自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好明顯係內地出生啦,如果人地老公都係果日同佢慶祝,就更加可信啦,除非連老公都被騙啦。我個中學同學都係咁,佢話因為申請來hk時,特登揀一個年紀係較易批既,因為當時政府係按出生日子一批批咁批准。

男爵府

同埋舊時既大陸同以前印尼一樣,印尼姐姐身份證、名、資料可以亂改,所以工人被炒之後返回印尼,無幾耐,佢改資料又來hk。不過依家難左,所有野電腦化。

男爵府

goat 發表於 19-2-18 11:02
如果要搵野做的話, 唔係應該報大咩?

其實有好多係報大數,因為大陸落來通常想早d搵工做,未夠秤既報大d有著數。

男爵府

木土土 發表於 19-2-18 09:23
agreed,樓主對身邊人好在意,多數出post都係講人地點....

無錯 我都留意到好耐

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

fb ,網上 基本上所有野都會同真實有偏差。
假設系明明系8月生日,我亂填其他月份。
明明系女士,都會選擇為 男士

尤其fb,唔好透露太多個人資料,好容易比人起底。

伯爵府

good_pig 發表於 19-2-18 08:09
如果證件係果個日子,咁以後果個日子就係真啦.....

但又同朋友講其他日子,同差幾個月,所以又應該唔係農 ...
唔會因為證件係嗰日就當真生日喎。唔通作大咗5年,所以明明20歲但慶祝25歲生日咁咩。大陸好多人證件同真生日不乎。可能D證件出得好求其。我有朋友係咁。我哋慶祝佢真生日

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-2-18 09:12
同意
我見人facebook一個人開3個account。作學歷、作細自己後生十年都有

delete

大宅

我試見聽過一個同事FB出生日期係亂填,每一到當日總係會有人響佢FB留言祝佢生日快樂!
但我地較熟既同事都知佢唔係當日生日!

伯爵府

TATEYAMA 發表於 19-2-18 08:21
因為你朋友是大6落黎!D人黎香港申請證件好鍾意老作出生日期!

咁又未必老作既,內地多數記舊曆,一到申報證件時d父母好容易講咗舊曆出來,咪搞成咁。

別墅

BGCOME08 發表於 19-2-18 08:13
我好多上網要填生日都係亂填喎,多數都係填1月1日就算,反正就唔係用真的。

但你friend最離奇係,同朋友講 ...

我都係
facebook
唔會填真生日日期

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

green_flower 發表於 19-2-18 19:32
好明顯係內地出生啦,如果人地老公都係果日同佢慶祝,就更加可信啦,除非連老公都被騙啦。我個中學同學都係 ...

原來大陸人真係會由呢d嘢開始做假,明曬

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pigpig_b 發表於 19-2-18 19:44
fb ,網上 基本上所有野都會同真實有偏差。
假設系明明系8月生日,我亂填其他月份。
明明系女士,都會選擇 ...

佢全家嘅相,返工地點都貼埋,所以我先冇諗係關心私穩

寶石宮

choiyan05 發表於 19-2-18 19:43
無錯 我都留意到好耐

你地咪一樣咁在意的,傻豬嚟嘅

男爵府

nyfng 發表於 19-2-18 12:37
我識人90後,真正生日同身分證生日唔一樣。佢係好細個由大陸落嚟。

因為大陸老一輩系計舊曆生日
可能身份証日期系舊曆

男爵府

good_pig 發表於 19-2-18 20:05

成日見到你出post 個名又易記 好難留意唔到

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

luingan 發表於 19-2-18 19:51
我家工人,幾個fb, 自稱做生意,大學畢業,又在照片上扮細扮少女

不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

good_pig 發表於 19-2-18 20:05
咪理佢地啦,
BK可以視名牌/名校如浮雲, 又可以貼遮眼耳口鼻相話自己好後生,
點解唔可以講下無聊野

good_pig    發表於 19-2-18 21:21

首頁

尾頁

跳至