夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

生左仔後,覺得丈夫唔識做人爸爸,老公。
我有工作(打工仔),可以帶埋小朋友返工,無工人,自己湊。 平日帶兒子上PLAYGROUP, 覆診,訓練 (早產30週),兒子現在22個月仍有全埋身,BB起床到睡覺由我自己照顧。所有家庭開支及兒子支出都大部份我負責。

丈夫一般收晚上9點,6天工作,回家會洗衫,做下家務,但最近我好唔喜歡佢問問題,見到件衫又問 點解滲屎,點解呢樣, 昨日先嘈完,今日又嘈,覺得佢好煩。 問嘅唔係關心說話,又話唔識點關心人等等,吹漲。

開始覺得有無佢都得,我怕我太自大,希望有同路人分享下,比意見。

tansyneko    發表於 19-2-18 13:21

子爵府

畀面勳章

我意見是,你實在太累了,需要休息一下

大宅

好多時生完BB都有咁嘅情況. 會覺得另一半做乜都唔合格, 一來可能老公真係唔夠細心, 但係我見有D女性朋友本身自己實在太緊張, 其他人做咩都唔滿意.

我自己都生左BB年幾, 有時都會唔滿意老公, 不過唸心一層其實老公一直都冇變過, 只係自己要求多左, 要TAKE CARE嘅野多左. 所以搞到個人好累

瑪瑙宮

个囝佔你太多時间,你老公在你心中冇了位置。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 prettycutemama 的帖子

所有家庭開支由你負責是大忌,大家都返工,
就算你搵錢多過佢,
除非佢入不敷支,

否則一定要佢俾家用,
男人唔付出,等於冇成本,
免費嘅野,免費嘅家,
佢地唔會珍惜。

別墅

畀面勳章

回覆樓主:

我係男人都咁講, 男人天性就係咁, 佢肯做家務已好難得! 不過你揾唔到人幫又太累又係真, 我反而覺得你兩個都有工番請個工人好d吧

大宅

jeremylui83 發表於 19-2-17 07:35
我意見是,你實在太累了,需要休息一下

多謝,好多謝您

大宅

In2c68 發表於 19-2-17 13:29
我係男人都咁講, 男人天性就係咁, 佢肯做家務已好難得! 不過你揾唔到人幫又太累又係真, 我反而覺得你兩個都 ...

唔請工人因為地方太細,同埋老公好唔喜歡工人
某程度上,如果請左我心理壓力仲大,唔知老公幾時爆個工人。

大宅

prettycutemama 發表於 19-2-17 04:03
我有工作(打工仔),可以帶埋小朋友返工,無工人,自己湊。 平日 ...

我都擔心緊,同C6努力中,但C6粗心大意,怕生完bb會更多磨擦。雖然C6承諾會幫手湊bb, 但覺得佢係先天能力不足,到時做得唔好會傷感情。

大宅

soso1227 發表於 19-2-17 11:35
回覆 prettycutemama 的帖子

所有家庭開支由你負責是大忌,大家都返工,

佢唔係無比,佢比4k我,我亦無要求多
但有時外人話老公返工都想賺錢養家呢句会令我很難受。

大宅

kittykit622 發表於 19-2-17 15:02
我都擔心緊,同C6努力中,但C6粗心大意,怕生完bb會更多磨擦。雖然C6承諾會幫手湊bb, 但覺得佢係先更能力 ...

係,的確會,我地結婚13年,最近先有嬰兒,的確好多磨擦,有時無咩,但一嘈起又會好唔開心

大宅

prettycutemama 發表於 19-2-17 15:05
係,的確會,我地結婚13年,最近先有嬰兒,的確好多磨擦,有時無咩,但一嘈起又會好唔開心
...

生又煩,唔生又煩。

大宅

Nancy20090615 發表於 19-2-17 09:41
个囝佔你太多時间,你老公在你心中冇了位置。

佢唔係無位置,星期日我會專登比佢瞓晏點,我自己帶左個仔出去,但相反佢好似只係知道我辛苦,但又無主動比我休息。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

prettycutemama 發表於 19-2-17 15:04
佢唔係無比,佢比4k我,我亦無要求多
但有時外人話老公返工都想賺錢養家呢句会令我很難受。
...

4k?邊個供屋/租屋?
如果佢負責就合理,
否則你將來一定後悔。
趁現在多左個B,
快要求加家用,
唔係叫你繳佢械,
但佢係個家一份子,
應該有錢出錢,有力出力。

子爵府

畀面勳章

prettycutemama 發表於 19-2-17 14:59
多謝,好多謝您
遲啲阿b返N班,你就可以抖下,
我明你辛苦,因為我仔當年都係我一手一腳湊,
我仔依家4歲。。其實唔係你老公冇用,係你太強,
你要俾多啲任務佢去做,例如佢放假俾個b佢去湊半日,
你自己抖下。。唔好睇小呢半日,足夠你refresh成個人。。
加油

公爵府

prettycutemama 發表於 19-2-17 04:03
我有工作(打工仔),可以帶埋小朋友返工,無工人,自己湊。 平日 ...

多咗個小朋友,緊係多嘢架喇,不過都會有個過渡期嘅,所以有咩嘢直接同佢講

大宅

soso1227 發表於 19-2-17 15:14
4k?邊個供屋/租屋?
如果佢負責就合理,
否則你將來一定後悔。

全包宴

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

prettycutemama 發表於 19-2-17 20:48
全包宴

唔係錢多錢少嘅問題,
而係你C6投入太少,
佢就唔會珍惜個家,
如果你C6有能力就叫佢俾多D。

瑪瑙宮

点解比 4k 咁少? 佢好大其他負担?

大宅

Nancy20090615 發表於 19-2-17 22:48
点解比 4k 咁少? 佢好大其他負担?

我一直都唔洗佢比太多,過往10年都係咁,果時未有小朋友,我又覺得男人出去做嘢有個錢傍身會好點,坦白講,我真係睇錢唔重嘅女人一個,我自己夠用就算數囉,無分咩大份細份。所以我無要求加價。

首頁

尾頁

跳至