自由講場

跳至

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

大家有什麼diy idea 介紹。
見有好多唔太新淨衣物。捐出去未必啱其他人用。想睇睇大家有冇idea用咗佢。

我有二對機上襪。冇著過,但掉咗又好浪費。剛剛想到用來包住我盒仔,就可放床頭放細件嘢。
效果好像不錯。

大家有什麼idea可以分享吓?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我自己啲舊衫或者唔再啱身嘅衫褲裙會擺落狗狗嘅竇,做佢哋嘅墊。佢哋好中意我衫上啲味。整邋遢咗就掉。

公爵府

1mocha 發表於 19-2-17 23:55
見有好多唔太新淨衣物。捐出去未必啱其他人用。想睇睇大家有冇idea用咗佢。

很不錯喔!!

伯爵府

ayi1 發表於 19-2-18 00:10
我自己啲舊衫或者唔再啱身嘅衫褲裙會擺落狗狗嘅竇,做佢哋嘅墊。佢哋好中意我衫上啲味。整邋遢咗就掉。
...

但我冇動物。 吸水的就o做抹手布。太舊的我都會用來做地布。
重要抹晒廚櫃,最後才抹地再掉。我剪細一片片放sink下面,方便取。 有時出街食完嘢,新淨的餐巾我都帶回家用來洗sink或抹起污穢或油膩的嘢。唔洗用碗布抹,碗布可keep耐d,又唔會咁污穢。
咁可能環保d.

伯爵府

HoshiSora 發表於 19-2-18 00:19
很不錯喔!!

我想買個盒仔用好耐啦。現在可慳番唔洗買。 慳錢又減少一件垃圾。
放耐咗多塵又唔洗抹。拆出來洗就得。好方便。

子爵府

回覆樓主:

舊袜包肥皂用

wcpcelia    發表於 19-2-19 12:28

公爵府

1mocha 發表於 19-2-18 00:31

我想買個盒仔用好耐啦。現在可慳番唔洗買。 慳錢又減少一件 ...

對!

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

習慣帶水出街,舊既膠水樽用左幾年,d 膠已經花哂,把心一橫掉左佢,用飲完果汁既玻璃樽做水樽,唔打算再買膠水樽了
雖然玻璃係重d,但點洗都唔驚佢花
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

男爵府

2019新春慶豚圓

1mocha 發表於 19-2-17 23:55

呢個好得

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

用舊衫當地布/廁所門口既地毯
You can't change who people are, you love them.
Live Bold. Push yourself. Don't Settle. Just live well. Just Live.
You only get one life, It's actually your duty to live it as fully as possible.

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

大宅

2019新春慶豚圓

newspaperhang 發表於 19-2-18 01:44
習慣帶水出街,舊既膠水樽用左幾年,d 膠已經花哂,把心一橫掉左佢,用飲完果汁既玻璃樽做水樽,唔打算再買 ...

You can't change who people are, you love them.
Live Bold. Push yourself. Don't Settle. Just live well. Just Live.
You only get one life, It's actually your duty to live it as fully as possible.

伯爵府

jessiechau 發表於 19-2-18 07:12
用舊衫當地布/廁所門口既地毯

我用咗來包住個紙箱做儲物箱。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

newspaperhang 發表於 19-2-18 01:44
習慣帶水出街,舊既膠水樽用左幾年,d 膠已經花哂,把心一橫掉左佢,用飲完果汁既玻璃樽做水樽,唔打算再買 ...

在家我用 pasta sauce樽焗茶。

伯爵府

回覆樓主:

大家還有什麼提意?

大宅

不錯

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我有塊冇用過嘅窗簾布,後來用嚟整咗個手袋。

我女就用一件舊T恤整咗個手挽袋,勝在獨一無二。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

檸檬頭擺雪櫃吸味,吸完整環保酵素,酵渣袋好一袋用來洗洗衣機,洗完再埋落花盆,夠物盡其用

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊