夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

jeremylui83 發表於 19-2-17 17:09
遲啲阿b返N班,你就可以抖下,
我明你辛苦,因為我仔當年都係我一手一腳湊,
我仔依家4歲。。其實唔係你老 ...

謝謝你,我無打算比仔讀PN
因為佢暫時仍須要覆診,治療等等
我想佢免疫系統強d先
我同自己講,明年9月就返學,今年開始報名,時間好快

加上我只是辛勞,身體上太累,兒子又黏,所以暫時難甩身

大宅

jeremylui83 發表於 19-2-17 17:09
遲啲阿b返N班,你就可以抖下,
我明你辛苦,因為我仔當年都係我一手一腳湊,
我仔依家4歲。。其實唔係你老 ...

佢星期日放假,瞓到黃朝八晏,我同個仔去完教堂參加彌撒再食埋飯先落樓搵我地,到個仔差唔多累要下午睡,佢又話出街,有次我嬲,我話您去街,我帶仔回家睡,晚上才出來吃飯

瑪瑙宮

pretthycutemama 發表於 问9-2-18 03:24
我一直都唔洗佢比太多,過往10年都係咁,果時未有小朋友,我又覺得男人出去做嘢有個錢傍身會好點,坦白講 ...

如你講佢比得少毫無问題,咁5使响你呻的內容提尼点,问下问下你先話5介意。

別墅

畀面勳章

回覆樓主:

以今時今日一份工都11000以上如果男人求其勞力d一定$20000以上, 咁你留幾多$俾佢係身, 其實如果乜都你出佢俾人工六成家用就差唔多! 再講現在未讀書還好, 到讀書好多$要洗, 不過兩公婆乜問題都係可以由溝通解決, 加油吧!

大宅

In2c68 發表於 19-2-18 09:21
以今時今日一份工都11000以上如果男人求其勞力d一定$20000以上, 咁你留幾多$俾佢係身, 其實如果乜都你出佢 ...

佢大我10年,搵唔到20K, 要做埋OT先得15k左右

男爵府

熱血金章

我想妳應該是身心疲累吧!我深信妳是不介意丈夫搵多少,重點係佢冇體諒妳的處境。

每個人都有自己嘅難處,您們結婚十多年才有小朋友,我唔知係意外還是係計劃之內,個人覺得妳的丈夫還未接受角色的改變,唔係人人都合適做爸爸/媽媽呢!因為責任實在太多了!

子爵府

畀面勳章

prettycutemama 發表於 19-2-18 03:30
佢星期日放假,瞓到黃朝八晏,我同個仔去完教堂參加彌撒再食埋飯先落樓搵我地,到個仔差唔多累要下午睡, ...
星期日我都係帶仔去彌撒再食飯,不過我一定會捉埋佢一齊。。
你要俾佢湊下,唔好全部自己做晒。。
佢依家覺得你乜都搞得掂,所以覺得唔洗幫手。。你可能信唔過佢,覺得佢湊唔掂,我當初都係咁諗。。之後我先諗通,佢越唔熟手就越俾佢湊多啲,俾多啲佢做,佢自然熟能生巧。。

別墅

畀面勳章

回覆樓主:

其實我覺得妳要搵份part time 至有say , 費事個老公成日用搵$呢個借囗也都話自己辛苦, 其實反過來妳都有能力搵15k , 你叫佢自己試下一個人照顧小朋友幾日至講啦!

大宅

In2c68 發表於 19-2-19 12:25
其實我覺得妳要搵份part time 至有say , 費事個老公成日用搵$呢個借囗也都話自己辛苦, 其實反過來妳都有能 ...

您講咩呀,唔明白喔
我有全職工作,但我巳帶埋個仔返工
仲搵part time,可能您要慢慢睇清楚先再比建議

民房

可能有時兩公婆耐左,大家好多野都習慣左大家有唔同既責任啫。

我前排岩岩生完,都覺得我老公好多野唔識理我。但近排我上左一D計劃都幾幫到自己.....發現原來同老公可以有方法溝通得好D。宜家我同我老公慢慢改善番個關系,諗番都好彩我冇放棄到段關係。

大宅

回覆 JackyChoy 的帖子

請問是什麼計劃, 我都想去聽下

大宅

回覆 jeremylui83 的帖子

只有我及兒子領洗, 他不是教友
但教堂有活動, 堂區旅行, 團拜聚餐他都願意出席

而我本意是想他星期日多休息一些時間

大宅

回覆 Nancy20090615 的帖子

我一直都唔係講 $, 只是講佢好小理我地感覺

大宅

回覆 Bob_Lennon 的帖子

謝謝, 我的確是有點累, 所以在這裡說一下, 說了便好
有兒子是計劃的, 不過過去都沒有, 我是很難有BB的我很喜歡小朋友

翡翠宮

JackyChoy 發表於 19-2-19 16:49
可能有時兩公婆耐左,大家好多野都習慣左大家有唔同既責任啫。

我前排岩岩生完,都覺得我老公好多野唔識理 ...

係度講下咩計畫,吾冼pm啦
益下各位網民

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 prettycutemama 的帖子

唔好太勉強自己。適度要求老公幫忙,
佢做做下,就會習慣,
而且總會有進步。加油!

男爵府

熱血金章

prettycutemama 發表於 19-2-19 18:15
回覆 Bob_Lennon 的帖子

謝謝, 我的確是有點累, 所以在這裡說一下, 說了便好

天主父會保守您們一家人的。

祝大家元宵節快樂!

民房

回覆 mini1204 的帖子

有一日我行過有個義工叫我填左份問卷,然後就有人打俾我建議我參加左個叫做生活重整計劃既課程

我睇番佢張單張有個網址,原來網上面都有得做份問卷。

www.jcwow.org

民房

回覆 prettycutemama 的帖子

有一日我行過有個義工叫我填左份問卷,然後就有人打俾我建議我參加左個叫做生活重整計劃既課程

我睇番佢張單張有個網址,岩岩到見到網上面都有得做份問卷。

www.jcwow.org

翡翠宮

JackyChoy 發表於 19-2-19 18:34
回覆 mini1204 的帖子

有一日我行過有個義工叫我填左份問卷,然後就有人打俾我建議我參加左個叫做生活重整 ...

個課程係JC 搞?
JC個網站本身無講什麼課程

首頁

尾頁

跳至