自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

laalaap 發表於 19-2-17 08:27
(無心得罪,不是一遍概全)古語物以類聚,樓主只是以概率來選擇,寧可放棄選擇一小部分另類的機率 ...

簡單講咪分窮同有錢

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mama01 發表於 19-2-17 08:42
我由細到大都住私樓,同學好多住公屋,平常得很。
現在公屋&私樓價錢相差好大,上流機會比以前細&難,加上 ...

又咁,男仔一樣唔想娶拜金屋村妹

珍珠宮

其實雙方唸得太多,吾怪得咁多人吾结婚。
最緊要人品,男仔有没有上進心重要過私樓,唐樓或公屋
跟本私樓同私樓都可以相差好多。

子爵府

如果我有女我唔想佢嫁左住公屋。做阿媽一定希望個女生活無憂唔使捱,拍拖時由佢,到談婚論嫁,會提個女想清楚。不過其實又唔使特別點“防止”, 個女自己性格點係個咩人,都決定左佢擇偶條件;雖然公屋都係屋,我真心唔信一個住山頂的千金小姐,會頂得順住公屋。
最近看楊婉儀的新聞都好唏噓,嫁左個所謂有錢人,到頭來周身債連后冠都要押埋。。。

男爵府

個男仔未婚時和父母住公屋無問題喎

如果佢上進,品格好,大家合得來。結婚後會搬出。

不過結婚後要和6299一齊住公屋就萬萬不可!!!!

如果人工係可以申請公屋的水平,也萬萬不可!!!!

珍珠宮

我個年代, 私樓同6299住, 已經好少, 好少.

子爵府

回覆樓主:

伯爵府

美之選468 發表於 19-2-17 00:41
我對公屋男完全沒有歧視,公屋也有出人頭地之仕,而且不少,但我就歧視果D自以為是筍盤的男人/男家,這種人 ...
以前住公屋果班努力上進,好多之後做高官高層教授,但而家有班人心態以租住公屋為榮,既可以拿盡著數有時甚至乎免租,呢班人有後代都唔慌上進,社會廢物心態,嫁左呢d廢物後代仲有運行嗎?

伯爵府

sweetcandychan 發表於 19-2-17 09:42
呢句中肯,住公屋但有上進心係冇問題,唔係話住公屋就一定衰人,私樓就一定好人。最怕d住公屋仲覺得自己 ...
哈哈,我識得有人真係咁講㗎

子爵府

bbgitau 發表於 19-2-17 09:32
很多人啲思想好奇怪,有錢人就會打老婆和出去包二奶,冇錢人就唔會打老婆和滾?
...

呢啲人嘅心態呢就係自欺欺人有錢一定打老婆一定去滾!所以佢哋唔會揀有錢人就係咁啦但事實上係剛剛相反你明就得啦

大宅

neversaynever 發表於 19-2-17 17:25
呢啲人嘅心態呢就係自欺欺人有錢一定打老婆一定去滾!所以佢哋唔會揀有錢人就係咁啦但事 ...

同‘莫欺少年窮’一樣是酸葡萄說話,今時今日‘少年窮’的有幾多可以變身富貴,變個中產都難上難。同意樓主。依家有仔囡如果還處在求學的年紀,她們的父母一代應該是最受惠香港經濟騰飛的一代,如果還是住公屋,甚至為之沾沾自喜的,那麼這些父母的教育水平,思想格局,見識水平也可見一斑。而這些東西是會傳遞給下一代的,無法否認龍生龍,鳳生鳳是有道理的。

SIRIABABY    發表於 19-2-18 16:57

公爵府

2024年龍年勳章

OforOsaka 發表於 19-2-17 09:28
我朋友有個女、又係咁話

如果第時個女另一半人品好、又上進、只係出身唔好

其實我C6係住公屋,佢讀大學時自己申請⋯
之前抽居屋唔中,會keep住抽。

如果男仔有上進心,就算佢住公屋,長遠佢都會想脫離

公爵府

2024年龍年勳章

Top3 發表於 19-2-17 18:04
同‘莫欺少年窮’一樣是酸葡萄說話,今時今日‘少年窮’的有幾多可以變身富貴,變個中產都難上難。同意樓 ...

其實咩人都有,以前有同學好介意自己住公屋,人地問佢住邊,只答地區名。

同事住公屋,佢會沾沾自喜,好強調自己交倍半租!

伯爵府

回覆 一隻鴨鴨 的帖子

其實先申請公屋、再用綠表買居屋、都好正路諗法、進可攻退可守。
網上當然個個歌頌上私樓先有大志有前途啦

不過網上世界唔駛咁認真。

伯爵府

同‘莫欺少年窮’一樣是酸葡萄說話,今時今日‘少年窮’的有幾多可以變身富貴,變個中產都難上難。同意樓 ...
說得好,十分認同

珍珠宮

dordorcat 發表於 19-2-17 08:54
反而覺得如果男方屋企係租租, 仲衰, 對方爸媽又冇自己樓住, 第時真係要養埋對方父母, 我唔想我女係嫁俾 ...

依家的確多左好多租租。

咁好煩,係咪問完個女男朋友住邊,然後再問「租定買」?

我覺得現世代好煩,好多規範,我年代只要C6人品好,有正當職業及上進心,我老媽已經收貨。

珍珠宮

koko2000 發表於 19-2-17 13:43
白痴,唔想住公屋,女仔自己有本事買樓咪可以選擇囉,何必咁復雜?
為何要選擇個伴侶係住邊?
...

都係你講嘢最岩聽。

珍珠宮

網友,人有三衰六旺,受惠經濟起飛唔等於個個飛凰騰達,各有前因。

如果年輕人肯比心機讀書,努力上進,就算唔靠人脈,政府依然有很多學位職位可以公開投考,而最終脫貧。我都有親戚基層,個仔都剛考上呢啲職位。

睇嘢唔好咁偏激。

珍珠宮

chillimom 發表於 19-2-17 16:30
個男仔未婚時和父母住公屋無問題喎

如果佢上進,品格好,大家合得來。結婚後會搬出。

岩聽。

侯爵府

男家有自置私人樓梗係最好,但有公屋好過成家要租樓住第日要包埋6299同埋其他男家人租私樓的開支
講到尾最緊要有父蔭加男人自己本身有上進心最好

首頁

尾頁

跳至