自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我爸爸媽咪最近做個全面全身檢查已經四五年前,之後間唔時我醒起就提一提佢地係時候做身體檢查啦!我知道佢地自從上次檢查後都有做下基本驗血驗尿檢查,媽咪有做胃鏡子宮檢查,但今日問翻原來已經四五年無帶佢地去做全身檢查

我好嬲自己無著緊啲帶佢地去做身體檢查,而家隔左四五年先做我好擔心唔知佢地會唔會身體已經出問題 佢地又唔緊張又硬頸,要迫佢地先去 成日都話得閒先,但其實佢地根本唔洗返工好得閒!

唉,真係好擔心

大宅

treasurelife 發表於 19-2-17 11:35
我爸爸媽咪最近做個全面全身檢查已經四五年前,之後間唔時我醒起就提一提佢地係時候做身體檢查啦!我知道佢 ...

大家父母會每年驗身嗎?有冇方法可以勸佢地去做檢查?

子爵府

年年都做檢查,佢地又好合作wor,
用一日時間去診所做

jennyccc    發表於 19-2-18 11:19
wcpcelia    發表於 19-2-17 16:38

男爵府

身體檢查政府老人卷可用,我響官塘間半政府診所一千有找,因為過65有資助,又可用老人卷,結果一百幾十,個plan 專for 老人,好詳細
我6299同老豆每年去,都做左六七年

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

treasurelife 發表於 19-2-17 14:01
大家父母會每年驗身嗎?有冇方法可以勸佢地去做檢查?

我老豆會好得閒拎醫療卷做呢D野

別墅

vencyk 發表於 19-2-17 14:08
身體檢查政府老人卷可用,我響官塘間半政府診所一千有找,因為過65有資助,又可用老人卷,結果一百幾十,個 ...

請問你邊間呀?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我先父生前無,我媽而家都無,睇醫生都唔肯,佢話死就死,驗到d咩要擔心仲死

老爺奶奶就3年左右大檢查,每年做下基本檢查。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

treasurelife 發表於 19-2-17 11:35
我爸爸媽咪最近做個全面全身檢查已經四五年前,之後間唔時我醒起就提一提佢地係時候做身體檢查啦!我知道佢 ...

我阿媽年年有檢身, 一時去大陸驗, 一時響香港驗, 我叫佢響香港d 醫院驗身全面d又可靠d, 佢唔肯我都冇辦法. 我阿爸生前一向冇檢身, 確診有病時唔駛2個月就走, 唔駛驚咁耐又唔駛點受折磨....

我明白你既立場, 但佢地都唔緊張又唔想去, 你擔心黎都冇用. 有時有d野唔知好過知, 特別係老人家對呢d 野好"罩"忌, 佢地做左基本檢查係冇問題, 覺得開心咪算.

你嬲自己冇用, 亦唔駛自責. 與其係擔心佢地唔去做檢查, 或者你以往抽唔到時間迫佢地去驗身, 不如以後抽多d 時間陪兩老.

公爵府

老人有自己想法、我老豆話,唔知好過知,唔知一路食得瞓得玩得,佢啲同學,一知咗,嚇都嚇死,然後大串治療,搞一大餐結果都係走,不如開開心心過日子仲好。

大宅

我愛Corina 發表於 19-2-18 03:41
我先父生前無,我媽而家都無,睇醫生都唔肯,佢話死就死,驗到d咩要擔心仲死

老爺奶奶就3年左右 ...

你媽咪咁唔肯睇醫生,咁你係咪冇迫佢,由得佢?會唔會touchwood將來有事會自責冇帶佢去做身體檢查,因為可能做完身體檢查可以早啲發現身體有問題?

大宅

bosch 發表於 19-2-18 04:48
我阿媽年年有檢身, 一時去大陸驗, 一時響香港驗, 我叫佢響香港d 醫院驗身全面d又可靠d, 佢唔肯我都冇辦 ...

多謝你咁有心打咁大篇回覆俾我 睇完個心舒服好多

大宅

20020116 發表於 19-2-18 05:54
老人有自己想法、我老豆話,唔知好過知,唔知一路食得瞓得玩得,佢啲同學,一知咗,嚇都嚇死,然後大串治療 ...

我都明白老人家呢個想法 但有時又會諗點解唔盡自己能力去做適當嘅檢查呢?雖然做完檢查報告無問題唔等於身體完全無問題,但起碼做左可以做嘅,到時有事唔會後悔嘛!所以有時候真係皇帝唔急太監急,好無奈

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vencyk 發表於 19-2-17 14:08
身體檢查政府老人卷可用,我響官塘間半政府診所一千有找,因為過65有資助,又可用老人卷,結果一百幾十,個 ...

請問係邊間呀,可pm我嗎

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

bbshop_bb 發表於 19-2-17 14:05
用一日時間去診所做

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

treasurelife 發表於 19-2-17 22:38
你媽咪咁唔肯睇醫生,咁你係咪冇迫佢,由得佢?會唔會touchwood將來有事會自責冇帶佢去做身體檢查,因為可 ...

我唔會迫佢,佢開心就得,迫佢去身體檢查,我寧願帶佢去旅行去飲飲食食。

同埋我覺得好多野係整定,我爸身體唔舒服,做左好多檢查都話佢無野,但唔太舒服幾個月,當時唔知咩事,諗住老人病痛,佢個人都好樂觀。到後期一個有經驗醫生話,懷疑佢cancer,叫我地去私院做pet scan,原來係肺癌,之前照左幾次xray都照唔到,原來個size 好細,x ray照唔到細野,確診後,佢係急轉直下,一直都好唔開心,好快走左。

就算一早知道係cancer又點?早d受治療折磨?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

treasurelife 發表於 19-2-18 06:44
我都明白老人家呢個想法 但有時又會諗點解唔盡自己能力去做適當嘅檢查呢?雖然做完檢查報告無問題 ...

人到唔同階段會有唔同想法。你仲後生自然想求生。老人家經歷太多生死事件,已看透人生,所以佢地只求好死。

年年驗身係令你心安,但迫老人家去驗身,即係要佢地受壓和驚嚇不安。你有冇諗過尊重同接受佢地既想法?

正如有人病到就死時,家屬話要搶救,咁對病人真係好?搶救唔係電視劇咁電三幾下有番心跳就得,可能係搞到骨折吐血,救番之後再醫,重覆至死。

佢地自己知自己事,揀得唔驗身自然唔會後悔。

同意其他人咁講,早知又點?咁係折磨身心,經歷過生死事件會明白多d。

所以你唔好太執著,而家做個幸福太監算啦。 有閱歷既人至做到皇帝,唔易做。

男爵府

回覆樓主:

http://www.ucn.org.hk/index_m.php?c=health_check_and_health_maintenance_program&utm_source=&utm_medium=&utm_campaign=
我三大響聯合醫院和樂社區健康中心做
不過要等一兩個月先有位

http://www.ucn.org.hk/index_m.php?c=geriatric_health_maintenance_service#

男爵府

牛年勳章

bbshop_bb 發表於 19-2-17 14:05
用一日時間去診所做

珍珠宮

回覆樓主:

我媽 check 得密過我,少少事都睇醫生 check 到好清楚。annual 嘅佢自然會捉埋我老豆去

6299 就無呢個習慣,不過佢地都已經 over 80。有提過老公,佢地幾兄弟都覺得就算唔好彩驗到有嘢都係咁過,唔好搞佢地啦。其實係嘅,好似我嫲咁,驗到肝有事,成 90 醫生都話唔搞好過搞

男爵府

請問有冇身體檢查介紹

首頁

尾頁

跳至