自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

gilgil39 發表於 19-2-16 12:35
退燒後計?

點解吾問下醫生,同埋情況吾系你最清楚嗎

珍珠宮

gilgil39 發表於 19-2-16 16:24
唔該晒

衛生署網頁寫:
患者可在病發前約一天至病發後五至七天內感染他人。而幼兒或免疫功能嚴重受損人士的傳染期甚至會更長。
https://www.chp.gov.hk/tc/healthtopics/content/24/29.html

樓主唔好輕信他人講退燒兩日就返學,會害左好多人架

珍珠宮

小龍寶寶 發表於 19-2-16 16:09
我仔剛好返,醫生話退燒後48小時就唔會傳染

哇。 衛生署網頁唔係咁寫架,你唔好去害人比個仔咁快返學啦。 同時小朋友抵抗力都好差,有人好返好快返學又感染到其他病。 唔好害人又害己

傳染期

患者可在病發前約一天至病發後五至七天內感染他人。而幼兒或免疫功能嚴重受損人士的傳染期甚至會更長。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

BK Milk勳章

cara.mak 發表於 19-2-16 17:33

哇。 衛生署網頁唔係咁寫架,你唔好去害人比個仔咁快返學 ...

你有病呀!講到有報應,我個仔食特敏福第三日見醫生佢同我講只寫三日假比我,第三日退燒後48小時後唔會傳染人係醫生講唔係我自己作

男爵府

BK Milk勳章

退燒後計?

你都係問返醫生幾時可以返學啦!答你一句比人講到我害己害人仲要有報應

子爵府

cara.mak 發表於 19-2-16 17:30

衛生署網頁寫:

你個網頁我都有睇

子爵府

小龍寶寶 發表於 19-2-16 17:37
你有病呀!講到有報應,我個仔食特敏福第三日見醫生佢同我講只寫三日假比我,第三日退燒後48小時後唔會傳 ...

其實教育署指引都係退燒後48小時先返學,不過我想確定下流感係咪一樣情況姐

子爵府

至愛朱古力 發表於 19-2-16 17:34
我小朋友學校要求退燒後三日才可返學

我打返學校問,佢俾唔到指引我;打去醫生度又比姑娘耍我;我就係唔想害人所以先想搞清楚

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

我女早排都中左甲流
因為在黃金48小時確診 , 所以醫生有開特敏福
, 特敏福一個療程為 5 日 食左特敏福可能會好快退燒 ,但亦會有機會反覆 (即退燒1-2日後又再燒過) 所以最好都過晒療程 5日係穩定退晒燒先決定。
當時醫生開左一星期病假比我女 , 我女其實第三日都已經無再燒 ,但卻起左咳 ,所以我地繼續休息左整個星期 ,到第二星期佢既咳仍未好番晒 ,我都再有看醫生問醫生意見 ,佢話阿女岩岩病完 ,抵抗力仍好弱, 都未復原 ,建議再休息多一星期 ,癈事返學又惹到菌。

醫生有講過, 其實穩定幾日無再燒就已經唔會傳染, 不過就看自己想唔想小朋友一好番咁快就返番學囉 , 始於都係岩岩康復,學校又多菌

男爵府

退燒後計?

發病後最少7日

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女食特敏福後1日就退燒,之後我要佢隔離1星期先比佢返學。

子爵府

LuckyBBB 發表於 19-2-16 18:02
我女早排都中左甲流
因為在黃金48小時確診 , 所以醫生有開特敏福
, 特敏福一個療程為 5 日 食左特敏福可能 ...

其實明天已是發病後第七日。
唔知關唔關打咗流感針事,除左燒,係開頭幾日鼻水勁,之後已經冇乜;第一天高燒辛苦D,第二天開始已好精神。
係咪流感D燒都會反覆?本來第四日冇乜燒,但第五日又燒反密D

男爵府

gilgil39 發表於 19-2-16 20:51
其實明天已是發病後第七日。
唔知關唔關打咗流感針事,除左燒,係開頭幾日鼻水勁,之後已經冇乜;第一天高 ...

我女都有打流感針
佢最初都係燒&攰 ,無其他病徵
燒係有反覆呀
食完藥1日明明退晒燒 ,突然過多一日又燒番 ,只不過唔算高燒囉

首頁

尾頁

跳至