自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有錢佬就冇渣男?
想個女嫁錢定嫁人?

男爵府

我細個住公屋,中學搬上私樓。由細到大阿爸好想搬離公屋,因為係身份背景象徵。隔離鄰居的背景都比較複雜,會影響孩子成長。

水晶宮

OforOsaka 發表於 19-2-17 05:33
住對面港行港島徑

住新界行麥徑

行衛徑啦,橫跨全港

大宅

嫁女定賣女?

伯爵府

Heisenberg 發表於 19-2-16 23:06

所以年輕人寸步難行,呢個社會太多標籤,一個人嘅出身係 ...

每次睇到呢啲post都好灰。
我就公屋出身嘅,打份正常工,想升職想向上流,但今時今日一個人打份文職,唔靠父幹唔同另一半夾份,真係有可能買到樓咩?
唔通我要住死公屋,一世俾某啲人睇唔起?佢哋因爲有自己層樓,品格都特別高尚,受人尊敬?
可能上一輩真係靠自己努力,但住私樓的同輩呢?我承認我酸㗎,在我眼中只係因為佢哋識投胎,唔代表佢品格,智力高過我。

大宅

SullytheMonster 發表於 19-2-18 02:02
我就公屋出身嘅,打份正常工,想升職想向上流,但今時今日一個人打份文職,唔靠 ...

jm唔好灰,人生係自己嘅,品格係自己嘅,未來都係自己嘅,D人把口衰只係證實佢人垃圾,你並唔需要因為佢哋不文明嘅標籤而質疑自己,佢哋膚淺迂腐係佢哋嘅事,與你無關加油

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

hokabb 發表於 19-2-17 02:25
一個女仔or佢嘅父母唔係睇人品同上進心擇老公,就算佢係李嘉欣咁正都叫佢 ...

其實公屋係好過租私樓。父母住邊係其次,主要睇男仔人品同潛能。

好彩我無女,少呢重擔心。
但我有兩個仔
好驚佢地娶兩個公主回來
而家個個話富養,當正公主咁
我想要節儉,勤奮,善良嘅新抱,擔心中

子爵府

heidys 發表於 19-2-18 03:17

其實公屋係好過租私樓。父母住邊係其次,主要睇男仔人品同潛 ...

係啲公主癌父母蠢遮,女人最幸福唔係父母當佢公主,最幸福係老公當佢公主咁,只用住邊嚟㨂另一半,其實好好笑,如果個老公只係住私樓,但沙沙滾,月薪百萬,但一蚊都同你計,仲要比人覺得痴金糠咁,低人一等,比我就唔會㨂啦
相反住公屋但有上進心,人品又好,再加上唔煙唔酒唔嫖唔賭,當我係公主咁寵愛,我就會㨂後者,大家一齊努力,平起平坐,就算第日要靠佢養,佢仲會感激我為屋企嘅付出,萬事以家庭為重

珍珠宮

王國教室勳章

SullytheMonster 發表於 19-2-18 02:02
我就公屋出身嘅,打份正常工,想升職想向上流,但今時今日一個人打份文職,唔靠 ...

唔好灰!
我一直住私樓,但我都好反感d人講公屋d人咁咁咁咁,等於住香港島就笑人新界鄉下同雜!一樣道理!
人品點,關住咩屋事?歪理!

珍珠宮

王國教室勳章

hokabb 發表於 19-2-18 03:51
係啲公主癌父母蠢遮,女人最幸福唔係父母當佢公主,最幸福係老公當佢公主咁,只用住邊嚟㨂另一半,其實好 ...

重點!
最重要係個伴侶當你寶!

子爵府

Ashleycorina 發表於 19-2-18 03:55
重點!
最重要係個伴侶當你寶!

所以呢,人哋問我千億新抱幸福,定李亞男幸福啲?我就寧願做李亞男啦

珍珠宮

王國教室勳章

hokabb 發表於 19-2-18 03:57
所以呢,人哋問我千億新抱幸福,定李亞男幸福啲?我就寧願做李亞男啦
...

我覺得揀個大家愛大家,乜事都可以一齊捱過。
貪人有錢,人地一窮你係咪即走先?

子爵府

Ashleycorina 發表於 19-2-18 03:59
我覺得揀個大家愛大家,乜事都可以一齊捱過。
貪人有錢,人地一窮你係咪即走先?
:wahaha ...

最緊要人品好人品唔好,幾愛都假

水晶宮

物以類聚,教養好自己女兒方是正道。例如揾個識玩音樂的,閣下千金最好也有此類興趣知識才有共同話題⋯⋯
少奶奶的身份,丫頭的命...

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

heidys 發表於 19-2-18 03:17

其實公屋係好過租私樓。父母住邊係其次,主要睇男仔人品同潛 ...

我都係得兩個仔講中我心聲,如果娶到啲公主都真係幾家門不幸

大宅

Amy1974 發表於 19-2-16 18:11
回覆 CherryCake 的帖子

其實寫啲咁嘅嘢,都唔見得個父母人品有幾高尚。

有同感
成篇嘢都係講對家有冇錢。。。。。。。。

用戶要求終止服務

有錢人對你個囡唔好,一樣冇用,公屋都有上進嘅人,唔可以用呢樣野黎界定……

子爵府

渣男渣女每個階層人士都有

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 19-2-18 03:54
唔好灰!
我一直住私樓,但我都好反感d人講公屋d人咁咁咁咁,等於住香港島就笑人新界鄉下同雜!一樣道理! ...

個個好似你咁開明就好,社會冇咁多標籤與爭拗。

大宅

bik1229 發表於 19-2-17 22:20
網友,人有三衰六旺,受惠經濟起飛唔等於個個飛凰騰達,各有前因。

如果年輕人肯比心機讀書,努力上進, ...

基層又好,中產又好,達官顯貴都好,每一類人當中都有品行良好的男仔,本人不會以為有錢人的仔一定是二世祖,都有很多是努力讀書上進的,而且距地是獲得最好教育資源的一群。有囡囡的都希望距可以嫁的好,選擇家庭環境好的也是考慮因素之一,相比起嫁卑基層起碼少奮鬥十年(依家的環境奮鬥十年不知得無得)。

首頁

尾頁

跳至