婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

到時你家姐返黎,你父母會搬去同你長住?
大家好,我是子悠~~

男爵府

二小姐 發表於 19-2-17 22:17
之前講過家姐回流,家姐想要左父母住緊的屋,要父母來我度住

家姐已經攪掂左國外的事,今年內會回來

好似有啲印象呢個post

侯爵府

冬瓜籽 發表於 19-2-18 02:39
好似有啲印象呢個post

我過年過得開心得滯無左件事,而家暫時唔會見阿娘住,上次有講過俾返晒mortgage link a/c入邊的錢連息俾佢,我媽發晒脾氣話唔俾佢收息,d阿姨又話我拎晒錢出來俾返佢係咪想斷關係今次我再問佢,又發脾氣

而家又繼續處於敵不動我不動關係
8-)

侯爵府

H.O.P.E 發表於 19-2-18 00:09
記得你之前個post...雖然你唔介意同父母住同照顧佢地,但記住要堅守自己層樓,唔好俾阿媽情緒勒索你!佢唔 ...

我都有殺到埋身的感覺

8-)

侯爵府

美之選468 發表於 19-2-18 00:25
你要堅決的拒絕父母搬來住(請神容易送神難呀!小心!)父母明明有自己的屋企,為乜要讓出來俾女兒倆公婆住? ...

如果我家姐兩公婆係搬入去住,我娘唔收佢家用都唔關我事(唔好加我家用)。而家係要我父母搬走,就唔合理。
8-)

翡翠宮

回覆樓主:

我吾會比兩老入黎住
佢嬲飽佢

男爵府

依家個情況最好就唔好俾你父母尼住,家姐要父母走,叫佢地自己攪掂佢!你是但話你層樓要賣又好,無錢要搬細d都好!唔好摟上身呀!易請難送!一陣同住又話無人服侍,幫埋你手做家務又無家用加之類,總之吃力不討好!

侯爵府

H.O.P.E 發表於 19-2-18 00:09
記得你之前個post...雖然你唔介意同父母住同照顧佢地,但記住要堅守自己層樓,唔好俾阿媽情緒勒索你!佢唔 ...

話轉按都好,乘機俾返晒錢佢地
8-)

男爵府

回覆樓主:

話老公唔習慣唔係好鍾意多個人,到時真係搬黎反面重衰,有時d野係被免唔到會有人唔開心,佢要錫你家姐都無理由諗到去你屋企,換轉你有咩事反外家長住又得唔得

侯爵府

Yee_ng 發表於 19-2-18 09:07
話老公唔習慣唔係好鍾意多個人,到時真係搬黎反面重衰,有時d野係被免唔到會有人唔開心,佢要錫你家姐都無 ...

返去食飯,紅雨都趕我返去,瞓一晚都唔得

娘家在斜路,水和垃圾一齊沖落來打落腳度的腳痛心都痛
8-)

珍珠宮

回覆樓主:

唉~點解D父母硬係要同仔女咁計較錢銀,如果仔女啃老,無做野,都仲可以理解,仔女自立,父母唔係應該安慰咩。。。

水晶宮

二小姐 發表於 19-2-18 08:13
我過年過得開心得滯無左件事,而家暫時唔會見阿娘住,上次有講過俾返晒mortgage link a/c入邊的錢連息俾佢 ...

好恐怖
睇黎佢真係當間屋佢有份、自己間就俾家姐
入左黎住你就大穫

男爵府

回覆樓主:

咁你更加要講清講楚你嘅立場,都等你媽死心早d安排自己住宿

侯爵府

Yee_ng 發表於 19-2-18 11:52
咁你更加要講清講楚你嘅立場,都等你媽死心早d安排自己住宿

好清楚啦

之前係諗住佢地老了來住,舊居係出租或賣左佢,得來的錢係佢地自用,用來醫病,旅行等等。我就支付佢日常支出,請工人照顧佢地。

我繼續養佢地,但大家錢銀都鬆動d。而家根本唔係大家當初傾好個回事。
8-)

男爵府

二小姐 發表於 19-2-18 09:36
返去食飯,紅雨都趕我返去,瞓一晚都唔得

娘家在斜路,水和垃圾一齊沖落來打落腳度的腳痛心都痛

係囉!人大個左要自保架喇!你仲有自己頭家!父母都係咁話,要有安全距離,家用俾足就ok...同埋練下唔好乜都講俾佢地知!mortage link嗰度佢唔知高息就唔會有藉口話想收息,你唔俾戶口number佢又無可能自己識放錢入去!總之成件事好伏下,你自己小心d

大宅

二小姐 發表於 19-2-17 12:16
佢之後擺我樓價1/50嘅錢入我mortgage link account收息,我問係咪誤會,我拎返出來俾你,佢又發脾氣不要, ...

入埋錢 誤會都好深 咁宜家攪清楚都好過誤會愈來愈深既

公爵府

樓主, 你娘好偏心呀! 由你買樓開始, 佢就想俾少少錢, 就入股你地層樓了, 而留番自己層樓了, 你要小心.
我估佢係個自私的人. 佢未必是想留番層樓俾你姐姐. 佢想俾你姐姐住, 而自己每月就收番你姐姐錢, 有固定收入.
你買樓佢又唔俾錢你俾首期, 到你上晒會, 佢先出聲俾錢你, 是嗎?
如果係, 就明明係裝你的. 到你上晒會, 你娘就是但找個借口, 俾少少錢你. 自己就當間屋佢有份. 今次明屈你啦!
我建議你企硬, 還番D錢同息俾佢. 你娘唔會真係同你反面的, 佢知你孝順, 想你屈服.
以利害關係來講, 你孝順, 又會俾錢佢, 又有留間房俾佢住. 如果你娘同你反左面, 就會失左之前的預算, 成盆計劃都唔成啦! 所以你唔使怕佢會同你斷關係的.

公爵府

回覆樓主:

如果你收留父母係度住,又繼續俾生活費佢地使?似乎不太合理,照顧父母應該是出錢,出力,出地方,但你己經出力,出地方...點解仲要出錢? 你家姐住父母屋企....起碼都應該交部分租金俾父母呀?(你父母不用生活?)

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

你亞娘好貪,但你回應都好正

侯爵府

H.O.P.E 發表於 19-2-18 12:44
係囉!人大個左要自保架喇!你仲有自己頭家!父母都係咁話,要有安全距離,家用俾足就ok...同埋練下唔好乜 ...

佢自己都有樓,佢知mortgage link account高息架,佢就係知先擺錢落來,但係唔係擺好多,我遲下話攪轉按拎返晒D錢出來,唔再俾佢擺

8-)

首頁
12345...6

尾頁

跳至