自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大C 發表於 19-2-18 00:50
咁你認為好的Hr係做左咩事?

部門等人用,1st in左個candidate覺得好啱,想再約2nd in時點知人地已經有offer,個HR落足牙力氹個candidate考慮(當時已經係星期五收左工的時間),又肯說服dept head喺星期日同個candidate做2nd in,最後成功搶到人返嚟,星期一返工

利申:以前做admin,成日同HR打交道,基本上佢地有事求你就“拍硬檔,幫幫手丫”,你有事求佢就同你講公司政策

大宅

回覆樓主:

HR係討厭原因我估係見工如果唔熟個job nature但又話你唔岩,搬字過紙照讀job ad. 出offer又留難,雖然職位所在,在所難免,但都分到邊d識同有投巧,邊d只係一味打壓個candidate.

子爵府

虎到金來勳章

我公司既HR如果得罪佢, 佢真係會成日係老闆面前講是非, 有幾個同事都因為佢離職或者被炒

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

公司HR時常都係攞老闆當擋箭牌,好好地唔搞到員工, 其實幫手交下功課真係冇所謂. 但近排請咗個老讀書HR返嚟, 玩乜職級制, 公司有成3成人都係同樣工種同種職銜, 居然將呢3成人同其他人擺埋一齊 即如係有3成係保安, 就將佢地同幾個RECEPTIONIST, ADMIN, 拉埋一齊, 變相將薪金拉高, 之後問點解保安用34.5時薪請? 要你加人工. 但全世界行都係34.5時薪請保安, 其實有成3成人係呢個工種, 做個獨立職級, 獨立薪酬調查都應該啦. 當然公司錢, 佢要俾多D唔緊要, 但同時話公司要CUT BUDGET, 一邊要加人工, 一邊要cut budget, 從來未見過HR咁白痴, 精神分裂

大宅

回覆樓主

以前做HR , 基本上你憎cut 嘢/ cut budget 係唔關hr 事,所有嘢都係老闆話事。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

bobochan0101 發表於 19-2-18 14:12
以前做HR , 基本上你憎cut 嘢/ cut budget 係唔關hr 事,所有嘢都係老闆話事。

當然知cut budget唔係HR話事,但搞個不知所謂嘅職級階梯一定係個HR阿頭搞出嚟,要做成績嘛

男爵府

回覆樓主:

有d hr真係唔抵爭
試過見工,唔知係hr定dep. head冇睇過cv
去到話你經驗唔岩用,人工過budget
大佬呀我cv咪寫哂囉,究竟有冇睇cv嫁,唔岩用咪叫人黎見啦
有d要出差個job ad又冇寫, 真係嘥氣

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

good_pig 發表於 19-2-17 21:51
講真...party / BBq呢D錦上添花..有家室可能未必LIKE

實際多D假期, 彈性上班OR人工好D仲實際 ...

Exactly
最憎私人時間參加飯局
實際d比多幾日annual, 好d既medical 仲好

大宅

HR本身唔討厭,令人討厭既系距自身性格兼行為。

首頁

尾頁

跳至