自由講場

跳至

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

想去黃大仙攝太歲。但上網睇殿內不可燒香拜祭,會畀三支香,咁點拜晒其餘神像...
有無人知情序係點?謝謝

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

Thanks

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

上次去要先添香油,佢會派3枝香,仲要用左手點香,跟次序中間個位神,之後左手值年太歲同自己太歲,我就係咁咋,無做其他

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

bianbb 發表於 19-2-16 22:03
上次去要先添香油,佢會派3枝香,仲要用左手點香,跟次序中間個位神,之後左手值年太歲同自己太歲,我就係 ...

先謝謝回覆,
咁即係一支香拜一位元辰?只需三位就可以,但唔使填表嗎?上網話要填表寫低自己出生日期...然後會有義務道長日後幫忙處理...

請問廟內有人教點做嗎?謝謝

身體健康,生活愉快

別墅

fanlee 發表於 19-2-16 22:11
先謝謝回覆,
咁即係一支香拜一位元辰?只需三位就可以,但唔使填表嗎?上網話要填表寫低自己出生日期... ...

上表要另外收費,HKD 300,所以我無做到

珍珠宮

bianbb 發表於 19-2-16 22:12
上表要另外收費,HKD 300,所以我無做到

哦⋯⋯即係網上講嘅宗教服務...謝謝你!

祠內無人教點做...到時唔知識唔識...
身體健康,生活愉快

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

fanlee 發表於 19-2-16 21:52
想去黃大仙攝太歲。但上網睇殿內不可燒香拜祭,會畀三支香,咁點拜晒其餘神像...
有無人知情序係點?謝謝

我今天才去紅磡攝太歲,全部$50元

別墅

希望冇記錯,我係上年攝。

黃大仙廟攝太歲,有個叫咩元神殿(唔太記得。。)
如犯太歲者,免費入去(應該要出示身分證),非犯太歲者,$100入場。
然後添香油,會比3支檀香(唔點著嘅),首先拜最大嗰個,然後拜今年嘅太歲,最後拜自己出生嗰年嘅太歲。(每道1支)
廟入面會有道長,可以問下佢哋都得。

男爵府

KK20010609 發表於 19-2-16 22:22

請問要初幾之前去攝太歲?小朋友犯太歲要唔要攝?

珍珠宮

KK20010609 發表於 19-2-16 22:22

請問紅磡邊間祠廟?觀音寺?謝謝
身體健康,生活愉快

珍珠宮

Kwankwanccc 發表於 19-2-16 22:30
希望冇記錯,我係上年攝。

黃大仙廟攝太歲,有個叫咩元神殿(唔太記得。。)

謝謝你,
身體健康,生活愉快

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

一支拜⋯⋯斗母元君。
一支拜⋯⋯自己的本命年太歲。
一支拜⋯⋯當年太歳。

男爵府

2019新春慶豚圓

fanlee 發表於 19-2-16 22:11
先謝謝回覆,
咁即係一支香拜一位元辰?只需三位就可以,但唔使填表嗎?上網話要填表寫低自己出生日期... ...

太歲殿內工作人員 相當多, 我今日都冇開聲問佢走嚟教我。 其實我習慣喺入門口前嗰檔香蠋買材料, 佢哋一定教到你識拜, 拜完之後交返畀佢哋幫你燒

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

我見到這支香(好似一支木塊)插入香爐裡面,
一段時間會自動燃燒(爐灰內),
係爐灰內的香支 有微煙和微微變黑色。

珍珠宮

caryfox 發表於 19-2-16 22:41
一支拜⋯⋯斗母元君。
一支拜⋯⋯自己的本命年太歲。
一支拜⋯⋯當年太歳。 ...

謝謝你。
身體健康,生活愉快

珍珠宮

sonet 發表於 19-2-16 22:41

太歲殿內工作人員 相當多, 我今日都冇開聲問佢走嚟教我。 其 ...

咁架...但又話廟內唔可以燒衣紙...

我媽話要買衣紙。但我見廟內唔可以焚香嗰啲,所以都唔知買定唔買...
身體健康,生活愉快

男爵府

2019新春慶豚圓

fanlee 發表於 19-2-16 22:59
咁架...但又話廟內唔可以燒衣紙...

我媽話要買衣紙。但我見廟內唔可以焚香嗰啲,所以都唔知買定唔買...

嗰份衣紙並不是喺廟內燒, 而係你拜完神交畀嗰檔香燭, 佢幫你燒。 當然你要幫襯佢, 佢先有售後服務。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

fanlee 發表於 19-2-16 22:40
請問紅磡邊間祠廟?觀音寺?謝謝

係觀音廟呀!

男爵府

KK20010609 發表於 19-2-17 11:27
係觀音廟呀!

請問是否要到紅磡觀音廟 俾道士念經? how much?

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊