自由講場

跳至

首頁
12345...31

尾頁

男爵府

crazygal 發表於 19-2-17 08:50
我反而好奇怪,點解醫生可以咁公開病人背景同病歷。乜醫生唔係有必要保障病人私人㗎咩?
...

無揭病人個人私隱就得,只係講返香港實際情況,香港人有權知道

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

男爵府

回覆 pswongg 的帖子

又話香港人的退休公積金要提高,因為政府一早就知道要養埋大陸的婆婆

男爵府

回覆 com7hk 的帖子

我意思係香港人要提高公積金養自己

男爵府

大陸來的婆婆公公就是香港政府供養的

別墅

thomas_so33 發表於 19-2-17 10:03
現在香洗咪好似之前西藏咁,佢無法統一管理咪加其他人去分化,但香港咁細地方,一日150個人落嚟,邊道搵地 ...

我都覺而家中央好似想整窮香港,等香港無錢,要依賴中央

happyyiyi    發表於 19-2-18 16:48

男爵府

com7hk 發表於 19-2-17 11:30
回覆 pswongg 的帖子

又話香港人的退休公積金要提高,因為政府一早就知道要養埋大陸的婆婆 ...

最慘係我地又要供MPF又要交稅, 老左無高齡津貼,對社會最有貢獻的人反而老來無咩福利

男爵府

供給大陸人醫療服務和綜援,香港人自己就要增加強積金作將來退休之用,又話要買醫療保險,想問交稅作大陸人醫療服務和優先得到公屋和綜援支助,香港市民頂著條氣,醫生們都出聲,政府要正視將來

男爵府

實在係天大個不公平

公爵府

2023年兔年勳章

phillis_chi 發表於 19-2-17 11:34
我都覺而家中央好似想整窮香港,等香港無錢,要依賴中央

咁講又唔太公道。係邊啲人司法覆核呢?

大陸人唔識得香港嘅法律,係邊個教大陸寫咗呢本九五搭八,錯漏百出嘅書仔出嚟。

只有傻嘅先至會寫一條,住七年就可以定居嘅法例。一個開放式嘅城市,無自己嘅人口政策,阿豬阿狗都可以嚟。

非洲人又嚟得,南亞又得,嚟打工嘅傭工都可以。寫錯咗,想補鑊,又俾人玩司法覆核,睇到都暈低。

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

rich8 發表於 19-2-17 08:36
阿婆都有資格申請來港?香港人為何要養種無貢獻的人種??但政府又鼓勵港香港老人回祖國安享晚年,很矛盾呀 ...

香港長者就要提高至65歲,點解大陸人黎香港七年就可拎身份証,點解唔由七年提高到十年,點解曾為香港付出嘅人,而家拎黎小小野都要咁煩,無貢獻果d又可比佢落黎爭福利

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

不敢想像50年後嘅香港會變成點

大宅

其實可否立法非永久性居民(未住滿七年)要比正價醫療服務?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

vivian0919 發表於 19-2-17 11:52
香港長者就要提高至65歲,點解大陸人黎香港七年就可拎身份証,點解唔由七年提高到十年,點解曾為香 ...

七年以國際標準嚟講係合理,差在係福利都應該係有正式身份才可批出,唔係好似而家咁近乎係即享……

伯爵府

Reminder 發表於 19-2-17 10:28
毒果的作品,不信。

未必假。
有一期我住院,三張床有兩張係純正國語人。同其中一個傾開計。佢話全家在大陸住,只有睇醫生時才來香港,因為佢話香港醫療服務好!

伯爵府

crazygal 發表於 19-2-17 08:50
我反而好奇怪,點解醫生可以咁公開病人背景同病歷。乜醫生唔係有必要保障病人私人㗎咩?
...
仲要有埋xray 片

男爵府

Kanyin 發表於 19-2-17 12:27
未必假。
有一期我住院,三張床有兩張係純正國語人。同其中一個傾開計。佢話全家在大陸住,只有睇醫生時才 ...

香港醫療搞成咁唔止強國人,而家連俄羅斯都黎香港生仔!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

rich8 發表於 19-2-17 08:36
阿婆都有資格申請來港?香港人為何要養種無貢獻的人種??但政府又鼓勵港香港老人回祖國安享晚年,很矛盾呀 ...

因為我們是一個國家,國家幫左香港咁大忙,唔係小小事都托手踭掛
「出得黎行、預左要還」咁都唔明?咪扮野

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

新移民政策簡直就係香港失敗嘅源頭,係仇恨嘅根源,衰落嘅原因
(我極度討厭所有大陸人,無論咩原因落黎,都係令人討厭嘅種類)

珍珠宮

首頁
12345...31

尾頁

跳至