夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

有位教書既男仔追我朋友, 我朋友怕做得老師應該無乜時間陪佢 , 所以請問有冇jm另一半做老師?可以分享下相處之道嗎?

珍珠宮

lingluk1306 發表於 19-2-17 21:59
有位教書既男仔追我朋友, 我朋友怕做得老師應該無乜時間陪佢 , 所以請問有冇jm另一半做老師?可以分享下 ...

家母是當教師的。很好,寒暑兩大假一定有家母陪我。公眾假日多。
畀當餐館業,門市服務行業的多時間陪我。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

翡翠宮

有位教書既男仔追我朋友, 我朋友怕做得老師應該無乜時間陪佢 , 所以請問有冇jm另一半做老師?可以分享下 ...

你fd是要好痴身類型、要一星期起碼見5日男友果款?

侯爵府

858D 發表於 19-2-17 23:59
家母是當教師的。很好,寒暑兩大假一定有家母陪我。公眾假日多。
畀當餐館業,門市服務行業的多時間陪我。 ...

咁都唔錯哦

侯爵府

ngwong2 發表於 19-2-18 10:15
你fd是要好痴身類型、要一星期起碼見5日男友果款?

佢比較痴身 拍拖之外的其餘時間通常痴住我

翡翠宮

lingluk1306 發表於 19-2-18 10:29
佢比較痴身 拍拖之外的其餘時間通常痴住我

咁佢应揾份工是可以準时放工,放紅假冇乜加班男友!但要知道是HK女多男少。不是你想要乜有乜?

tansyneko    發表於 19-2-18 13:19

複式洋房

睇下教咩架咋wor!大,中,小學都唔同⋯不過教得書耐既人都有啲特性,好似同外面世界接軌唔到同埋我好長氣利申,老公以前教書

侯爵府

ngwong2 發表於 19-2-18 10:33
咁佢应揾份工是可以準时放工,放紅假冇乜加班男友!但要知道是HK女多男少。不是你想要乜有乜?
...

你講得有道理

侯爵府

ozgal 發表於 19-2-18 14:16
睇下教咩架咋wor!大,中,小學都唔同⋯不過教得書耐既人都有啲特性,好似同外面世界接軌唔到同埋我好長氣: ...

會接唔到軌咁誇張

複式洋房

lingluk1306 發表於 19-2-18 16:22
會接唔到軌咁誇張

我老公自己都講啲人教得耐書會死ku ku個世界出面發生咩事都唔知!啲老師長時間困係學校,除左校長幾百人見到啲老師都恭敬。佢地無形中會覺得唯我獨尊咁,如果做服務業果啲就會知最難攪就係教師,公務員同律師!我以前做銀行,啲老師人地同佢講野一次永遠都聽唔明架,講兩次都唔明就開始發火!!但其實你果句野平日同其他人都係咁講。

但當然教書都有好既,唔係所有都咁。以前啲人話識個教書既好夠穩定,但而家都好多合約老師!我朋友個老公就係,同一間學校6-7都係年年續約

翡翠宮

ozgal 發表於 19-2-18 16:29
我老公自己都講啲人教得耐書會死ku ku個世界出面發生咩事都唔知!啲老師長時間困係學校,除左校長幾百人見 ...

紀律部隊如海关、警察亦有如是。要聽佢講。当然並不是全部啦。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

個個性格唔同,同行業未必同性格,你中意.......................否

瑪瑙宮

如果佢淨係 care 對方有無足够時間陪自己, 咁拍拖已經會知. .

男爵府

我老公自己都講啲人教得耐書會死ku ku個世界出面發生咩事都唔知!啲老師長時間困係學校,除左校長幾百人見 ...

我有兩個教小學嘅朋友,我真係覚得佢地同世界脫咗節外面發生咩事都唔知,fb post都係同仔女去玩和飲飲食食、暑假和聖誕去旅行、買名牌⋯⋯ 我問佢地立法會議員選舉有冇去投票,佢地連自己嗰區有乜後選人都唔知,亦冇登記投票。我問你地多唔多進修,佢地話被迫讀書,都係為咗避開什麼教師審查 (我唔記得個名)。佢地話求其合格過關就得,因為仲可以攞番學費津貼⋯ 不過人工算高呱,我估

要揀老師,就揀教高中以上、甚至教大學的professor吧。初中及小學老師我真係頂唔順

伯爵府

出面發生咩事都唔知? 唔會掛?
佢地無上BK啫
閒時上BK, 好快變Bill Gate
大至世界大事, 小至生了粒蒼叫咩名堂, 一上BK就有高人解答喎

禁止訪問

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我老公教高中,行政位。我老公就成日晤係屋企,就算係屋企,都係做學校野。唯有星期日半日就同我仔去下街。假期都會盡量陪我地,但都晤會一整日。

我自己係比較獨立,晤使點要人陪,所以我同老公相處無問題。

男爵府

通常一星期幾晚要六點放工再改野/備課
星期六日有一日要課外活動等等
放長假有時要帶隊,不過唔使就放成十日

不過呢個人工好多其他工工時更長
教書起薪高,升得慢

利申:中學專科

首頁

尾頁

跳至