單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

soli123456 發表於 19-6-10 21:30
人變心,講咩都覺得你錯,將啲責任推晒俾你,令到佢走係啱甘樣。其實連個仔都放棄得,就算係妳身邊又會感覺 ...

我明白我係需要時間,但這個過度期唔知會係幾耐。唔知叫做幸運定不幸,我之前嘅路算係平坦,但就要我面對這樣意想到嘅挫折,成個人一敗塗地。希望承你貴言,兩年後真係可以企返係身,有重生嘅感覺。多謝你鼓勵。

別墅

godsaveme 發表於 19-6-10 20:13
身邊人出軌,剛分居一個月,依家仲未平復,身不在然。我都好擔心兩年後,收到離婚文件時,自己情緒會點
...

其實時間真係可以沖淡好多野
經過2、3個月,我真係開始左我新生活
加油,好明白你感受,一切都會變好!

珍珠宮

身邊人出軌,剛分居一個月,依家仲未平復,身不在然。我都好擔心兩年後,收到離婚文件時,自己情緒會點
...
正常的....你TRY 去找朋友傾下,呻下...聽歌,跳舞,發洩下...做運動會令心情無咁緊....,如果佢己離家了,二年後,你心情會好好多了,時間係沖淡的...

你想想,你係度傷心,係自己受苦,而佢感受不到,可能仲HAPPY 緊....何必為佢而令自己咁苦呢!!!

珍珠宮

godsaveme 發表於 19-6-10 22:11
我明白我係需要時間,但這個過度期唔知會係幾耐。唔知叫做幸運定不幸,我之前嘅路算係平坦,但就要我面對 ...
我何嘗不是,我人生可以講,好順利,要風得風,我未婚時,可以係過小姐生活的...婚後都唔差,離婚後,係唔開心左成4個月啦,但我好快企起身....命運掌握在自己手的...所以我計畫了我要做D咩,需要D咩,過程都算順利,沿途慶幸有貴人幫忙...

SO...我而家生活得精彩又充實...
前夫只係一個過客,我對佢如陌生人,而仔女只當佢係一個衰老豆,睇佢晚年點衰...我無意見比D仔女,也唔會講佢既衰野...
哈哈...

華麗轉身,看透人生,做人唔會看得太緊了...RELAX.....
你們也可以做到的...

加油,頂硬上啦....

大宅

牛年勳章

Macusmama 發表於 19-6-11 08:55
我何嘗不是,我人生可以講,好順利,要風得風,我未婚時,可以係過小姐生活的...婚後都唔差,離婚後,係唔開心左成 ...

你好叻,可以咁硬正,咁識諗。講分手時佢話同我仲係一家人,叫我放心。真可笑! 我怎可能仲同佢一家人? 你講得啱,佢只係一個過客,希望有一日我可以視他為陌生人,再影響唔到我。

由於對手係大陸小三,我都語重心長勸戒過佢,叫他要小心大陸人,對方只著眼錢,他叫我唔好再講,那我只能放長雙眼,看看他晚年又會過成點。而我另一難題係唔知點同個仔講,個仔仲未知,因佢同個仔講而家調去大陸工作。

大宅

牛年勳章

Kwankwanccc 發表於 19-6-11 07:36
其實時間真係可以沖淡好多野
經過2、3個月,我真係開始左我新生活
加油,好明白你感受,一切都會變好!

我真係好唔咁心,明明上個月仲傾緊退休生活,下個月就話要分開,真係好難接受呀! 有時諗,我寧願佢死咗,仲容易接受。

珍珠宮

godsaveme 發表於 19-6-11 10:31
你好叻,可以咁硬正,咁識諗。講分手時佢話同我仲係一家人,叫我放心。真可笑! 我怎可能仲同佢一家人? 你 ...

你咪傻,慳返唔洗勸佢架,佢己病入高峰了...比人落降了...佢只有覺得你先係小人,同唔扺得有條女喜歡佢呀...

你個仔多大了?

大宅

牛年勳章

Macusmama 發表於 19-6-12 09:24
你咪傻,慳返唔洗勸佢架,佢己病入高峰了...比人落降了...佢只有覺得你先係小人,同唔扺得有條女喜歡佢呀...
...

佢因工作關係每星期要上大陸一日,佢成日講D大陸人不是,偷懶貪錢,唔鍾意大陸人,但諷刺係最終搞上大陸鷄。隻大陸鷄好後生,做得佢個女,人地唔貪你D錢,唔通貪你成熟(老)有爲咩。你講得啱,可能佢認爲我唔抵得佢覓得真愛啩,同我呢D親情係冇得比嘅!

我仔中二了,諗緊怎樣同他交待,希望將對佢影響減到最少。

珍珠宮

godsaveme 發表於 19-6-12 09:36

佢因工作關係每星期要上大陸一日,佢成日講D大陸人不是, ...
你最好同社工傾下,取了心得先講...都要坦白講了,因為佢中一己察覺係咩事囉...佢唔係傻的,現時YOUNG PEOPLE好醒的...

複式洋房

尋日學校要交全家福,求其搵張合照,交左算了,唔知我個仔點諗。

大宅

soli123456 發表於 19-6-20 13:29
尋日學校要交全家福,求其搵張合照,交左算了,唔知我個仔點諗。

都算交到功課吖~

複式洋房

ec162 發表於 19-6-20 17:52
都算交到功課吖~
係呀,我成日都同我個仔一齊做功課

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

加油呀,我都未想像到如果到真正收到離婚文件果刻係點,佢又一直拖著我
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

複式洋房

goosema 發表於 19-6-21 11:52
加油呀,我都未想像到如果到真正收到離婚文件果刻係點,佢又一直拖著我
...
我都未去律師樓搞,而家阿仔問阿媽係咪唔返黎呢個屋企架,我直接答係呀,媽媽有自己屋企有自己既生活,無謂呃佢。
其實你自己單方面提出,無話佢拖唔拖你

翡翠宮

soli123456 發表於 19-6-21 20:52
我都未去律師樓搞,而家阿仔問阿媽係咪唔返黎呢個屋企架,我直接答係呀,媽媽有自己屋企有自己既生活,無謂 ...

我都無呃兩個女,直接同佢地講爸爸媽媽唔能夠一齊再生活。只係我同ex天各一方(佢響外國住),我要好好研究下點攪離婚

我ex 99又唔想我地分開,所以好煩
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

複式洋房

goosema 發表於 19-6-21 21:33
我都無呃兩個女,直接同佢地講爸爸媽媽唔能夠一齊再生活。只係我同ex天各一方(佢響外國住),我要好好研究 ...
都無得妳ex 99想唔想,搵個律師傾下,起碼都知點搞先

翡翠宮

soli123456 發表於 19-6-22 00:24
都無得妳ex 99想唔想,搵個律師傾下,起碼都知點搞先

好,等我去問下先。多謝你
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

珍珠宮

其實無人想到要呢個局面的...但無得你選擇時,就要自己出手去救自己,去處理呢件事...如對方拖,咁你就要去搞了...我唔係諗得叻,而係我諗左,我要實行,我就要去揾一D渠道去實行了...點樣對自己有利呢!仲有想埋對方用咩招數...即係你要有PLAN A, B, C , D餐,比自己行...
我決定離婚,就唔會諗,EX 99個邊,關佢地咩事呢...問題係佢教唔好自己個仔...算吧啦...親戚方面,我全講哂...又唔係我錯...
個衰男人要揾風花雪月D女人,無諗過老婆同你捱左咁耐...呢D唔死都無Q用啦...

若再玩激D,告佢一獲,等佢坐監都好...等佢受下痛苦的滋味...咪等個小三去等下佢幾年囉...
而家佢可憐到同小三係太子租判劏房...5500元...

別墅

...

加油,振作d!糾纏咗2年,我終於都簽咗紙,大家都要努力。

別墅

soli123456 發表於 19-2-17 17:50
結婚7年半,因長時間無溝通終於分居了,都算和平分開。大家初步協議左共同撫養,一至五就我湊(因嫲嫲接放學 ...

我自己都面對緊,唔知可唔可以做到以前咁,盡量父母一齊多d時間陪仔。其實最擔心都係仔女情緒,雖然我仔大d,但始終一直同父母住,突然有改變,我自己都好煩,好多問題面對。

首頁

尾頁

跳至