自由講場

跳至

首頁
23456...31

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

新移民政策真係要 review, 除左減 quota 外,人口老化,單程證應該要限年齡,不過到時公民黨班律師師又會司法覆核

珍珠宮

回覆樓主:

好想問下移左民去外國既老人又如何?

醫生救人都分人種?同N年前香港人笑內地收$先醫人有乜分別?香港人道德倒退中

男爵府

wantaima 發表於 19-2-17 17:42

醫生救人都分人種?同N年前香港人笑內地收$先醫人有乜分別?香港人 ...

移民去外國的老人家和蝗蟲怎可相提並論

happyyiyi    發表於 19-2-18 16:50

珍珠宮

rich8 發表於 19-2-17 18:14
移民去外國的老人家和蝗蟲怎可相提並論

移左民去外國老人家=有交稅(你肯定全部人有?)
香港土生土長又一定個個有貢獻社會?

珍珠宮

yanbb12 發表於 19-2-17 14:06
年輕就不能為自己個家發聲?
香港政府要幫嘅弱細社群係住劏房、獨居老人、長期病患、活在貧窮綫㡳下嗰啲本 ...

以前係條例唔俾人一嚟就有福利,被民權分子打贏官司la

發聲就網上冇咩用,冇人理的

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

算吧啦,除左每日150人,遲啲個大灣區都係用香港資源。。。。

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

babykarlson 發表於 19-2-17 12:34

香港醫療搞成咁唔止強國人,而家連俄羅斯都黎香港生仔 ...

俄羅斯人黎香港生仔都吾会係香港人!

禁止訪問

用戶要求終止服務

回覆樓主:

家庭團聚

老爺朋友70歲 一個人竟可申請20人落嚟,落到嚟全申請公屋綜援

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

Reminder 發表於 19-2-17 10:28
毒果的作品,不信。

你去樂富公屋排隊果到睇下啦,好多新移民推輪椅推呀媽去排老人隊~

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1. 首先要明白若係內地老人移民香港,個先決條件係要响內地無人養至得既,

所以,內地老人其實真係幾難申請落香港既。若佢地真係申請到,咁大約都係真

係無仔女响內地而仔女响香港喇。

2. 我關注既係老人以自由行、探親名義落香港醫病多D。

親眼目睹,有一新香港人帶同一個坐輪椅既婆婆想買籌睇醫生,但被拒絶。

新香港人(只講國語)大吵大閙,話唔人道,佢媽有病點解香港醫院唔醫?

我8走近睇,買籌員工話佢媽無香港身份証,落黎做手術,欠醫管局十幾萬(正確

數字我唔記得)未清,所以要新香港人交左欠款先,至可以買籌,跟住,個新香

港人仲大聲嘈,話佢自己係香港人,香港人媽媽點解睇唔到醫生...............

我費事聽咁多,就走左喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

wantaima 發表於 19-2-17 17:42

醫生救人都分人種?同N年前香港人笑內地收$先醫人有乜分別?香港人 ...

佢無唔救,個阿婆比人踢出院咩?
而家係反映問題喎

伯爵府

youhello507 發表於 19-2-17 13:17
樓主係咪太年輕?

全世界都要養弱細社群,亦係人類文明的體現

歐洲仲多

大宅

kavenzou 發表於 19-2-17 14:17
幾年前睇某時事節目講新公屋配套問題,節目當中訪問嘅獨居老人全部新移民,完全諗唔明佢地點申請來港
:hehe ...

仔or女, 老人各人分得一個公屋單位? 家庭團聚後變獨居老人?

珍珠宮

CHANYINTING 發表於 19-2-17 20:27
即使是相約文明程度既國家,大部分接收香港人移民時,都係會睇左貢獻性,有足夠貢獻先會有公民福利權

唔好 ...

我身邊就有好多朋友/街坊申請另一半去外國/或去外國生小朋友既情況。我唔明點解講到無!
另外我無去抺黑任何人,我只係反問,點解身為醫生救人要分病人身份?人地有身份證就有資格去睇病。有問題都係政策,點解要針對個別人士?

首頁
23456...31

尾頁

跳至