自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BGCOME08 發表於 19-2-18 08:13
我好多上網要填生日都係亂填喎,多數都係填1月1日就算,反正就唔係用真的。

但你friend最離奇係,同朋友講 ...

1月1日就大家sense到係假..

但佢兩個日子,風馬牛不相及所以先離奇

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

寶褓保補 發表於 19-2-18 08:13
網上世界唔好太認真,FB嘅野。。。

唔係網上,係真人慶祝生日都係fb果個日子

係後來發現passport完全唔係果個日子

公爵府

回覆樓主:

我識一個人,佢個情況近似。
原因係想當年醫院攪錯,屋企人去攞出世紙時先發現。

公爵府

有朋友hk 土生土長。佢都有兩個生日。佢話當年佢唔係醫院出生。父母攞出世紙時填嘅唔係佢出生日期。所有識佢嘅人都係用真日期同佢慶生,身份證嘅日期只係證件用。

水晶宮

BGCOME08 發表於 19-2-18 08:13
我好多上網要填生日都係亂填喎,多數都係填1月1日就算,反正就唔係用真的。

但你friend最離奇係,同朋友講 ...

我係fb 都亂填生日日期。 最初知道我真正生日既朋友都會問, 乜今日你生日咩?

但唔知嗰d(包括我妹夫)就係fb 祝我生日快樂。 後尾係我妹話比佢老公知嗰個唔係我真正日生。
天空之城, 快樂之地

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

寶褓保補 發表於 19-2-18 08:13
網上世界唔好太認真,FB嘅野。。。

同意
我見人facebook一個人開3個account。作學歷、作細自己後生十年都有
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 19-2-18 08:09
如果證件係果個日子,咁以後果個日子就係真啦.....

但又同朋友講其他日子,同差幾個月,所以又應該唔係農 ...

點會?真就係真、假就係假。
家人記既,永遠係佢真既生日,証件既係假。
明嗎?

琥珀宮

dlee_ca 發表於 19-2-18 08:55
最離奇是你為什麼咁在意。

agreed,樓主對身邊人好在意,多數出post都係講人地點....

寶石宮

tester5 發表於 19-2-18 09:17
點會?真就係真、假就係假。
家人記既,永遠係佢真既生日,証件既係假。
明嗎?

西曆農曆mix就多,但差幾個月就有d離奇咁咋

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

可能慶祝新舊曆生日
有時朋友約又唔可以即時成事,我都試過拖咗幾個月先約齊。
如果要我同佢慶祝2次以上,我先會8佢邊日真正生日,否則冇所謂
你若盛開, 蝴蝶便來!

寶石宮

木土土 發表於 19-2-18 09:23
agreed,樓主對身邊人好在意,多數出post都係講人地點....

我早兩日有好物介紹,你地又唔發現
而你都好留意我啦,我都唔係響你身邊都咁留意

翡翠宮

good_pig 發表於 19-2-18 09:26
西曆農曆mix就多,但差幾個月就有d離奇咁咋

每個人都有自己既故事,自己既選擇,無咩離奇。
可能你年紀細。我年紀大,睇透好多;唔會咁執著別人定要「啱」;唔啱就係「錯」、「怪」、「奇」。

我唔鍾意講真咪唔講真囉,有咩咁奇?我鍾意,咪得囉。

寶石宮

dlee_ca 發表於 19-2-18 08:55
最離奇是你為什麼咁在意。

揾下講下者...冇煲貶意思架

bk 都係講下生活見到嘅事丫嘛

寶石宮

tester5 發表於 19-2-18 09:32
每個人都有自己既故事,自己既選擇,無咩離奇。
可能你年紀細。我年紀大,睇透好多;唔會咁執著別人定要「 ...

冇話唔得嘅又...

我覺得離奇都得卦

珍珠宮

sunshine0613 發表於 19-2-18 08:31
我全部兄弟姊妹都是香港出生,但年紀比較大的兄姊並非在醫院出生。
我其中二個哥身份證上的出生日期都唔正 ...

咁應該出世紙攪錯先,身份證出生日期跟出世紙。

翡翠宮

good_pig 發表於 19-2-18 09:34
冇話唔得嘅又...

我覺得離奇都得卦
睇完你呢個post,攪到我心思思想改左facebook(好耐冇玩)個生日日期,換個假既。

伯爵府

good_pig 發表於 19-2-18 07:56
當朋友a fb填年尾生日日子,咁成日貼文慶祝生日,唔同嘅朋友都同佢講生日快樂...even老公同佢食生日飯都係 ...

fb上填既info.何須認真!

已刪除用户

琥珀宮

good_pig 發表於 19-2-18 09:31

我早兩日有好物介紹,你地又唔發現

你係bk 出post 王,好難留意唔到

男爵府

我有朋友都係咁

所以得覺得你朋友應該年尾先係真生日 年尾係假生日

就算身份證錯

正常人應該都會照計自己正確生日黎慶祝吧

首頁
12345...7