自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

日本專家警告,北海道或將發生 8.8 級以上大地震!歷史不會忘記,2011 年 3 月 11 日,日本東北部發生「311 大地震」引發海嘯及福島核災,釀成的傷亡人數高達 1.8 萬人,經濟損失更是難以估量。日本政府專家小組近日發出警告,指在北海道東方的千島海溝觀測到與「311 大地震」時相似的異動,可能迎來 8.8 級或以上規模的大地震,恐對東北沿岸地區造成嚴重破壞,全國必須嚴陣以待。
千島海溝異動似「311」
日媒 15 日報道,日本「311 大地震」發生之後,多份報告陸續指出東北地區的地震活動曾出現異常,可能是預示大地震出現的線索。地震預知總合研究振興會的分析部長松浦律子去年 8 月表示,針對千島海溝下一個出現的地震,研究工作應盡量做得徹底。鑑於千島海溝已出現與上次類近的地震活動,不少科學家均認同將出現不尋常的大地震。
約 350 年發生一次
日本政府地震調查委員會於 2017 年發表一項評估報告,指在北海道千島海溝將發生 8.8 級或以上的大地震。該報告指出,這些地震會在約 350 年發生一次,對上一次發生已是約 400 年前的 17 世紀,因此再發生大地震的可能性,已迫在眉睫。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

大宅

回覆 SheShehaha 的帖子

前一個星期北海道附近已經出現地震魚了,如果冇必要真的唔好去住。地震係一個週期,每幾十年會發生一次大地震,距離上次大地震已經差不多過了十幾年以上,就算幾鐘意去日本都好都要小心個人安全

wcpcelia    發表於 19-2-18 16:46
歡迎歡迎

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

其實前幾年已經講過未來三十年北海道好大機會有大地震,希望唔會有啦

公爵府

Watashiwamomo 發表於 19-2-18 11:35

前一個星期北海道附近已經出現地震魚了,如果冇必要真的唔好去住。地震係一個週期 ...

上年暑假震完。唉,今年暑假其實多次想plan去北海度,都係唔好了

象牙宮

回覆樓主:

仲想年尾去北海道,都係放棄

公爵府

回覆樓主:

唔係風災雨災就係地震。。

不過依然大把人去。。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔好啩,我雖然唔會踏足日本,但我有親友住係日本,希望全球都平安

男爵府

2024年龍年勳章

Watashiwamomo 發表於 19-2-18 11:35

前一個星期北海道附近已經出現地震魚了,如果冇必要真的唔好去住。地震係一個週期 ...
上年北海道已震過一次

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

sangria 發表於 19-2-18 11:59
上年暑假震完。唉,今年暑假其實多次想plan去北海度,都係唔好了

原本嚟緊 Easter 去北海道,宜家唔去喇!

公爵府

11B 發表於 19-2-18 15:38
原本嚟緊 Easter 去北海道,宜家唔去喇!

改得切去第二度嗎

大宅

回覆 sangria 的帖子

我未去過原本打算上年12月去後尾取消左,而家唔敢去(其實有點可惜咁靚既地方可能再見唔到)申請了做東京奧運義工,他有地點選我選左北海道而家有點猶豫如果成功去唔去好)
記得選地點時有幾個地方我隨便選了北海道
歡迎歡迎

大宅

聽過上年地震過但今次專家講到世紀級地震好嚴重咁都好擔心
歡迎歡迎

琥珀宮

畀面勳章

SheShehaha 發表於 19-2-18 09:01
日本專家警告,北海道或將發生 8.8 級以上大地震!歷史不會忘記,2011 年 3 月 11 日,日本東北部發生「311 ...

311 時話都觀察到,點解當時一d預警都冇既?

伯爵府

春季勳章

回覆樓主:

其實日本,台灣喺處於地震帶,有地震喺自然現象。
旅客擔心可以唔去,當地人卻只能接受這個即將來到的災難。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

天佑日本

侯爵府

畀面勳章

希望日本可以預先安置好d核設施,世界再承受不到多一次這樣大規模的核事故了

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至