自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-2-18 12:23
俾各位未見過嘅
香港出世,身分證只有年份,連月日都無,出世紙都搵唔返(搵過出生登記處,話無)
如果要寫 ...
你老豆應該另有張港英出世紙

珍珠宮

S_family 發表於 19-2-18 12:26
唔係,62同我講因爲大過唔知邊個歲數冇得落香港,所以姑媽佢地係咁話要記住話自己得幾歲(報細數個歲數)
...
咁真係睇年代, 70/80打後似乎係你呢個情況,
我班長輩七十歲打後戰前出世後落來香港, 當年年紀太細唔會請, 又聽講係因為申請身份證原因(唔肯定), 所以佢地都報大左

子爵府

以前d人出世紙咁亂,好奇佢地點攝太歲。

大宅

good_pig 發表於 19-2-18 07:56
當朋友a fb填年尾生日日子,咁成日貼文慶祝生日,唔同嘅朋友都同佢講生日快樂...even老公同佢食生日飯都係 ...

我有朋友大陸出黎就填細1年,不如下次直接問下佢,我諗佢都唔介意講

公爵府

good_pig 發表於 19-2-18 11:15
80後咋...80年代出生record都應該好清晰啦卦

以前同事話都可能報細數,超大城市就可能冇可能,但農村可以,因爲你就咁講去登記佢就俾張紙你唔洗証據
以前有個同學,証件上大我一兩年,但佢個女朋友話我知原來佢大証件上五六年,因爲美國over 18歲要自己申請移民,所以佢要報細數先可以跟父母,以我係80尾出世ga...

珍珠宮

artroboy 發表於 19-2-18 13:00
明顯係戰亂走難時期,有名有年份已經好好
我部份長輩基本上只有出世生年份, 唔會有月份, 而且亦未必係佢地真實年份,
過身後做法事, 師傅問家人佢地出生年月, 我地報左兩個比佢

珍珠宮

木土土 發表於 19-2-18 08:19
唔係香港出世,可能真係填身份証係假,咁假就係假,自己唔會當真,當然唔會同其他人講呢個日子,佢唔expec ...

多數人係記得真架個個,文件上個個係要諗下先知

利申返工 handle 大量大陸人同埋證件。

珍珠宮

goat 發表於 19-2-18 13:06
我部份長輩基本上只有出世生年份, 唔會有月份, 而且亦未必係佢地真實年份,
過身後做法事, 師傅問家人佢地 ...

吉年吉月吉日吉時。

珍珠宮

good_pig 發表於 19-2-18 11:15
80後咋...80年代出生record都應該好清晰啦卦

大陸肯定唔係

唔係佢地黎香港既申報個part 報錯
係出世個時同大陸報錯

子爵府

goat 發表於 19-2-18 13:06
過身後做法事, 師傅問家人佢地 ...
我就係一直有呢個疑惑, 我見師傅要時辰破地獄, 之前d人時辰八字記錄得咁混亂, 咪破錯,仲衰過唔做

子爵府

S_family 發表於 19-2-18 13:06
以前同事話都可能報細數,超大城市就可能冇可能,但農村可以,因爲你就咁講去登記佢就俾張紙你唔洗証據
以 ...
超大城市一樣有可能,信不信由你

男爵府

我朋友fb 寫4月1號生日,第一年在當日笑人愚人節快樂,離奇嘅係同一個笑話,每年都有人中招漆!好幾個仲唔係第一年中
Fb 啲野唔好信哂,或者叫你祝佢,你又照做
利申:支持祖國 反對移民

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 19-2-18 12:23
俾各位未見過嘅
香港出世,身分證只有年份,連月日都無,出世紙都搵唔返(搵過出生登記處,話無)
如果要寫 ...

我老豆都係咁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

nyfng 發表於 19-2-18 12:39
我阿嫲身分證都係只得年份;有時某啲機構要求填出生年月日,啲職員都係幫佢寫一日一咋。
...

係呀需要時就填一月一日

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

artroboy 發表於 19-2-18 13:01
你老豆應該另有張港英出世紙

俾佢舅父拎左去唔知做咩,一去無回頭。戰亂又新界出世,自己父母又瓜埋,查過查唔到了
不過之後申請證件、出國果d都無問題

公爵府

artroboy 發表於 19-2-18 13:15
超大城市一樣有可能,信不信由你

好好奇超大城市點做到 唔係要去醫院生ga咩?

翡翠宮

good_pig 發表於 19-2-18 08:53
覺得離奇者

你咪直接問佢
有咩好研究人地,來來去去都係果幾個原因架啦

王國長老

nsychristy 發表於 19-2-18 13:12
大陸肯定唔係

唔係佢地黎香港既申報個part 報錯

我有個北京同事80後,祖籍邊度就唔知,但佢小學間學校,咁岩係我女小學嘅姊妹學校,係某科研子弟學校,聽聞主要係中產家庭
咁同事生日,老闆calendar會有,老闆帶頭講生日快樂,點知同事話佢証件上生日係假嘅,只係當時遷就入學日期(早一年vs遲一年果d啦)
北京(城市),80後(現代)都係咁,何況其他偏遠地區!
BTW我有親戚大陸在中山扮大肚(其實係人地大肚)生仔,十幾年前架咋,個仔在文件上係寫佢親生,大陸咩都會發生!

王國長老

S_family 發表於 19-2-18 13:31
好好奇超大城市點做到 唔係要去醫院生ga咩?

你睇我98樓

公爵府

good_pig 發表於 19-2-18 07:56
當朋友a fb填年尾生日日子,咁成日貼文慶祝生日,唔同嘅朋友都同佢講生日快樂...even老公同佢食生日飯都係 ...

我ex個阿媽超迷信,係會幫個仔改生日日子,即身份證上係正確既日子,但慶祝就係特登改既日子。。

首頁

尾頁

跳至