懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

9月預產期,有無東區醫院媽媽可以分享生產經驗?感謝!

複式洋房

RachelHKH 發表於 19-2-16 14:06
9月預產期,有無東區醫院媽媽可以分享生產經驗?感謝!

我都想知呀。5月生。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

想知d 咩
16年係東區生第一胎,黎緊5月第二胎都係揀東區
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

newspaperhang 發表於 19-2-16 14:48
想知d 咩
16年係東區生第一胎,黎緊5月第二胎都係揀東區

我係第一胎,無經驗。
想問入左院之後會經歷什麼,護士好唔好,幾時會入產房,幾時有笑氣之類。
謝謝!

珍珠宮

RachelHKH 發表於 19-2-16 15:21
我係第一胎,無經驗。
想問入左院之後會經歷什麼,護士好唔好,幾時會入產房,幾時有笑氣之類。
謝謝!

我經驗如下
直接去產前房,會有簡單檢查(睇下情況、預計下仲有幾耐生),係產前房等開度數
我就等到開到兩度+穿左水,推左落產房,老公已經可以入產房陪住。然後有一堆野俾你睇,係講唔同止痛法有咩唔同影響,我果時已要求無痛,未有咁就叫我聞住笑氣先但對我唔work,反而老公按摩好d 再隔多段時間就有無痛打,打左就訓⋯⋯直到開哂度數停藥,等生。
生完有skin to skin 時間,助產士會幫你地影相bb 會有d 簡單檢查。
係產房留一段時間,無問題就推去產後房
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

珍珠宮

RachelHKH 發表於 19-2-16 15:21
我係第一胎,無經驗。
謝謝!

產前房護士好好,我勁煩成日叫痛、要佢地check度數(我勁心急,但明明無開度數)佢地都好好耐性,又會黎關心下我痛既情況。
產房中助產士打仗咁忙,但我痛到癲左話要生佢地都肯睇下我生得未⋯⋯但其實未生得(我真係癲左咁)
產後房好忙,但護士都好有耐性,又關心我上奶未,又幫我睇傷口。醫院姨姨又好好,叫我有咩就按鐘、唔好周圍走(我生時失血有少少多)

大宅

newspaperhang 發表於 19-2-16 18:01
產前房護士好好,我勁煩成日叫痛、要佢地check度數(我勁心急,但明明無開度數)佢地都好好耐性 ...

好詳細呀
一般開到幾度會入產房,睇情況定個個都係2度?
打左無痛都痛到癲架?一般開左幾度先開始打?keep住打到生得為止?係一支針咁打定吊鹽水咁?
助產士會keep住check開到幾度定好痛先叫佢地check?
我真係好多問題~

大宅

有冇得照結構㗎

珍珠宮

RachelHKH 發表於 19-2-16 19:15
好詳細呀
打左無痛都痛到癲架?一般開左幾度先開始打?keep ...

我情況係穿水(有d 混濁)所以要去產房,我估⋯⋯平常開兩度第一胎應該無咁快落產房既,因為開度數真係耐,聽講平均一個鐘先開一度而我係比正常既更加耐⋯⋯打埋催生都唔開
我由兩度打無痛,打左真係唔痛,不過去到開6-8度又有少少m痛feel 但okay的,去到差不多十度就要停藥、因為要feel 到陣痛出力push,果段時間係好痛即刻咩痛都返哂黎,但又無力push喎(因為藥力未過)
無痛係好似吊鹽水咁,一直用,但枝針係打係背脊骨果度,其實都有風險架,到時佢地會講你知,叫你考慮清楚

珍珠宮

RachelHKH 發表於 19-2-16 19:15
好詳細呀
打左無痛都痛到癲架?一般開左幾度先開始打?keep ...

護士會隔d 時間就黎睇,但我真係好無耐性、成日要check(第一胎又乜都唔識淨係知痛、痛就以為自己生得),好彩無俾護士鬧咋
所以我第一胎真係好似癲婆咁,諗返起都頂自己唔順咁都無俾人鬧過,我真係好滿意東區

大宅

newspaperhang 發表於 19-2-16 19:54
我情況係穿水(有d 混濁)所以要去產房,我估⋯⋯平常開兩度第一胎應該無咁快落產房既,因為開度數真係耐 ...

有幾多種止痛方法可選擇架?
可否隨時改變主意?例如,開始唔選擇無痛怕有風險,但之後真係痛到受唔住,可否再選擇?

珍珠宮

RachelHKH 發表於 19-2-16 20:45
有幾多種止痛方法可選擇架?
可否隨時改變主意?例如,開始唔選擇無痛怕有風險,但之後真係痛到受唔住,可 ...

total 有幾多種我就唔記得喇,最基本大家講既有止痛針、笑氣、無痛都有,咁當然助產士都會睇返情況去俾意見你既
我有試過係產前房用電流止痛,產房就聞過笑氣,對我唔work助產士教老公幫我按摩,有好左、斷斷續續咁訓到一個鐘,老公按到手都斷
每種止痛法都有佢既影響同限制,最好問返助產士先,同埋好似無痛咁,佢地有文件要你簽名、係有關後遺症之類咁樣。無記錯的話無痛要係開4度前就打(我係bk爬文睇既)。

大宅

newspaperhang 發表於 19-2-16 20:57
total 有幾多種我就唔記得喇,最基本大家講既有止痛針、笑氣、無痛都有,咁當然助產士都會睇返情況去俾意 ...

真係麻煩妳答我咁多問題,祝大家都一切順利!

複式洋房

今天去了東區聽講座,產房係有兩張產床,中間有牆(定板?)隔開,我問姑娘係咪隔到音,佢地話唔係隔音。......
咁如果隔離個媽媽慘叫,咪會好影響自己既情緒囉?

珍珠宮

mochimama 發表於 19-2-16 21:08
今天去了東區聽講座,產房係有兩張產床,中間有牆(定板?)隔開,我問姑娘係咪隔到音,佢地話唔係隔音。.. ...

其實到時掛住痛,乜都留意唔到
我果時同一位媽媽同日朝早入產房,佢係我隔離,佢生得好靜、但其實可能係我太嘈真係到佢臨生果時d 護士好忙咁樣我先留意到佢隔離既野
同埋其中一位媽媽要檢查的話,就會同時請哂兩位爸爸出去,避免唔小心被睇到,不過檢查都好快,一般5-10分鐘老公已經返返入黎

複式洋房

newspaperhang 發表於 19-2-17 01:29
其實到時掛住痛,乜都留意唔到
我果時同一位媽媽同日朝早入產房,佢係我隔離,佢生得好靜、但其實 ...

咁佢生果時你有無好緊張呀?
我諗我會聽到好驚....

同埋產房係咪產婦同老公都唔可以開電話架?

水晶宮

mochimama 發表於 19-2-16 21:08
今天去了東區聽講座,產房係有兩張產床,中間有牆(定板?)隔開,我問姑娘係咪隔到音,佢地話唔係隔音。.. ...

我生第一胎時產房另一邊冇人,第二胎入去時隔離已有人,佢都有叫下。其實都聽得清楚㗎。

我又唔覺好影響,自己顧自己。不過我本身已經唔驚生仔的。

我喺嗰度生兩次,經驗都好好。

珍珠宮

mochimama 發表於 19-2-18 23:48
咁佢生果時你有無好緊張呀?
我諗我會聽到好驚....

無呀,最後我地生既時間都算接近,佢生完(bb出左黎無耐)就到我生,所以我掛住自己痛唔得閒理隔離而且知道隔離生得,就會想自己都快d 生得,我覺得反而係鼓勵
唔可以開電話,產婦入去之前會有個locker,佢地會叫你閂左電話、連埋你既野放入locker,然後俾返條鎖匙你。而老公就一入產房dept 大門已經要求閂電話,有時候等待開度數、佢地會有檢查,會請哂兩位男士先出去,咁老公可以出去產房大門果邊就開一開電話咁樣,不過檢查唔會好耐,5-10分鐘度,又開又閂有少少無謂
生左,助產士整好d 野,就會幫你地影全家幅,會print返一張俾你地架

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 19-2-19 00:08
我生第一胎時產房另一邊冇人,第二胎入去時隔離已有人,佢都有叫下。其實都聽得清楚㗎。

我又唔覺好影響 ...

你咁叻唔驚生仔喇?

複式洋房

newspaperhang 發表於 19-2-19 04:34

無呀,最後我地生既時間都算接近,佢生完(bb出左黎 ...

老公話咁多個鍾陪我,無電話咪好悶 我話咁你咪幫我按摩囉

首頁

尾頁

跳至