自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

要頂計囝囝中四至大學畢業的學費(津貼中學, 香港私立大學), 請幫忙

男爵府

回覆 KKM 的帖子

請問津貼中學中四至中七學费幾多?
香港私立大學如嶺南、樹仁、公開大學每年學費幾多?

男爵府

KKM 發表於 19-2-17 13:32
回覆 KKM 的帖子

嶺南唔係私立,係UGC其中一間。

大宅

回覆 KKM 的帖子

津貼中學唔使學費,而且無咗中七好耐了
私立大學學費你自己上學校網頁搵下啦!

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 KKM 的帖子

香港津貼中學係中一至中六,冇中七喎!不用交學費

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

香港得恒生及樹仁係私立大學

男爵府

Sorry , 我是100%香港人, 只不過手誤打錯咗中七

至於大學, 我已追不上時代步伐, 我仲停留在多年前的慨念

我記得我以前讀中四至中七時要俾學費的, 依家唔駛嗎?

男爵府

中學只需讀到中六,中四至中六津貼中學都唔需要交學費的,大學學費自己上大學網頁已查到。

wcpcelia    發表於 19-2-17 16:35

男爵府

KKM 發表於 19-2-17 13:47

而家中四之後都唔駛交學費,12年免費教育。

水晶宮

中學如果係津校,學費係0
私立大學/自資學位,未扣政苦寬減,好似7萬蚊一年左右(有錯請更正)UGC 學位就$42100/年。

水晶宮

洋洋 發表於 19-2-17 13:37
你應該不是香港人
香港現在有中七?果d係私立大學?

同樣疑問
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

環保接龍勳章

教育改革334左好耐, 3年初中3年高中, 4年大學
中六係考一次試叫DSE

6年官津中學係免費, 直資及私立中學除外。

仲有嶺南唔係私立大學, 係Jupas八大聯招其中一間。 如果家有中學生, 自己就要update下喇。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

要都非常有限錢
預筆補習費好過
UGC大學就$42100/年
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

津中的話,係免費到中六畢業

大學的話,official私唔私立,我都覺得好複雜,不如咁講啦,「標準ugc $42100一年」vs 「非標準唔係$42100」

所有經聯招嘅大學學位課程,都係UGC funded $42100(除左公開大學係自資)
https://www.jupas.edu.hk/en/

自資學位,除經jupas申請的公開大學,亦有經其他途徑apply的大學學位 (再提一次公開大學係經聯招申請,但學費唔跟UGC $42100;而其他自資學位係唔經聯招申請)),可參考以下學友社資料
http://www.student.hk/site/?q=system/files/F62018_NonJupas_0.pdf#overlay-context=admin_e_book%3Fq%3Dadmin_e_boo

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

香港讀大學,除左有教資會(政府)幫忙;仲有其他途徑幫手
-政府grand loan
-學院本身提供嘅獎學金/助學金
-NMTSS (簡單講,只要俾香港人,又係有參與嘅院校課程,唔駛審入息就可得30800一年資助,例如東華幼教本來63190,減30800,減完學費只需32390 https://www.cspe.edu.hk/tc/Programmes.html

-SSSDP,同以上nmtss相似,但係針對某d科目課程
https://www.jupas.edu.hk/tc/programmes-offered/sssdp/

咁講啦,津中加「ugc 大學課程」,津中免費,大學42100一年(4年或5年depend on 課程)
津中加「非ugc 大學課程」,就要睇課程本身學費,同有無nmtss/sssdp減免了

王國長老

又加多句,如果考完dse,成績未如理想,無得入讀大學學位課程
咁就要先讀high dip, 副學士,條數可能又要預多d了(未必咁順利真係讀完high dip/asso直入ugc大學year 3咁爽,可能中間又要兜圈讀多兩年)

子爵府

而家12年免費教育喇

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

家長要UPDATE 下香港教育制度LA!!!!

首頁

尾頁

跳至