自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

黑色誘惑 發表於 19-2-16 23:40
以前用only mineral 透明密粉好貼好薄又keep 都好耐
但轉用同牌子有色粉餅後,即使已等防晒乾晒先用大粉掃 ...

跟呢條片嘅方法

https://youtu.be/ZxyXuswG23k

子爵府

Ashleycorina 發表於 19-2-17 14:39
OM個碎粉好用但粉餅係唔好用,又乾又易甩仲會浮,我用左幾次就放棄。
我用乜嘢粉餅都未試過咁,係OM咁咋
...

我終於搵到答案
多謝你
等我仲喺東京買,滿心歡喜

珍珠宮

王國教室勳章

黑色誘惑 發表於 19-2-17 22:48
我終於搵到答案
多謝你

因為我唔用粉底,幾年前响日本見到OM,好似幾好,識日文的朋友睇左又話成份幾好。
因為我之前响beyorg organic 買某organic loose powder同compact 又試過bare minerals, Laura mercier等mineral powder同粉餅都麻麻地。
咁我就試OM個loose powder 又平又好用。之後再去,我咪買埋compact ,bb cream 等,好老實講,得個loose powder 好用

子爵府

Ashleycorina 發表於 19-2-17 23:56

因為我唔用粉底,幾年前响日本見到OM,好似幾好,識日 ...

無錯
Om loose powder 好輕薄好貼
所以我以為佢粉餅都ok
點知伏左...
咁唔通我要轉番jane iredale ?
如想遮遐度高但又易用,快,應該用淨用粉餅,定係濕粉加碎粉?

珍珠宮

王國教室勳章

黑色誘惑 發表於 19-2-18 00:31
無錯
Om loose powder 好輕薄好貼
所以我以為佢粉餅都ok

粉餅通常都係無loose powder 咁fine....
其實你要遮d乜?可以只用concealer + loose powder ?
我就要遮黑眼圈,面其他無,所以我用concealer 遮眼圈就直接上loose powder
,如果要去好耐街就用setting spray ,就keep到好耐。

子爵府

Ashleycorina 發表於 19-2-18 00:41
粉餅通常都係無loose powder 咁fine....
其實你要遮d乜?可以只用concealer + loose powder ?
我就要遮黑 ...

謝謝指教啊
我要遮眼袋同面上嘅斑,均勻膚色
平時係防晒後就碎粉我覺得遮瑕度好低,所以轉粉餅,點知咁伏,我都奇怪每次個掃抓粉都抓到勁多,又粗過鷹粟粉,我仲以為我個掃出事

請教邊隻遮瑕膏效果好又易用? 有jm介紹nyc 不過我唔知邊到買

珍珠宮

黑色誘惑 發表於 19-2-18 08:40
謝謝指教啊
平時係防晒後就碎粉我覺得遮瑕度好低,所以轉粉餅,點知咁伏 ...

海港城同金鐘廊都有

琥珀宮

黑色誘惑 發表於 19-2-17 22:48
我終於搵到答案
多謝你

都唔係,我用OM粉餅,覺得超好用,係用過既,最好用的!好自然,有效果但唔覺化咗妝,keep成日都得!不過要用佢另一個大掃上,附送既細掃唔得!

jane iredale都自然,但太自然,覺得無咩效果,同無用差不多

大宅

木土土 發表於 19-2-18 09:01

都唔係,我用OM粉餅,覺得超好用,係用過既,最好用的!好自 ...

請問OM係邊隻牌子?我最近都想轉底妝.....香港真係太濕喇

珍珠宮

mybeaniebaby 發表於 19-2-17 13:53
用翻以前唔浮粉d牌子?
借位問jane iredale好唔好用?

Jane iredale 好用, 上粉前用佢支smooth affair, 好滑, 好貼

夏天用埋佢支pommisst spray

琥珀宮

saralwm 發表於 19-2-18 09:06
請問OM係邊隻牌子?我最近都想轉底妝.....香港真係太濕喇

咪樓主係到話唔打掂果隻

大宅

木土土 發表於 19-2-18 09:11
咪樓主係到話唔打掂果隻

oh sorry!眼大睇過龍!

珍珠宮

王國教室勳章

黑色誘惑 發表於 19-2-18 08:40
謝謝指教啊
平時係防晒後就碎粉我覺得遮瑕度好低,所以轉粉餅,點知咁伏 ...

呢個?

https://www.nyxcosmetics.hk

外國online shop 平好多,但香港買就可以試。我覺得一般。你宜家用邊個concealer ?覺得點?
我用眼所以要唔乾又夠保濕至得。我係用幾種blend 到自己個tone ...所以可以唔用粉底

粉唔好用太多,一多就易浮,拎一下再fing走就夠

子爵府

Ashleycorina 發表於 19-2-18 11:42
呢個?

https://www.nyxcosmetics.hk

U r so professional
係啊係nyx
我可以在香港試完在online shop 買? 有無邊間外國online shop 介紹?
我其實好怕concealer 亁顯眼紋,自己blend 我一定唔識,朝早又好趕
N yrs 前用過lancome , 有少少現眼紋, 有無邊隻你覺得好的?

咁我可能要放棄om 個粉餅,只用濕粉配碎粉,有無邊隻濕粉你覺得好?

子爵府

bbc2018 發表於 19-2-18 09:11
Jane iredale 好用, 上粉前用佢支smooth affair, 好滑, 好貼

夏天用埋佢支pommisst spray

Smooth affair 係咩來咖?

子爵府

木土土 發表於 19-2-18 09:01

都唔係,我用OM粉餅,覺得超好用,係用過既,最好用的!好自 ...

咁或者我可以救番我盒粉餅?
係呢個掃嗎?
我唔知點解輕輕掃個粉餅佢d粉就甩晒出來,直情好似面粉咁粗

同意你講法jane iredale 係好似無上過粉咁,唔遮瑕又無粧感,不過就幼細d

琥珀宮

黑色誘惑 發表於 19-2-18 20:37
咁或者我可以救番我盒粉餅?
係呢個掃嗎?
我唔知點解輕輕掃個粉餅佢d粉就甩晒出來,直情好似 ...

係呢個,我買set 裝包埋呢個

珍珠宮

王國教室勳章

黑色誘惑 發表於 19-2-18 20:32
U r so professional
係啊係nyx
我可以在香港試完在online shop 買? 有無邊間外國online shop 介 ...

我以前為左個黑眼圈去讀化妝師個個都話我好痴線
我化妝唔叻,係遮黑眼圈有d心得咋

平價入門可以買呢個
https://www.benefitcosmetics.com/hk/zh-hant/product/erase-case
買支好concealer brush ,逐層上,有黑眼圈條線位,用brush 劃上去,勁輕力印開加返loose powder/setting powder 咁就好自然。

如果係灰黑眼圈就要買peach 色打左base先上concealer ,心水品牌 pixi ,平,唔乾,個tone適合亞洲人!

我呢排大愛
CHARLOTTE TILBURY Genius Magic Powder ,因為夠保濕又long lasting我只用眼同t zone 已好好,呢個無talc ,成份都算幾好,無mineral powder 咁自然但效果好好!

Online shop : Selfridges
Look fantastic
Beauty bay

子爵府

Ashleycorina 發表於 19-2-18 20:47

我以前為左個黑眼圈去讀化妝師 ...

好勁啊
多謝介紹!
請問你去邊到讀化粧師? 有無平平地的短期課程介紹? 我都想學基礎化粧

首頁

尾頁

跳至