自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

artroboy 發表於 19-2-18 13:13
我就係一直有呢個疑惑, 我見師傅要時辰破地獄, 之前d人時辰八字記錄得咁混亂, 咪破錯,仲衰過唔做
...
是但佢, 我地班後輩根本唔信, 長輩本身亦唔信, 只係另一個長輩話要做法事, 咁咪做囉, 做完後佢安心咪全個家族都耳根清靜

artroboy    發表於 19-2-18 17:58

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

我識得有人係故意亂填生日,係土生土長80後,因為唔想有人同佢慶祝,當然佢自己本身都係一個奇人

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

油麥麥 發表於 19-2-18 13:41
識人約50歲在香港出世,歲零時被大火燒屋,燒埋出世紙,她媽媽幫佢補領出世紙時將她報大10個月,她在12月出 ...

細路仔大幾做月就睇嚟大好多

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wannabe118 發表於 19-2-18 13:38
我ex個阿媽超迷信,係會幫個仔改生日日子,即身份證上係正確既日子,但慶祝就係特登改既日子。。
...

寶石宮

Smallraindrop 發表於 19-2-18 13:32
你咪直接問佢
有咩好研究人地,來來去去都係果幾個原因架啦

討論下者....我真心唔知乜嘢原因要咁

寶石宮

Charlotte_mom 發表於 19-2-18 13:35
我有個北京同事80後,祖籍邊度就唔知,但佢小學間學校,咁岩係我女小學嘅姊妹學校,係某科研子弟學校,聽 ...

好迷幻

男爵府

回覆 good_pig 的帖子

會架,我嫂內地出生,唔知因為報學校原因定點,passport 個生日是假的,FB 慶祝個日先系真既

子爵府

我都識人會打個錯日子上fb, 睇吓有冇人知嗰日係錯.

我自己就唔會打日子, 就係唔想有一D咁行ge嘢出現 (即係只會喺生日時先講句生日快樂, 平時唔見人). 而我自己亦唔會喺FB同人講生日快樂.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我爸都係咁

珍珠宮

回覆樓主:

我fb都係填假的

寶石宮

mln 發表於 19-2-18 15:17
我fb都係填假的

唔係淨fb, 係佢慶祝生日嘅日子都同證件唔同

禁止訪問

子爵府

good_pig 發表於 19-2-18 08:08
又咁,如果寫左落身份證,果個就當係真架啦..
又同朋友講個唔關事嘅日子當生日,都好離奇
...

咁又唔係喎
我都有朋友類似咁
佢身分證都係寫另一個日期
但唔係佢真正生日黎
慶祝生日係另一日黎

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

寶褓保補 發表於 19-2-18 08:13
網上世界唔好太認真,FB嘅野。。。

認同

男爵府

好多人係FB都唔會填真實資料

寶石宮

SUMSUM_88 發表於 19-2-18 15:40
好多人係FB都唔會填真實資料

佢係似乎樣樣都真卦
又出曬樣

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

城嫂都報細數「擬結婚通知書 ...... 出生日期是87年7月6日,然而,她在微博所寫的出生日期卻是88年6月11日」

https://hk.entertainment.appledaily.com/entertainment/daily/article/20170328/19971877

禁止訪問

公爵府

Charlotte_mom 發表於 19-2-18 13:35
我有個北京同事80後,祖籍邊度就唔知,但佢小學間學校,咁岩係我女小學嘅姊妹學校,係某科研子弟學校,聽 ...

wa, 你依個扮大肚我聽過下,咪就係報細數移民果個同學講,佢就係中山黎,我意為佢吹水tim!

首頁

尾頁

跳至