1-3歲

跳至

複式洋房

2019新春慶豚圓

第一次同bb去旅行, 好緊張 已經諗緊執d咩去, 有幾個問題: 沖涼洗頭cream果D你地會唔會帶哂? 定用酒店果D都得? 你地會唔會帶埋支裝水比佢架? 要帶咩平安藥? 唔知仲會唔會好大雪, 落雪有冇咩tips呀??

感謝大家

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

winnie0524 發表於 19-2-16 01:15
第一次同bb去旅行, 好緊張 已經諗緊執d咩去, 有幾個問題: 沖涼洗頭cream果D你地會唔會 ...

BB幾大呀?
1. 沖涼洗頭會用細樽入返佢平時用個啲,以防敏感
2. 出發前一星期係日式超市買樽裝水開始溝俾bb飲,去到當地買返同款水,避免水肚不服
3. 平安藥去醫生到配,通常都係退燒止咳止鼻水
4. 落雪要注意保暖,尤其頭同頸,洋蔥式著衫

複式洋房

2019新春慶豚圓

小朋友戈D我會自己帶! 記得記得要搽cream! 驚落雪大風會凍親! 帶帽同薄外套! 平安藥問醫生佢會識比你!

複式洋房

2019新春慶豚圓

落雪會搞到皮膚好乾,而且一大風小小加埋D雪吹落黎會好冰凍,次次出街前記得幫小朋友搽野,有咁潤得咁潤,厚搽,因為驚凍傷!

珍珠宮

2019新春慶豚圓

去便利店買水,同埋帶平安藥

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

北海道好凍亞!真係要帶夠衫

別墅

2019新春慶豚圓

北海道邊度? 二月尾都一定凍架喇
如果唔係再北啲 都無咁凍

睇你小朋友幾大啦 凍就貼暖包 暖貼
基本上入親店都有暖氣
Cream 如果用開個啲就自己帶 唔夠先再係日本買

複式洋房

2019新春慶豚圓

irene891 發表於 19-2-17 14:42
北海道邊度? 二月尾都一定凍架喇
如果唔係再北啲 都無咁凍

去札幌同小樽啊 …啊b而家13m 暖包我岩岩都買左, 多得你提醒, 因為我地從來冇用暖包

cream我怕而家果隻都唔夠潤! 上個禮拜帶佢出街食飯吹一吹佢都甩皮! 睇下洗唔洗換隻潤D既cream去果到用 ..

別墅

2019新春慶豚圓

winnie0524 發表於 19-2-17 16:45
去札幌同小樽啊 …啊b而家13m 暖包我岩岩都買左, 多得你提醒, 因為我地從來冇用暖包

cream我 ...

要用暖包丫 貼外套度 唔好貼最底個層 小心太熱 整親小朋友
小小暖 如果件褸擋風都已經好保暖

我覺得香港用開個啲唔係好夠 果邊係乾凍 同埋啲沖涼水唔同 大人都成日好乾

FB體驗帳戶

2019勳章

winnie0524 發表於 19-2-16 01:15
第一次同bb去旅行, 好緊張 已經諗緊執d咩去, 有幾個問題: 沖涼洗頭cream果D你地會唔會 ...

我上星期帶左呀仔(20月)去濟洲玩左一星期,我自己帶水去溝個到個d水,溝到last個兩日先全部用當地水,我個仔最大問題係佢唔食當地既....自己煮都唔食...可能回味同回感唔到...4日飲左一罐奶粉..所以我下次我會帶定一d佢平時食既野去...

複式洋房

winnie0524 發表於 19-2-17 16:45

cream我 ...

petite planet隻維他命E cream夠潤啊,樓主可以試,我同大果2隻怪獸岩岩1月頭去左名古屋都係用依隻,出街前同返到酒店都記得要搽就冇事 一吹到就搽,有修護成分退紅退得好快

大宅

2019新春慶豚圓

bb用返自己果d比較好

winnie0524    發表於 19-2-21 18:23

大宅

2019新春慶豚圓

我一月頭帶左16個月仔仔去左
其實比想像中無咁凍
Bb著保暖底衫+厚衛衣+大褸3層已經好夠
當然都要有厚襪仔+頸巾+冷帽啦
飲水我就係酒店煲比佢飲無咩唔舒服
沖涼洗頭我帶aveeno baby旅行裝有2合1+支cream
暖包帶左最後都無用到
最煩係雪地推bb車囉
要慢d小心d否則好易卡住

複式洋房

2019新春慶豚圓

黃家好媳婦 發表於 19-2-20 12:01
petite planet隻維他命E cream夠潤啊,樓主可以試,我同大果2隻怪獸岩岩1月頭去左名古屋都係用依隻,出街 ...

維他命E係有修護成分? 有冇相plz

複式洋房

2019新春慶豚圓

sweetmammy 發表於 19-2-20 18:17
我一月頭帶左16個月仔仔去左
其實比想像中無咁凍
Bb著保暖底衫+厚衛衣+大褸3層已經好夠

多謝提醒! 我個媽媽group都話要洋蔥式著3, 襪仔手套冷帽頸巾我都準備好了!

最近幾日都有餵樽裝水, so far冇咩異象

我屋企都有D樽仔入沖涼洗頭嗰D去, 係差支cream怕佢太干, 我依2日應該會去買支潤小小既cream帶去

複式洋房

winnie0524 發表於 19-2-21 18:18
維他命E係有修護成分? 有冇相plz

應該係掛~ 佢話有修護成分, 又真係好退紅~

複式洋房

小朋友個啲要自己帶,酒店個啲成份未必啱BB...
我去旅行就會用個樽仔入起少少QV隻潤膚沐浴油,冇香料同埋溫和啲

複式洋房

回覆 minnielamm 的帖子

剛同囡囡去完福岡, 我覺得行程不要太緊密, 要俾小朋友足夠時間休息

winnie0524    發表於 19-3-11 00:10

珍珠宮

2019新春慶豚圓

你個小朋友幾大啊?如果仲細就要帶定糊仔,另外帶D平安藥。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

黃家好媳婦 發表於 19-2-27 19:06
應該係掛~ 佢話有修護成分, 又真係好退紅~

樓主係邊度買到?我都準備買翻支

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊