自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

1998Ruby1998 發表於 19-2-17 05:17
恭喜曬!第一次就可以考得咁好,希望年尾考試你仔仔可以更上層樓!我記得我第一次派成績表,平均分 91,但 ...

個老師評語好詳細啊

水晶宮

回覆樓主:

小一不用太緊張,我仔小一時考試我地書都冇溫考天才, 考中間

高小成績先緊要

珍珠宮

puffy0305 發表於 19-2-18 10:27
全級150人,係級10-1X 之間,地區一線小學,成績算ok嗎?

叻女呀。但又有幾多個細b會好似你女咁叻

子爵府

miffyumiffy 發表於 19-2-18 11:09
小一不用太緊張,我仔小一時考試我地書都冇溫考天才, 考中間

高小成績先緊要

小一開始要好好打好基礎
迎接未來五年嘅挑戰
讀書好似起樓咁樣
根基打得唔好就會蹋下來
正如讀書一樣,個底打得唔好
咁就好難追上進度,越高班所學嘅知識
就會越深奧喇

Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

水晶宮

Rainyok 發表於 19-2-18 11:26
小一開始要好好打好基礎
迎接未來五年嘅挑戰
讀書好似起樓咁樣

小一淺到爆,考試只係鬥小心

如果小一都要勤力,咁高小點算

反而你咁早就谷佢,好易令佢變得倚賴, 初小成績唔係太緊要,應train佢獨立, 等佢自己識handle自己學業

利申:我仔中五,讀緊傳統名校, 成績中上

子爵府

miffyumiffy 發表於 19-2-18 11:37
小一淺到爆,考試只係鬥小心

如果小一都要勤力,咁高小點算

係呀小一好淺,我仔係粗心大意
唔係唔識做試題
例如答案係6,他就寫得衰寫到似0字
我仔性格好獨立同主動,2歲就係我們出街
時拎鞋,襪等,又檢查屋企嘅電器有冇關掉
但就好貪玩,成日覺得讀書好苦悶,唔夠上進 我係佢身上咩方法都試過,賞又賞過,罰又罰過 但他就好hea,話只要每科合格就okay

男爵府

回覆樓主:

樓主開呢個post,都令我想問一樣野。我女果班只有頭10名顯示名次,我女冇顯示,咁我就問老師是否15名之後,咁佢答係15之前,咁即我女是11至14名啦,但學校又show左張表讚揚有4科攞a既同學,有8人,3科a既同學有9人,我女都唔上榜,但我分別在家長日面對面問老師,同打電話問,老師都答我女是15名之前,其實老師係咪講大話呢?

子爵府

choibobo 發表於 19-2-18 12:02
樓主開呢個post,都令我想問一樣野。我女果班只有頭10名顯示名次,我女冇顯示,咁我就問老師是否15名之後, ...

咁妳要問清楚班主任喇
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

男爵府

Rainyok 發表於 19-2-18 12:03
咁妳要問清楚班主任喇

因為我就咁問考第幾(當然唔肯講),而冇同時講有幾多人攞幾多科a呢個資料出嚟,費事搞到好似挑戰緊佢咁。。。。。。。

男爵府

回覆樓主:

所以我諗可能老師就藉著唔史顯示名次呢樣野,為左免麻煩隱惡揚善

子爵府

choibobo 發表於 19-2-18 12:05
因為我就咁問考第幾(當然唔肯講),而冇同時講有幾多人攞幾多科a呢個資料出嚟,費事搞到好似挑戰緊佢咁。 ...

問妳小朋友考第幾唔怕掛
又唔係問其他小朋友嘅資料

水晶宮

Rainyok 發表於 19-2-18 11:55

係呀小一好淺,我仔係粗心大意

初小唔洗太緊張,我仔果時,等佢衰下比老師鬧下, 評估唔幫佢溫書, 等佢唔溫就唔識, 佢好快上心過我

我仔除了小一上學期同呈分我跟過下, 咁多年黎我唔知佢讀乜,做乜功課,佢自己可攪掂晒

佢依家高中, 成績比以前更好,因為自己識緊張

大宅

千千萬萬 發表於 19-2-17 05:36
我女中學都遇過衰人,中一入學嗰個班主任,第一學期個女考到全級第二,除左英文其他科都係全級頭十之內,英 ...

點解個班主任咁衰?第二學期有咁大進步重要特別針對!

子爵府

miffyumiffy 發表於 19-2-18 12:38
初小唔洗太緊張,我仔果時,等佢衰下比老師鬧下, 評估唔幫佢溫書, 等佢唔溫就唔識, 佢好快上心過我

我 ...

妳仔中幾先識緊張自己的學業

水晶宮

Rainyok 發表於 19-2-18 15:13
妳仔中幾先識緊張自己的學業

佢初中懶懶行但佢成績ok, 都有中上, 中四分咗科理科唔係佢強項就跌一跌,我都擔心佢跟唔上, 佢就勤力咗,依家中五又上番中上

首頁

尾頁

跳至