我女10個月大,半歲幫佢買左份醫療&儲蓄人壽,舊年入左2次醫院,每次埋單都萬幾至2萬蚊,而我只係交左幾個月保費,每個月只需供500幾蚊,所以邊個呃邊個,真係唔知嫁。我自己都唔係富貴,但呀女同我媽咪的保險我一早幫佢地買左,黎緊C6同我自己都會買,呢d保障真係需要的

首頁

尾頁

跳至