0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

魔鬼和天使争扎中

複式洋房

meowmoew2018 發表於 19-2-16 19:46
魔鬼和天使争扎中

大女同細女都係奶粉b,唔覺會差

珍珠宮

都唔會嘅,有D全奶粉BB體質都好好

侯爵府

回覆樓主:

我bb係半人奶b , touchwood 就快8個月未病過,皮膚好到兒科醫生讚,bb病唔病好睇你點湊,同食唔食人奶無太大關係,我識好多全人奶b 都好易病,記住奶粉唔係毒藥

男爵府

我自己都係全奶粉大,都好少病痛,而家奶粉仲要好過以前咁多,唔會有咩好大分別,奶粉又唔係毒,我而家都係窮媽都係早晚人奶中間全奶粉

禁止訪問

洋房

反而我在想,人奶係咪比到好營養bb, 係咪會餵得佢飽,有時自己食既野都唔太好,一日唔夠3餐..... 有冇姊妹答到我?

別墅

珍惜眼前 發表於 19-2-16 22:26
我自己都係全奶粉大,都好少病痛,而家奶粉仲要好過以前咁多,唔會有咩好大分別,奶粉又唔係毒,我 ...

咁我地呢些年紀的,好多都是吃奶粉大,我都覺得自己年紀輕輕的時候身體不差。不過現在反而太多人覺得要吃人奶,好像不吃就差點咁(emoji)(emoji)

複式洋房

Tsumoribabe 發表於 19-2-16 22:48
反而我在想,人奶係咪比到好營養bb, 係咪會餵得佢飽,有時自己食既野都唔太好,一日唔夠3餐..... 有冇姊妹 ...

如果有食supplement嘅 係可以人奶過俾BB 可以自主控制佢吸嘅營養 好似有時身體唔太好就食d維他命C 但係奶粉就無辦法調整囉

禁止訪問

男爵府

meowmoew2018 發表於 19-2-16 23:02
咁我地呢些年紀的,好多都是吃奶粉大,我都覺得自己年紀輕輕的時候身體不差。不過現在反而太多人覺得要吃 ...

因為廣告洗腦

複式洋房

meowmoew2018 發表於 19-2-16 19:46
魔鬼和天使争扎中

我識人奶bb一年入幾次醫院,其實我唸好睇本身 體質

別墅

回覆樓主:

我覺得唔應該逼自己
人奶唔夠咪有幾多餵幾多
谷自己攪到唔開心 反而影響到湊bb咪仲唔抵
而且我自己覺得如果自己食得求其咁啲人奶咪仲唔夠營養 (我就係求其食嘅人 所以宜家bb全奶粉好過)
同埋都有朋友全人奶但個bb有濕疹 所以我覺得都無話一定食咩好 最緊要係湊得bb開心 佢感受到你嘅愛呀

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我老豆、我、阿女都係奶粉大,托賴身體ok!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

媽媽,你咪俾太大壓力自己喇,如果真係冇奶就咪勉強自己亞,你仲可以俾更多更好既嘢俾你bb!
其實而家好多全奶粉bb架,都係一樣大大隻,健健康康,你放輕鬆D

公爵府

魔鬼和天使争扎中

我仔係一出世頭3個月係奶粉人奶參半,後面就全奶粉,因為我係自己冇奶,真係覺得佢抵抗力冇咁好,成日感冒,唔知係唔係關事食奶粉大嘅原因

別墅

我半人奶咁餵,有幾多就俾幾多
每次bb差唔多時間肚餓就餵人奶,餵完先餵奶粉. 夜晚半夜起身泵奶,儲奶第二日用

禁止訪問

大宅

薄荷熊 發表於 19-2-17 19:40
我半人奶咁餵,有幾多就俾幾多
每次bb差唔多時間肚餓就餵人奶,餵完先餵奶粉. 夜晚半夜起身泵奶,儲奶第二 ...

請教一下,你補奶粉會補幾多?

別墅

mrs.suen 發表於 19-2-18 00:14
請教一下,你補奶粉會補幾多?

補90ml有時食得哂有時食唔哂
之前夜晚會補多少少120ml, 不過最近都食唔哂,補90ml算
就算補完唔夠我會打算俾佢埋身食到夠

首頁

尾頁

跳至