婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我啊婆仲經典, 超級偏心我舅父, 一直死chi 我父母, 佢又醒目, 知道我媽心軟點都會照顧佢, 覺得唔想令啊仔多個負擔, 尼d 真係唔夠佢玩。
討厭的老人家我見識過 , 妄想迫害症,

偏心? 我就會過年見一次咪算。
te quiero mucho mi amo

大宅

回覆 二小姐 的帖子

父母要孝順, 不過都要好好保護自己. 轉錢 (銀行轉帳), 對話 (e.g. whatsapp) 所有野都要留有紀錄呀.

子爵府

二小姐 發表於 19-2-17 10:40
拎咗政府$4000表格俾父母填,叫佢地填好幫佢地交。

早幾日問佢地填好未,阿娘話佢拎唔到,話我層樓有「佢 ...

你亞娘都幾好笑, 有好嘢唔預你, 你有嘅嘢就要分比佢。 二小姐千奇唔好對你亞媽太好, 佢有都留比你家姐, 盡考道就算, 免得你他朝傷心, 要保護自己對自己好 d。

複式洋房

二小姐 發表於 19-2-17 10:40
拎咗政府$4000表格俾父母填,叫佢地填好幫佢地交。

早幾日問佢地填好未,阿娘話佢拎唔到,話我層樓有「佢 ...

你應對得好好啊 哈哈

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主,甘大個人要識保護自己同自己努力所得,堅持向不合理說不,你自己甘心被利用,冇人幫到你,你自己容許你父母家姐予取予㩗,同外人呻到樹搖葉落都冇用,只有你自己企硬先可以解決問題,你要愚忠愚孝,繼續做「好人」「好女兒」,其實係搵自己笨,不喜勿插,我只講事實,我自己以前都似你,唔識拒絕,結果比人搵笨,人地連你層樓都有打過算盤,你仲未醒?

侯爵府

二小姐 發表於 19-2-17 22:17
之前講過家姐回流,家姐想要左父母住緊的屋,要父母來我度住

家姐已經攪掂左國外的事,今年內會回來

我今日才看到這鋪 我支持樓主

複式洋房

二小姐 發表於 19-2-19 11:22
唔蝕都蝕左咁多年,讀書個陣,問阿爸拎錢交班會費,每月三次,每次五蚊,我老豆拎銀仔掟落地要我自己執, ...

因為佢哋睇得出你有孝心,淋善。而你家姐係無良心嘅人,啲父母係咁,邊個對佢好唔會珍惜反正點都對自己好,又駛乜驚,而越對佢哋衰,啲父母越在乎佢希望得到關注,我媽都係咁,我哥比佢竉壞無論嗰時點廢都當寶,我家姐細個無人錫,但一出嚟工作都比一半人工我媽,但我媽當老馮,比遲啲都追死佢,反而我哥唔駛比仲要我媽會比反佢轉頭,最後我家姐心死唔再理我媽。所以你一定唔可以心軟,要硬起來,唔係要你不孝,但你要為自己頭家著想。既然喺佢哋心入面你無地位,就算你做衰女都無對佢哋唔住。

男爵府

xsukingx 發表於 19-5-4 01:23
因為佢哋睇得出你有孝心,淋善。而你家姐係無良心嘅人,啲父母係咁,邊個對佢好唔會珍惜反正點都對自己好 ...

咁你阿媽有無後悔無左你家姐 佢點對你呢
te quiero mucho mi amo

侯爵府

xsukingx 發表於 19-5-4 01:23
因為佢哋睇得出你有孝心,淋善。而你家姐係無良心嘅人,啲父母係咁,邊個對佢好唔會珍惜反正點都對自己好 ...

想不到還有jm在看,最近有個親戚話我媽,你個細女肯請假俾晒錢陪你去旅行,你就唔好黑口黑面話唔恨去,帶你去街食飯買衫,唔好話唔恨,成日好似個女迫你咁(我媽要威要攞彩),有一日你個女唔再對你好唔好後悔,你個女帶你出去,咪講聲多謝阿女,你個女咁多年有病有痛都無麻煩你,你有時就關心下個女。

有日同佢食完海鮮,佢就好唔自然咁講聲多謝阿女,我一直有舊患,佢又whatsapp我好d未,感覺很不真實,好怕係騙我落搭的技掚,亦感覺呢d來得太遲,我係需要佢關心的年紀,佢無做,現在根本不需要,佢對我的偽裝亦不會持久,一閃即逝。
8-)

公爵府

二小姐 發表於 19-5-5 13:35
想不到還有jm在看,最近有個親戚話我媽,你個細女肯請假俾晒錢陪你去旅行,你就唔好黑口黑面話唔恨去,帶 ...

洋房

樓主係迷有種唔甘心嘅感覺,想做好啲,等父母知道你係好過家姐,等佢地肯定你,話你係好過家姐,甚至承認自己當年做錯左,唔應該偏心。

如果你係咁諗,就要快啲醒,父母係永遠唔會覺得自己偏心,如果家姐掂過你,佢地就會覺得鬼叫你讀書唔叻,如果家姐唔掂,佢地就會覺得你掂啲,就幫下家姐啦。

男爵府

我的育兒心得勳章

想不到還有jm在看,最近有個親戚話我媽,你個細女肯請假俾晒錢陪你去旅行,你就唔好黑口黑面話唔恨去,帶 ...

咁又唔洗諗得太多嘅。佢對你好咪開心下。你發覺佢係另有所圖先落閘。話唔定佢真係明白你好,開始對你好呢。

侯爵府

hhz 發表於 19-5-6 11:00
咁又唔洗諗得太多嘅。佢對你好咪開心下。你發覺佢係另有所圖先落閘。話唔定佢真係明白你好,開始對你好呢 ...

做自己本份就算
唔會做多
8-)

大宅

騙徒手法層出不窮

侯爵府

公爵府

二小姐 發表於 19-5-6 11:59
做自己本份就算
唔會做多

你家姐返來香港未? 你阿媽有無再提起去你屋企住?

複式洋房

都有啲似我媽,對你好係有目的,係唔會覺得佢係真心㗎,因為前車可鑒。我家姐當我媽係仇人,但而家無一齊住就好啲,我都同我媽講係佢自己攞嚟。我媽對我好好多,因為我最讀得書我媽想以後靠我,但我都覺得佢做乜都望有回報,好嘔心。人最怕比較,我見我6299對我老公姑仔甚至我都好好,亦不望回報,就覺得點解自己父母咁自私。唉

侯爵府

美之選468 發表於 19-5-7 18:21
你家姐返來香港未? 你阿媽有無再提起去你屋企住?

佢有d嘢在外國進行中,未有咁快返
8-)

別墅

二小姐 發表於 19-5-9 13:41
佢有d嘢在外國進行中,未有咁快返

千其唔好比家姐得逞呀!超狗囉,番黎搶屋,仲趕走埋父母自己住!

侯爵府

Wongbbbbbbbb 發表於 19-5-10 20:08
千其唔好比家姐得逞呀!超狗囉,番黎搶屋,仲趕走埋父母自己住!

我都覺得好狗呀,佢去左外國都超過十年,佢叫阿娘幫佢申請個四千蚊
8-)

首頁

尾頁

跳至