自由講場

跳至

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

做個靚太 發表於 19-2-16 19:39
我自己係咁諗,莫欺少年窮~
有錢仔都好多好食懶做,不事生產~
我諗可能公屋比較多弱勢社群,所以會令人覺得 ...

其實私樓傢得過呢個理論、可能呢廿年都講得通、但廿年後、可能社會會有一部份私樓家庭、父母用曬全副身家供樓、哉培子女 (讀私幼 / 直資) 沒有多餘積蓄退休、要子女幫手交管理費用家用.......也沒有為個寶貝仔準備首期、以呢個post標準、就算就私樓都未必嫁得過。

大宅

回覆樓主:

要一個一心一意,賺100比99你嘅公屋男,定一個攪3攪4,賺1000比9.9你嘅私樓男,自己揀

FJmom    發表於 19-2-17 06:26

珍珠宮

OforOsaka 發表於 19-2-16 19:55
其實私樓傢得過呢個理論、可能呢廿年都講得通、但廿年後、可能社會會有一部份私樓家庭、父母用曬全副身家 ...

所以我始終覺得,無得單睇住咩樓去判斷~

大宅

如果住公屋, 仲要同99一起住, 真係唔嫁得過

侯爵府

2019新春慶豚圓

回覆 Monstereasy 的帖子

我欣賞你嘅坦白

子爵府

同意 不過呢個 po 會得罪好多公屋人

珍珠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

唔明點解仲有人轉貼哩啲咁無知嘅內容,大把住公屋富貴佢唔知啫!小心渣男就小心渣男,係都要拉公屋落水,無聊!

伯爵府

ash_yehyeh 發表於 19-2-16 19:40
公屋男就肯定唔會打人

打完無錢睇醫生仲可悲喎

所以上一代媽咪話最好嫁醫生,慳醫葯費,買毒葯送解葯,下劑又嚟過

FJmom    發表於 19-2-17 06:27

子爵府

CherryCake 發表於 19-2-16 17:30
4. 行山 和 居所眼界
如拍拖,除了打牌看牌品外,也可叫那男生一起行行山,聊聊天。自小被公屋困著的,慣 ...

某程度上講得冇錯喎。不過好多人都會覺得其他人咁諗係睇低佢地住公屋,跟住又話住公屋有咩咁唔好/失禮乜乜乜

大宅

2019新春慶豚圓

冬瓜籽 發表於 19-2-16 17:45
點解要防公屋?唔係睇對自己個女好唔好

You can't change who people are, you love them.
Live Bold. Push yourself. Don't Settle. Just live well. Just Live.
You only get one life, It's actually your duty to live it as fully as possible.

男爵府

2019新春慶豚圓

callmebabe 發表於 19-2-16 20:36
某程度上講得冇錯喎。不過好多人都會覺得其他人咁諗係睇低佢地住公屋,跟住又話住公屋有咩咁唔好/失禮乜乜 ...

對號了

伯爵府

近呢幾年 好多打老婆 甚至殺老婆 有八成都係事業有成 住私樓喎

子爵府

如拍拖,除了打牌看牌品外,也可叫那男生一起行行山,聊聊天。自小被公屋困著的,慣 ...

儍的嗎

男爵府

2019新春慶豚圓

JoanC 發表於 19-2-16 20:23
唔明點解仲有人轉貼哩啲咁無知嘅內容,大把住公屋富貴佢唔知啫!小心渣男就小心渣男,係都要拉公屋落水,無 ...

如果富貴,仲住公屋,直頭衰格!浪費社會資源其一,其二自己對生活品質沒有要求。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

chillimom 發表於 19-2-16 20:44
如果富貴,仲住公屋,直頭衰格!浪費社會資源其一,其二自己對生活品質沒有要求。
...

但事實上真係唔少人係咁,而政府又接受收富戶租金,唔趕人走。政策接受,有幾多人會自動交屋?

男爵府

2019新春慶豚圓

所謂養兒一百歲,長憂九十九。女兒遇人不淑,是所有父母一大夢魘。如何防止女兒誤嫁公屋渣男,毀了下半生? ...

子爵府

2019新春慶豚圓

公屋男未必差,私樓男亦未必好,但我認同嫁女前要先觀察人品

FJmom    發表於 19-2-17 06:28

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

諗起見未來外母盧苑茵條片,我諗公屋渣男根本入到女朋友家,莫講見到碟雞!

公屋。居屋。私樓。https://youtu.be/PpwXYWV3wfQ

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

2019勳章

點解要假設左住公屋就係渣男,住私樓就一定好男人?我自己有仔亦有女...我希望仔女既另一半人品好,愛錫伴侶,重要過佢地出生於私樓定公屋囉!

男爵府

回覆樓主:

難怪我公司咁多40+仲唔肯嫁
記得好耐之前有個算命嘅先生話,如果無姻緣孤獨終老,話之你有飛機大炮,你嘅人生就係唔叫完整。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊