少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

謝謝各位回覆及意見,事情已經有眉目同解決方案。
不用再回覆,謝謝各位

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

尊重小朋友的意願,她不覺得辛苦就可以了~如果她成日呻辛苦我就會建議她轉~

子爵府

0030 發表於 19-2-18 09:44
尊重小朋友的意願,她不覺得辛苦就可以了~如果她成日呻辛苦我就會建議她轉~ ...

佢有呻!
另外問題,唔夠時間用。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

basilmama 發表於 19-2-18 11:43
佢有呻!
另外問題,唔夠時間用。

咁就要轉學了,仲有4年點挨

子爵府

0030 發表於 19-2-18 11:46
咁就要轉學了,仲有4年點挨

唉!佢仲係未肯轉,我無哂計先黎問吓意見
(我連學校社工、班主任都傾過。)

佢以前成日被掉低比嫲嫲,一係平時放學只會自己一個人響屋企,P5 & P6 還好,入左第一志願、升中後又開始反叛,嫲嫲又要返工,搞到阿女世界只有朋友。
我用足1 年時間、放棄埋自己工作、先令佢搬返黎同有返家庭感。

謝謝你回覆

子爵府

回覆 basilmama 的帖子

del

子爵府

南區同屯門距離太遠,未來4年好難捱,其實冇乜選擇,一係女轉校,一係你哋搬近dd,譬如荃灣之類,要家庭維持現狀,總要一方改變。

子爵府

grawong 發表於 19-2-18 12:03

南區同屯門距離太遠,未來4年好難捱,其實冇乜選擇,一係女轉校,一係你哋搬近dd, ...

我先生係外國人, office 一樣響港島南,問題佢職責所需,每日9am 一定會到office但夜晚平均8pm 先放工、年尾幾個月仲會留到12am ,所以30mins 內可以到office 或 到屋企基本上係must(旺角已經係盡頭)!

佢黎香港只有4 年,完全未100% 適應香港文化除鬼佬區,係呢2 年認識左我先叫好D。
我地現址都係比較多外國人

另外 跟budget、visit 過4X 個 租盤,無一個適合 或者放得落睡床。

所以我地搬有好大難度!

子爵府

咁你就真係好難搞,唯有再勸下個女,交通時間太長,再高班d,多課擔嘅時候會仲辛苦,唔work個噃。......咁情況睇嚟,只有你女轉校。......探聽下佢口風,係咪想搬返屯門亞嫲度?會唔會佢同你共住有野唔開心冇話你知?

子爵府

grawong 發表於 19-2-18 12:50

佢就係果邊唔開心、自由少、環境無咁好先決定寧願每日來回3.5 hrs 。
加上佢老豆突然再婚、又意外生多個、現任老婆同嫲嫲關係差,家庭氣氛唔好。

其實我女好清楚如果唔轉校,會更辛苦。但未放到手學校建立嘅一切

男爵府

試吓同佢去其他學校考吓試睇吓環境, 同佢講收咗先再諗得唔得?

例如一間半小時來回, 同宜家三個半小時來回比! 再講吓, 宜家噤多社交APPS, 就算轉咗校都可以同D同學聯絡得唔得?

子爵府

leungsyhk 發表於 19-2-20 15:09
試吓同佢去其他學校考吓試睇吓環境, 同佢講收咗先再諗得唔得?

例如一間半小時來回, 同宜家三個半小時來 ...

其實你地嘅提意全部做晒講晒
尤其朋友果part,我直頭歡迎佢D朋友黎玩、甚至過夜,另外我又安排佢去補習班,識吓附近中學差不多年級嘅人。

可能佢認為轉左校就難維持友誼,同long D relationship 感受差不多。

不過好多謝你地都肯發表吓
我的確超煩惱

男爵府

因為我都有個中二仔, 亦剛剛轉了校, 但係佢自己話要轉! 但佢同你女情況剛剛相反, 新校車程遠咗一陪有多, 但朋友多咗!

你好好, 仲OFFER 埋SLEEP OVER, 但我估到時係對方家長唔比!

佢地話大唔大, 話細又唔細, 唯有等佢地幾時想轉/肯轉, 我地作為家長就配合吓佢地!

希望佢返多幾個月同你講, 長途跋涉返學真係好累, 媽咪 : 中三轉返附近讀! 加油!

子爵府

leungsyhk 發表於 19-2-20 15:49
因為我都有個中二仔, 亦剛剛轉了校, 但係佢自己話要轉! 但佢同你女情況剛剛相反, 新校車程遠咗一陪有多, ...

我女女同學家長係approved 黎over night!
而且我交帶曬地址、聯絡電話,亦講明我唔會接受家人晤批準就黍玩,一定要安心、有交帶,亦要跟我地家庭規則。每次到步我地FaceTime通知對方家人,
連學校社工、老師都知。
不過本身我都有同過女女D同學去睇戲、見面傾計。

女女有軟化轉校態度,只係未up 頭應承

伯爵府

我覺得你夾係中間,左右做人難!我會勸女女,放棄學興趣班,除非學校強迫性個種。
其他興趣班,改係屋企附近學。

否則好難長遠讀落去。

我以前有朋友類似情況,最後就興趣班當日的士返,雖然車費唔小野,但叫做格硬解決左學校同屋企勁遠問題。
唯有係其他地方慳。

講得唔啱聽,當我無講過。

用戶要求終止服務

其實阿囡初中已經經歷父母離婚、再婚,之前無一個好穩定和愉快的家庭環境,你應該可以明白到朋友對佢來說有幾重要,可能係佢最唔開心時,係朋友陪佢而不是父母,要她離開這個提供安全感來源的地方實在好難。

建議你不用著急,告訴她,「媽媽明白你好重視朋友關係,俾著係媽媽自己都會好難選擇,轉校和不轉校各有好處,未有決定前先維持現況啦!」一方面俾時間佢與你的新家庭建立更深厚的感情先,另一方面讓她消化轉校的可行性。

要記住唔好急,其實佢現在受緊大人關係破裂的後果,但媽媽你已盡力去幫助,好好呀,只是讓時間去幫手解決吧!呢個係心理因素大過環境因素,即使你點講叫朋友嚟玩,佢就係怕失去時常見面嘅機會久而久之友情轉淡。俾啲耐性啦!

子爵府

titanlow 發表於 19-2-21 08:36
其實阿囡初中已經經歷父母離婚、再婚,之前無一個好穩定和愉快的家庭環境,你應該可以明白到朋友對佢來說有 ...

謝謝你的意見,及用心嘅回覆。
離婚其實都10 年,近2 年升中後,阿女爸爸識左而家老婆,另方面佢地成日放假先擺著個女,我之前份工又忙,少左溝通,到有時間去探阿女,佢哋又成日催佢走,搞到連我關係都差。
「阿爸爸老婆」帶我女去埋D咩心理輔導,做埋D小動作,又搞到主要照顧我女嘅嫲嫲勁唔開心,嫲嫲仲主動話我知來龍去脈。之後又突然有左要結婚,好死唔死,撞正我結婚同年同月。

子爵府

basilmama 發表於 19-2-21 09:31
謝謝你的意見,及用心嘅回覆。
離婚其實都10 年,近2 年升中後,阿女爸爸識左而家老婆,另方面佢地成日放 ...

但我同老公係早早帶阿女旅行,老公開口同阿女傾完話想娶我,我地先去排期。而且阿女爸爸原來出現經濟問題,但又有個細出世、老婆又唔做嘢仲要問嫲借錢(大數目)。亞女太細唔識面對,但之前唔敢講我知,先搞到咁多問題出現。

子爵府

Whitechocolate 發表於 19-2-21 00:12

我覺得你夾係中間,左右做人難!我會勸女女,放棄學興趣班,除非學校強迫性個種。

我放開接受所有建議,謝謝你回覆。
我真係超煩惱
一直同老公傾緊搬屋問題,去減低轉校機會、同就到佢返工。
不過香港地D租堅恐怖

伯爵府

住屋問題好難解決架。不如試下坐的士,計下條數邊個較易接受。

其實你真勁為難,又唔好意思,去到咁盡,叫現任老公,就前夫生既女。
希望你盡早,搵到較完美方案。

首頁

尾頁

跳至