自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

goat 發表於 19-2-18 11:02
如果要搵野做的話, 唔係應該報大咩?

早啲拎兩蚊車同生果金,都幾好

男爵府

good_pig 發表於 19-2-18 11:18
所以我先覺得離奇咋

對自己都唔老實,真係搵啲怪人解答你。不如直接問佢啦。可能比到人生哲學你嫁

大宅

回覆樓主:

即係好似結婚咁,有人鐘意註冊擺酒同1日,有人會分開註冊同擺酒。咁分開兩日既有人鍾意慶祝註冊日,有人慶祝擺酒日,1樣姐。

可能你朋友身份證上既日子有特別意思唔話你知姐

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

teaspoon 發表於 19-2-18 11:20
對自己都唔老實,真係搵啲怪人解答你。不如直接問佢啦。可能比到人生哲學你嫁
...

或者想轉星座卦,應該係咁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

兩條線 發表於 19-2-18 11:24
即係好似結婚咁,有人鐘意註冊擺酒同1日,有人會分開註冊同擺酒。咁分開兩日既有人鍾意慶祝註冊日,有人慶 ...

出生點都係只有一次......

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 19-2-18 07:56
當朋友a fb填年尾生日日子,咁成日貼文慶祝生日,唔同嘅朋友都同佢講生日快樂...even老公同佢食生日飯都係 ...

大宅

good_pig 發表於 19-2-18 11:25
出生點都係只有一次......

身份證上果日可能佢亞媽領養佢果日

蛋皇哥0127    發表於 19-2-18 12:22

公爵府

2024年龍年勳章

重點係佢有冇叫人同佢慶祝多過一次生日。如果無,我就唔會理佢點解會咁了,背後太多原因。

伯爵府

可能有幾個fb,分別有幾組朋友,唔同日子有唔同朋友慶生。

伯爵府

回覆 good_pig 的帖子

認真你就輸!

寶石宮

兩條線 發表於 19-2-18 11:27
身份證上果日可能佢亞媽領養佢果日

呀!原來係咁,即係我買隻狗返屋企果日就係生日

寶褓保補    發表於 19-2-18 14:39
蛋皇哥0127    發表於 19-2-18 12:23

象牙宮

回覆樓主:

我奶奶唔係香港出世,年份假,日期都唔知岩唔岩添
fb既野可以求其亂填亂作啫,理得人咁多咩

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

俾各位未見過嘅
香港出世,身分證只有年份,連月日都無,出世紙都搵唔返(搵過出生登記處,話無)
如果要寫身分證至係真,咁咪無生日囉

寶褓保補    發表於 19-2-18 14:39

公爵府

goat 發表於 19-2-18 11:02
如果要搵野做的話, 唔係應該報大咩?

唔係,62同我講因爲大過唔知邊個歲數冇得落香港,所以姑媽佢地係咁話要記住話自己得幾歲(報細數個歲數)

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

可能FB 先係佢真生日,反而証件係買既生日,所以佢會欣然接受大家祝福

侯爵府

good_pig 發表於 19-2-18 11:15
80後咋...80年代出生record都應該好清晰啦卦
我識人90後,真正生日同身分證生日唔一樣。佢係好細個由大陸落嚟。

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-2-18 12:23
俾各位未見過嘅
香港出世,身分證只有年份,連月日都無,出世紙都搵唔返(搵過出生登記處,話無)
如果要寫 ...

我阿嫲身分證都係只得年份;有時某啲機構要求填出生年月日,啲職員都係幫佢寫一日一咋。

琥珀宮

我有FD FB亂填的,咁佢FB又多唔係好FD的FD甚至陌生人(佢喜歡隨便ADD方便玩GAME),好多人根本係FB提先去佢WALL講恭喜之麻,即係罐頭式嗰隻,係我哋真係好FD的FD先知佢真正日子,其實無嘢喎,FB點解一定要填真?

其實我FB都填假生日日期,不過我唔顯示俾任何人睇,我WALL直情SET唔俾人留言,根本真心朋友係唔會係FB講生日快樂,係私下講的,FB既嘢何須認真?

公爵府

既然朋友慶祝生日是年尾,那麼應該是真的出世日期,
護照上的應該是假,
每人都有自己的理由,亦沒必要告訴任何人,
我不會介意.

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-2-18 12:23
俾各位未見過嘅
如果要寫 ...
明顯係戰亂走難時期,有名有年份已經好好

首頁
23456...7

尾頁

跳至