單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Macusmama 的帖子

事隔三個月,一切都習慣了,一朝早預備早餐湊仔返學,做完家務做下自己嘢就返工,放工就趕返去接仔,陪佢玩一陣講下故仔就訓覺。以前星期六日既family day, 唔使湊仔就出去做part time, 每個月搵多一萬。使費慳好多,起碼唔使成日出街食自己煮。希望阿仔日後生活可以過得好一啲.......

珍珠宮

soli123456 發表於 19-2-17 17:50
結婚7年半,因長時間無溝通終於分居了,都算和平分開。大家初步協議左共同撫養,一至五就我湊(因嫲嫲接放學 ...
你都算係咁,安排也好好了,好多離婚人士,不知怎安排細路,有D想返工,無人睇細路...
SO你的CASE己好好了...加油啦....

不用再想前因後果了,己發生了...用時間沖淡就可以..我以前以為自己要生要死,喊死...每日用眼淚洗面,行屍走肉,但後來想想,我死左佢都唔會可憐你啦...有咩用...

把心一橫,積極PLAN我離婚同攞公屋大計...終於我成功了...

而家己AFTER 4.5年了...開心識朋友,過我的開心快樂生活...希望在明天嘛...我又可以風流快活了...

哈哈

大宅

soli123456 發表於 19-6-4 21:13

事隔三個月,一切都習慣了,一朝早預備早餐湊仔返學,做完家務做下自己嘢就返工, ...

四歲已經好湊好多,我小朋友都係四歲,好多野都懂事左

複式洋房

多謝呀,我心情又無咩特別唔開心,專心搵錢好過,而家有時間就睇下書學下投資,升職後都小忙,希望快啲加人工加到頂薪,儲夠首期抽綠表居屋,甘阿仔第日都有層樓揸手。其實自己都想去馬來西亞,諗住係個邊買樓退休,而家朝住呢兩個目標出發.........

複式洋房

回覆 superme42 的帖子

係呀,起碼唔使換片先...

珍珠宮

soli123456 發表於 19-6-6 01:40

多謝呀,我心情又無咩特別唔開心,專心搵錢好過,而家有時間就睇下書學下投資,升 ...

好事....有TARGET係好的...但也要比自己RELAX的時間...
馬拉好嗎?我聽好多人話去泰國住...個度不錯...
不過難入藉...

複式洋房

馬來西亞有第二家園計畫,唔使坐移民監,一簽十年,無限續。個邊講廣東話,醫療使費又低,咩都平,七十萬已經可以買過千呎,請工人都係千零蚊個月,天氣係熱啲,但香港都唔見得好好多。

珍珠宮

soli123456 發表於 19-6-6 10:08

馬來西亞有第二家園計畫,唔使坐移民監,一簽十年,無限續。個邊講廣東話,醫療使 ...
咁入藉難嗎?邊區先?

複式洋房

其實無得入籍,不過可以俾你長住直到百年歸老,小朋友可以係當地讀書,住院同當地人一樣,不過要係當地買醫療保險。其實邊區都得不過唔同區就定期金額唔同。

珍珠宮

soli123456 發表於 19-6-6 19:02

其實無得入籍,不過可以俾你長住直到百年歸老,小朋友可以係當地讀書,住院同當地 ...
要係個邊買屋嗎?

複式洋房

Macusmama 發表於 19-6-10 08:54
要係個邊買屋嗎?
唔一定,租屋都可以,有啲地區如果你唔夠五十歲放三十萬馬幣做定期即六十萬港幣就可以,如果超過五十歲就減半。
審批後一年,你可以申請拎返定期一定既錢,好似都有四份一,用黎買樓、供仔女讀書或醫療用途。
租屋好平,有啲八百至一千港幣就租到成千呎,旺區就貴啲,三千至四千。

複式洋房

回覆 soli123456 的帖子

不過當地限制外國人買樓,如果要買一定要一百萬港幣以上先買得,最多一人買兩間。

珍珠宮

soli123456 發表於 19-6-10 09:25
唔一定,租屋都可以,有啲地區如果你唔夠五十歲放三十萬馬幣做定期即六十萬港幣就可以,如果超過五十歲就減 ...
真要好大決心才可以去...

複式洋房

係架,但香港真係生活唔到了,而家自己一支公,阿仔大個就有自己既生活,我都要為自己打算下。香港真係無咩值得我留戀。

珍珠宮

soli123456 發表於 19-6-10 11:34
係架,但香港真係生活唔到了,而家自己一支公,阿仔大個就有自己既生活,我都要為自己打算下。香港真係無咩 ...
如果一個人,去邊也可以

複式洋房

Macusmama 發表於 19-6-10 14:26
如果一個人,去邊也可以
兩個都得既,不過要唔怕悶囉

大宅

牛年勳章

Kwankwanccc 發表於 19-2-27 06:13
想當年,我同前夫都係咁,timing 錯哂,到最後大家都心淡,前夫同返第三者一齊。
其實都分左居2年,我同小 ...

身邊人出軌,剛分居一個月,依家仲未平復,身不在然。我都好擔心兩年後,收到離婚文件時,自己情緒會點

大宅

牛年勳章

soli123456 發表於 19-2-24 22:14
回覆 mm168mm 的帖子

同佢一齊同個仔食飯,個心都好唔舒服,原本開開心心,攪到而家係為個仔出黎,走時我 ...

同你情況一樣,佢間中會同我和個仔食飯,但大家都相對無言,好無奈

複式洋房

godsaveme 發表於 19-6-10 20:16
同你情況一樣,佢間中會同我和個仔食飯,但大家都相對無言,好無奈
開頭都想得好完美既,間中都有出黎一齊同個仔食飯行街,但係發覺唔得,後來索性假期前後交接阿仔算了。
經過三個月時間,專心搵錢好過,就算俾唔到完整既家俾佢,起碼俾到阿仔好啲既生活。

複式洋房

godsaveme 發表於 19-6-10 20:13
身邊人出軌,剛分居一個月,依家仲未平復,身不在然。我都好擔心兩年後,收到離婚文件時,自己情緒會點
...
人變心,講咩都覺得你錯,將啲責任推晒俾你,令到佢走係啱甘樣。其實連個仔都放棄得,就算係妳身邊又會感覺安心咩?過度期一定有,可能到收到文件時妳有重生既感覺呢!

Macusmama    發表於 19-6-11 08:46

首頁

尾頁

跳至