懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

兩個禮拜前check到中佐,係第二胎了!今胎想翻香港生,第一胎係加拿大生的,但今年因老公工作原因需翻hk長住,唔想兩地分居,所以確定二胎回hk生。屋企係碧堤,但我實在唔知道香港的產前檢查登記之類的。
請問媽媽們,
1.住深井係屬於邊間母嬰健康院檢查產檢?
2.如冇家庭醫生,如何可以拿到懷孕證明?上網睇只接受持有香港醫生執照開的懷孕證明,但我只有加拿大的。
3.深井可以預約邊間公立醫院?

唔該曬唔該曬!
實在係網上查佐好多資料都唔清唔楚,加拿大係公立比私立好,但我睇好多媽媽評論香港好像私立比公立好???而且係收費勁貴。三月一號先回到香港,到時已經9周多

別墅

Kimmy91 發表於 19-2-17 08:14
兩個禮拜前check到中佐,係第二胎了!今胎想翻香港生,第一胎係加拿大生的,但今年因老公工作原因需翻hk長 ...

1. 呢個唔清楚等其他媽媽答你

2. 求其去屋企附近普通科診所問下會唔會出懷孕證明,會佢就會叫你驗尿跟住就會出比你架喇,過程可以醫生都唔洗見。再唔係你都可以選擇去家計會驗孕,聽講可以配埋葉酸平好多。

3. 深井係荃灣區只可以預約瑪嘉烈醫院。下載HA預約通就得,唔洗親身去醫院。

我自己決定係公立生,因為唔捨得洗果筆錢但都有搵個私家醫生定期做產檢。因為公立醫院產檢係超廢,每次只係摸肚驗尿,無超聲波照,亦都唔會見到醫生,有咩想問或者憂心,唔洗旨意有人彩你。
公立醫院因資源分配問題,好多檢查有d 醫院個個媽媽都有得做,有d就淨係高危case 先有。

洋房

mapamia 發表於 19-2-17 08:56
1. 呢個唔清楚等其他媽媽答你

2. 求其去屋企附近普通科診所問下會唔會出懷孕證明,會佢就會叫你驗尿跟住 ...

好多謝你回覆,感謝感謝!對我幫助好多,咁我三月回港後就去家計會驗孕開證明。
順道問下其他媽媽知道瑪嘉烈醫院如何?

聽講香港公立醫院係唔俾丈夫陪產的,產後都有嚴格探訪時間?晚上要自己一個人湊bb?唔俾陪同?如果冇辦法順產,係剖腹產的媽媽點算?唔會咁唔人性化吧??

別墅

Kimmy91 發表於 19-2-17 10:05
好多謝你回覆,感謝感謝!對我幫助好多,咁我三月回港後就去家計會驗孕開證明。
順道問下其他媽媽知道瑪嘉 ...

公立順產係可以陪產的,剖腹唔可以
但所有媽媽都係一樣,生完幾個鐘可落床bb就放返喺身邊自行照顧,探病時間中午1小時傍晚約2至3小時,其他時間家人老公都唔俾入
如果bb有問題要check就會去照燈瞓箱等有姑娘照顧,媽媽都寧願bb健康在身邊吧~公院住都係2,3日時間出院就有人幫手啦!加油

別墅

我印象中深井好似屬瑪嘉烈(有媽媽住深井)
不過其實去到醫院佢都會根據你地區安排你去邊個健康院檢查

再者,假設你岀左沙田、離島行行下街穿水/生得,都係去就近醫院生,唔一定去返你分區醫院

如果係高風險產婦,都建議去公立,因為私家會逐樣計

其實係生完都好難訓得安心係公立捱幾日其實都ok,生仔都係睇彩數,遇到好姑娘,你又舒服啲...

洋房

雲妮mum 發表於 19-2-17 10:10
公立順產係可以陪產的,剖腹唔可以
但所有媽媽都係一樣,生完幾個鐘可落床bb就放返喺身邊自行照顧,探病時 ...

聽你咁講,我都放心好多,有老公陪產真係好重要!第一胎就係我媽媽同老公一齊入產房。睇黎去公立生都唔會太辛苦。依家就係需要多了解下瑪嘉烈醫院了

洋房

Fong0331 發表於 19-2-17 10:23
我印象中深井好似屬瑪嘉烈(有媽媽住深井)
不過其實去到醫院佢都會根據你地區安排你去邊個健康院檢查

係公立醫院生真係睇運氣了!都係睇值班醫生and護士姊姊如何了!

複式洋房

Hello 你好, 我是住深井, 也是住碧堤, 我的預產期是六月, 一開始的時候我是先去普通診所要求驗孕 (當然在家驗了兩次是BINGO 的), 當診所CONFIRM 你是懷孕, 就會開張醫紙, 那你拎住張紙去瑪嘉烈K 座 地下大堂登記, 佢就會根據你的日子比期你做產檢, 我去了兩次後, 沒有什麼問題, 就會再轉介你去荃灣仁濟母嬰健康院. 一提的是政府醫院檢查比較簡單, 我只是作開FILE 真正的檢査我是去私家的

別墅

Kimmy91 發表於 19-2-17 10:05
順道問下其他媽媽知道瑪嘉 ...

最好問下瑪嘉烈接唔接受家計會既懷孕證明。

洋房

DeepSum0204 發表於 19-2-17 21:57
Hello 你好, 我是住深井, 也是住碧堤, 我的預產期是六月, 一開始的時候我是先去普通診所要求驗孕 (當然在家 ...

多謝你的回覆!好有緣喔!住一個小區,以後多聯繫啊!咁放唔放便講下你最後決定去邊到生bb啊?瑪嘉烈?私家?

洋房

mapamia 發表於 19-2-17 22:32
最好問下瑪嘉烈接唔接受家計會既懷孕證明。

還有醫院唔接受家記會的懷孕證明的呀!ohh~

複式洋房

回覆 Kimmy91 的帖子

其實我最後是BOOK 了荃灣港安生, 因為我家人, 跟我都想舒服D, 空間大D (不是說政府不好, SO FAR 一直以來在政府做產檢, 護士和醫生都好好人, 就只是人太多)

別墅

香港私家醫院
大約6-15萬左右啦 (如冇特別情況下)

如果以上價錢你覺得ok
私家生啦

再details 再上黎問好多媽媽會答到咩醫生咩醫院大概咩價

洋房

cherrylee1105 發表於 19-2-21 01:40
香港私家醫院
大約6-15萬左右啦 (如冇特別情況下)

多謝曬你啊

大宅

Kimmy91 發表於 19-2-21 13:52
多謝曬你啊

就算諗住私家生,都最好政府私家兩邊做檢查,萬一touchwood有乜危急,可以即去政府嘛。

另外,如果你諗住順產,而且又有經驗(可獨自湊B,政府第二晚就全天候比番你湊。),又唔係真係好介意人多擠迫,其實政府都係好選擇,一黎幾舊水落樓,二黎萬一有乜危急野,都係政府支援好太多(私家有危急野都只係送你番政府或根本無咁多醫生在現場),對性命保障大一點。

點解講順產可以考慮政府呢?因為政府無得揀開刀,但私家可以。但如果唔講舒服和環境,其實政府對性命保障大一點。

首頁

尾頁

跳至