自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chinatea 發表於 19-2-17 11:01
回覆 my005 的帖子

尋晚8點息哂電源,今朝10點先開,都係冇,正話想追台,禁唔到menu出來. ...

唔單要熄電源,要掹開插蘇至得。

因熄電源都仲有微電既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

村屋(emoji)咪就係條天線問題或者有干擾,我呢頭81有時都睇唔到或者起晒格,其他台又無事

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我條天線係用電,禁制就可以轉動,但最終都係去買過部,因為用另外個台去追,都係追唔到翡翠台.
<br><br>

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

打去個朋友問,佢都解釋唔到(佢係買影音架),佢話係屏膜壞就全架都開唔著啦,冇理由得一個台冇畫面,攪左一日都係承機換過部.
而家咪話D電視要由回收商來收機,只要話比佢地知,架機只係一個台有聲冇畫面,回收商會整返好送比D老人院呀,有需要D機構喎,大家有冇聽過件咁事?係咪用來做善事架?

<br><br>

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

chinatea 發表於 19-2-17 17:57

打去個朋友問,佢都解釋唔到(佢係買影音架),佢話係屏膜壞就全架都開唔著啦,冇理由得一個 ...

欧綠保,有政府資助,整得番會送俾有需要的人。
其他回收公司就唔知是否會整

男爵府

.

chinatea    發表於 19-2-17 20:15
chinatea    發表於 19-2-17 20:14

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chinatea 發表於 19-2-17 17:57

打去個朋友問,佢都解釋唔到(佢係買影音架),佢話係屏膜壞就全架都開唔著啦,冇理由得一個 ...

係囉,若係屏幕壞,就成架壞架,所以我初頭係估係接收問題,請問隔離屋距離你有幾遠?

重新搜台都唔得?

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

再問一下,隔離有無人最近換左強力既天線?

珊瑚宮

81台有聲而無畫,而其他台又清楚睇到,咁多數唔係電視壞,多係接收問題,但個問題係出自發射台有問題吖?出自你天線問題?或鄰近天線影响?

我只驚係就算換左電視都解決唔到問題咋。

珊瑚宮

我上TVB網頁,都有人報告睇唔到TVB,TVB話進行優化工程,不如你也報告下,睇下佢地點回覆。

http://b.tvb.com/whatsnew/?p=16927#comment-21401

珊瑚宮

全屋係唔係只得一部電視呀?如多過一部,嗰部睇唔睇到?

若睇到,就攞睇唔到嗰部插去睇到嗰部度,睇下得唔得?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

chinatea 發表於 19-2-17 10:20
回覆 nganc9 的帖子

所有台都睇到架,架電視機買左5,6年係有內置盒架,但尋晚就翡翠台有聲冇畫面,其他台冇事 ...

有冇重新,搜過台呀?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

2023年兔年勳章

咁嘅情況,通常唔係電視機壞。

既然買左,就將舊機捐贈比有需要嘅人吧,好過回收商當垃圾掉去堆填區。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

my005 發表於 19-2-17 19:03
我上TVB網頁,都有人報告睇唔到TVB,TVB話進行優化工程,不如你也報告下,睇下佢地點回覆。

http://b.tvb. ...

好大機會係,因為如果解碼零件壞,全部都唔得,而家只有無線效果差,這個機會好大可能~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

大力大力 發表於 19-2-17 19:41
好大機會係,因為如果解碼零件壞,全部都唔得,而家只有無線效果差,這個機會好大可能~
...

我都認為係,但佢隔離鄰舍接收到81台無壞呢點就奇怪呀,因為若發射台壞,附近都應接收唔到架?

水晶宮

問過佢地,間間都冇事,天線拎過,81台連menu都禁唔到,用J2搜過翡翠台,都係黑我面,有聲,咁唯有換電視,因為冇保養所以唔諗住整啦,我覺得而家D電器好鬼易壞,所以買架平野就算.
買返sharp60吋,舊年頭出形號,送1000蚊超市禮券,折埋個價竟然同今日部舊機差唔多價,6年前折埋又係9千幾,之後我又買多個中置喇叭,點知又送埋個藍光碟機比我夾埋只用左13XXX.-我覺得好抵架啦.
<br><br>

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

chinatea 發表於 19-2-17 19:52

問過佢地,間間都冇事,天線拎過,81台連menu都禁唔到,用J2搜過翡翠台,都係黑我面,有聲,咁 ...

唔壞就無借口買新~

買基金真係好傷

珊瑚宮

chinatea 發表於 19-2-17 19:52

問過佢地,間間都冇事,天線拎過,81台連menu都禁唔到,用J2搜過翡翠台,都係黑我面,有聲,咁 ...

買左就好啦﹗

水晶宮

細果部睇到,如果冇壞就送比老人院啦.兩部都係上左牆,所以攪唔到咁多野.
<br><br>

珊瑚宮

chinatea 發表於 19-2-17 20:06

細果部睇到,如果冇壞就送比老人院啦.兩部都係上左牆,所以攪唔到咁多野. ...

好人好事好呀﹗

首頁

尾頁

跳至