自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友最近同我呻,話佢個仔不嬲有同家姐個女玩,
最近佢仔玩踩單車,唔知點解成日追住家姐個女撞。佢話自己有叫個仔唔好,但個仔唔理,次次都係佢家姐睇住先冇真撞。好啦,有一次佢家姐忍唔住爆,好惡大鬧佢仔叫佢唔好。我朋友同我講佢好嬲,講到佢家姐人格有問題之類。

我表面上就安慰下佢,話一家人好快冇事,但其實心諗,掉轉其他小朋友追住你仔撞又得唔得?其實平心而論,我覺得佢應該管好自己仔女,唔好俾佢仔撞人,佢冇管好自己個仔,個仔做衰野俾人鬧好正常.......

Update 喺66 樓,手機版第四頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

呢d情況唔會發生係我屋企,因為我家姐未出聲,我已經會閙爆自己個仔!架車仔咁硬,容乜易整傷表姐!

學會放下    發表於 19-2-17 16:26

男爵府

janicewong888 發表於 19-2-17 10:52
最近佢仔玩踩單車,唔知點解成日追住家姐個女撞。佢話自己 ...

你朋友有問題多d,正如你所講,將心比己,佢會唔會鬧爆人啊。俾著我仔咁樣去撞人,我一定鬧爆個仔,好危險㗎,單車撞到。如果我係佢家姐,我唔會再俾個女同你朋友個仔玩,人身安全都成問題啊
做人,5好難为自己

大宅

nanaaixi 發表於 19-2-17 11:01
你朋友有問題多d,正如你所講,將心比己,佢會唔會鬧爆人啊。俾著我仔咁樣去撞人,我一定鬧爆個仔,好危險 ...

正常人都會呀,但我朋友仲好自豪咁說,佢呀爸( 即係公公 ) 都覺得佢家姐太過份 ,我聽完唔識俾反應

大宅

2018復活節勳章

「佢話自己有叫個仔唔好撞」 得個叫字囉!就好似有d家長商場放細路跑..佢跟在後面只叫唔好跑咁...無阻嚇性,撞到人了都証明自己有出口阻止,只係細路唔聽。
生仔大多數識生。只係教仔唔係人人都識。

我唔敢講自己識得教,學海無涯。但我細路有單車起,無刻意用來撞牆撞人撞任何野,因為玩之前已約法三章。唔好因爲自己開心而有意無意傷害其他人..

瑪瑙宮

janicewong888 發表於 19-2-17 10:52
最近佢仔玩踩單車,唔知點解成日追住家姐個女撞。佢話自己 ...

咁踩單車都要啦

禁止訪問

禁止訪問

大宅

喜歡你更多 發表於 19-2-17 11:15
好明顯係一個局啦!比公公睇自己就正常,家姐唔正常囉!

我覺得佢家姐好慘,保護自己個仔唔好俾人撞而鬧人都要俾人話,完全係元原變被告

男爵府

我係家姐都會鬧爆個姨生仔啦,好憎啲家長得把口講唔好點點點,但唔從來唔會出手阻止。

用戶要求終止服務

呻個個唔係應該係你朋友,係佢家姐至真.....包咩容,如果係自己嘅仔比人哋整到,你會唔會諗要包容人哋……人要將心比己……教好自己嗰個小朋友,避免佢整到人哋真係好緊要⋯⋯你自己個小朋友係你心目中係金叵羅,人哋嘅仔女係人哋父母心裏面何嘗唔係……

小小就話忍下你,唔鬧你算偷笑,但如果真係整傷左好嚴重……點會當冇事……但做朋友講得太盡,始終會連朋友都冇得做,值唔值得仲同呢個唔識反省嘅人做朋友,就真係睇你自己……

唔好意思,我說話可能重咗,但我真係講緊事實.....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

絶對同意,自己個仔去撞人都唔教個仔。

wcpcelia    發表於 19-2-17 16:33

大宅

你朋友應該要多謝家姐幫自己教仔!

同埋2姐妹應該好親,家姐係姨甥跩嘅時候幫手鬧好正常吧?!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

candice0088 發表於 19-2-17 11:06
「佢話自己有叫個仔唔好撞」 得個叫字囉!就好似有d家長商場放細路跑..佢跟在後面只叫唔好跑咁...無阻嚇性 ...

見唔少家長都係咁(包括我親戚)
叫丫嘛,我有教架!不過佢唔聽我都無辦法

我個親戚,同個女鬥拉扯,先口角繼而動武,郁手緊係阿媽贏,個女爆喊,不出幾秒阿媽就呵返「乖啦下次唔好啦知唔知啊」
然後雨過天青

我呢隻塘邊鶴睇到噴血。佢成日呻個女易喊硬頸,唔唸下係自己一手養成

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

佢應該同家姐感情都唔好得去邊,親厚姐妹點會因為咁小事嬲家姐,人係好複習既動物,佢應該「借題」發揮吧了。

琥珀宮

回覆樓主:

你朋友

大宅

典型屋企唔教出去俾人教例子

珍珠宮

我係家姐都會鬧啦,你朋友好有問題

子爵府

牛年勳章

我讚成要考牌,合格先批準生小朋友

我知甘講,一定比人圍

男爵府

比著我一定唔會鬧阿妹個仔,除非真係好嬲好嬲,但我唔會覺得自己一定啱晒)。我好絕,我會暫時避開個妹一家,冇下次,

首頁

尾頁

跳至