論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我無請工人好多年,我亦叫佢打去1823問下。。。

想問佢工人下年2月完約,但工人不幸知道自已有婦科癌症,僱主可否完約後不續約? 還是繼續醫到病好為止。佢一家4口,無工人不特只,仲耍帶出帶入同佢醫病,兩公婆都要返工。原想比幾萬蚊去菲律賓回鄉醫病,但工人唔肯走。。。

男爵府

Ivan1023 發表於 19-2-16 11:50

想問佢工人下年2月完約,但工人不幸知道自已有婦科癌症, ...

可以唔簽新約。
因為工人同僱主簽果份約只寫明contract期間病係僱主要負責。但無一條寫明如果病左一定要續約。

水晶宮

Solarflare 發表於 19-2-16 12:32

可以唔簽新約。

即係樓主個 fd 要與不肯走的癌症工人一同捱多一年!!!

男爵府

birdbird 發表於 19-2-16 12:46
即係樓主個 fd 要與不肯走的癌症工人一同捱多一年!!!

所以話香港政府白痴。癌病唔炒得。請個工人原意係回來幫手, 結果變成負累。雙職父母, 2仔女, 一定好驚。無人湊, 唔通為左個工人請辭??? 照顧埋個工人仲要出糧比佢? 尤其供緊樓, 養緊父母, 跟本捱唔到落去。
個工人都不安好心, 明知僱主處境, 硬要留港, 好自私。

wcpcelia    發表於 19-2-18 11:26

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

放病假中? 如果唔係 可以解約

大宅

想問佢工人下年2月完約,但工人不幸知道自已有婦科癌症, ...

同我以前例子一樣,我打過勞工處問,勞工處講可以唔同工人續約,因為係完約,無犯法,但若因為工人有病,唔同佢續約,隨時會被平機會告。最後我因工人借財仔,乘機唔同佢續約。但個人覺得,香港政府超低能,唔明點解要僱主負責工人的生老病死,尤其政府無任何資助俾我地,稅又扣唔到,白痴政府。

男爵府

回覆樓主:

如果佢唔係做唔到嘢就要keep到完約。 如果做唔到就醫生開病假。 扣完有薪病假做唔到full duty先可以和平分手。 好明白工人梗係想留低醫病, 但cancer treatment點做家務呀?

我有個朋友仲慘, 原來個工人申請來香港就係為醫病俾agent錢, 機票, 人工俾佢來香港攞著數醫病。

男爵府

manwai11 發表於 19-2-16 14:40
同我以前例子一樣,我打過勞工處問,勞工處講可以唔同工人續約,因為係完約,無犯法,但若因為工人有病, ...

如無借錢or 大錯, 癌病 perform full duty. 怕佢做做下屎左, 到時仲大獲! 屋企變兇宅! 工人家人會否來港提告?

男爵府

seenfu 發表於 19-2-16 15:10
如果佢唔係做唔到嘢就要keep到完約。 如果做唔到就醫生開病假。 扣完有薪病假做唔到full duty先可以和平分 ...

政府應該學新加坡咁, 有病or懷孕準許即炒。
跟本要杜絕班人來港拎著數

子爵府

佢唔肯走,無法,捱到完约,唔續

你朋友唔使請假帶工人去,叫佢自己去睇病便可以。香港纳税人俾錢㗎!

工人有病佢自己都唔想,但僱主又真係好惨!香港政府係盲嘅,睇唔到

子爵府

嘩!!! 呢個僱主都算係咁啦, 打算比幾萬蚊佢... 姐姐仲不知足唔肯走... 真過份....

男爵府

回覆樓主:

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5093691

樓主, 我睇到上面呢個po有好多資料。仲有人打去平基會問過。如能找醫生証明佢已不能preform duty, 是可以炒的, 平基會都告唔入。好有用。
你可以send比你朋友參考下!!
又或者叫你朋友打去勞工處, 平基會了解下詳情先。

wcpcelia    發表於 19-2-18 11:26
ccysj01    發表於 19-2-16 16:50

大宅

Solarflare 發表於 19-2-16 15:51

如無借錢or 大錯, 癌病 perform full duty. 怕佢做做下 ...

所以之後聘請的工人,我都買重保險,唔單至包門診和勞保,還cover佢地會生cancer等重病, 因為真係避唔到,只可以防守。

男爵府

manwai11 發表於 19-2-16 18:39
所以之後聘請的工人,我都買重保險,唔單至包門診和勞保,還cover佢地會生cancer等重病, 因為真係避唔到, ...

係。我都買最貴果隻比工人。
我姐姐份勞保好貴! 但買個安心囉。

水晶宮

manwai11 發表於 19-2-16 18:39
所以之後聘請的工人,我都買重保險,唔單至包門診和勞保,還cover佢地會生cancer等重病, 因為真係避唔到, ...

工人生 cancer 重病, 你有買保險又如何? 若工人不肯自己離職, 僱主一樣係要捱到完約

珊瑚宮

如癌症又手術又化療电療。撻係你間屋。一係呕一係疴

或傷口流血。化过療厕所只能比佢独用。其他人吾用得因可能輻射

又或He He鞋鞋攤係度

你話一屋大细对住佢。死未?

玩具萬歲!

珊瑚宮

故意来港医病的大部份是菲
玩具萬歲!

別墅

fitfish 發表於 19-2-16 19:59

非常同意,菲就中意來港醫病,一有僱主請,兩至三個月開始就會要求睇醫生,然後入院住一至二個月,出院後無病假在身亦睡在床上,要僱主放下工作照顧佢,還老點僱主落街買餸俾佢吃,要照顧小朋友又要照顧佢,簡直辛苦到爆

男爵府

kidslover234 發表於 19-2-16 22:15
非常同意,菲就中意來港醫病,一有僱主請,兩至三個月開始就會要求睇醫生,然後入院住一至二個月,出院後 ...

合約講明包 free medical care.
但無話僱主要湊埋佢。
總之錢唔使佢出, 但僱主都要生活架, 都要湊仔架, 都要番工架, 都要做家務架。
好多雙職爸媽, 跟本請工人都 mun mun 緊, 點知黎一個病人, unable to do housework/take care of child, 要人照顧番轉頭。
好明顯僱主跟本無資源再support工人醫病。
呢啲 case, 一定要打去平基會問下, 有冇可能告得入? 如告得入, 我會覺得平基會好有問題。

公爵府

fitfish 發表於 19-2-16 19:59

同意!

首頁

尾頁

跳至