醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

媽三個月前確診了肺癌4期, 還記得腫瘤科醫生和我說: 媽有什麼未了的心願, 趕快去做了

媽只有46歲, 我真的很不甘心, 我和媽是無所不談,最好朋友, 是我精神支柱, 她走了, 我也沒了生存的意義

標靶藥一年左右就會耐藥, 醫生所給的藥, 只會是美國幾年前研發的藥物, 現時只能拖一會時間, 但我聽說在大學和研究所參加實驗能接觸到最新的科技, 你們有聽過嗎?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

samyti 發表於 19-2-16 22:07
媽三個月前確診了肺癌4期, 還記得腫瘤科醫生和我說: 媽有什麼未了的心願, 趕快去做了

媽只有46歲, 我真的 ...

我冇聽過、唔認識。
希望其他人睇到可以俾啲意見你。
take care
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

或者你試下主動聯絡醫學院。睇下可唔可以有啲試藥或者研究
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

前陣子我還為到能考上大學興奮不已, 有機會能靠雙手給家人提升生活水平, 終於有些好日子過, 確診後, 精神上的打擊令我靜下來溫書就一直哭, 一直悲傷, 考試完全應付不到. 每財政上數萬的支出已經不在話下. 家人的性命危在旦夕.

原來一個病一瞬間會奪去我的一切, 前途, 家人, 金錢, 精神健康! 很可怕, 太可怕了!

大宅

samyti 發表於 19-2-16 22:40
前陣子我還為到能考上大學興奮不已, 有機會能靠雙手給家人提升生活水平, 終於有些好日子過, 確診後, 精神上 ...

樓主加由呀!年年都可以考dse,你要陣作呀!我有時見到中大研究所有D试驗計劃,你可睇睇。我中一果年媽媽走左,前三個大哥又走左,我好明白你的心情。無論發生什麼事,你都要堅強,因為你仲要照顧媽媽……
:-D :-?

複式洋房

csbaik 發表於 19-2-17 14:26
樓主加由呀!年年都可以考dse,你要陣作呀!我有時見到中大研究所有D试驗計劃,你可睇睇。我中一果年媽媽走 ...
多謝~聽日打比港大中大問下先,唔知藥費係點計,
太貴的話我有想過只能先借錢後破產,前途是重要,但媽對我來說更重要

大宅

samyti 發表於 19-2-17 21:33
太貴的話我有想過只能先借錢後破產,前途是重要,但媽對 ...

你問下有冇你要果種研究先整再谂

大宅

太貴的話我有想過只能先借錢後破產,前途是重要,但媽對 ...

你睇下有冇其他方法,你或者向傳煤呼籲睇下
有冇熱心市民幫到你。
你都要保重呀!

複式洋房

發了電郵 希望佢哋望到啦
傳媒我有點不敢找了 很多時候要訪問和出鏡 我怕媽覺得無專嚴

大宅

samyti 發表於 19-2-18 19:42
發了電郵 希望佢哋望到啦
傳媒我有點不敢找了 很多時候要訪問和出鏡 我怕媽覺得無專嚴 ...

點解唔打電話問?越快知有冇妍究越好……35052377

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-2-16 22:23
或者你試下主動聯絡醫學院。睇下可唔可以有啲試藥或者研究

係呀樓主問下佢地仲好,我都冇聽過呢樣野

大宅

靚apple 發表於 19-2-19 14:55
係呀樓主問下佢地仲好,我都冇聽過呢樣野

我fb成日show 找白老鼠,但有冇樓主要果種就要問。

複式洋房

回覆 靚apple 的帖子

中大港大都叫我等抗藥時再來 現在言之尚早 抗藥時可能有更好選擇 同埋一般要主診醫生轉介..

大宅

samyti 發表於 19-2-19 19:36

中大港大都叫我等抗藥時再來 現在言之尚早 抗藥時可能有更好選擇 同埋一般要主診醫生 ...

咁冇辦法啦,對不起,又令你失望!

民房

未聽過,但係有冇諗過試過用home therapy ??

男爵府

samyti 發表於 19-2-19 19:36

中大港大都叫我等抗藥時再來 現在言之尚早 抗藥時可能有更好選擇 同埋一般要主診醫生 ...

子爵府

yiuyiubbg 發表於 19-2-25 18:09
未聽過,但係有冇諗過試過用home therapy ??
請教什麼是home therapy?

男爵府

試下免疫療法或搵腫瘤科中醫

首頁

尾頁

跳至