自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

mugtaitai 發表於 19-2-19 10:10
呢個都係我嘅諗法,但其實如果唔係炒,志在長揸收息,股票上落可以不理,當佢債卷咁揸
portfolio 裡面有 d ...

要練到股票上落可以不理,其實好難,股票太容易交易,所以點解散戶輸錢比例咁高,唔係無持貨能力,係心理質素問題⋯⋯

公爵府

新人物 發表於 19-2-19 11:05
要練到股票上落可以不理,其實好難,股票太容易交易,所以點解散戶輸錢比例咁高,唔係無持貨能力,係心理 ...

講得好啱,係心理質素問題,我識得好幾個專業投資為生嘅人,除左勤力同 disciplined,全部都心理質素好好,好沈著,做決定快同狠,唔拖拉唔感情用事,唔係咁多人做得到

子爵府

mugtaitai 發表於 19-2-19 11:14
講得好啱,係心理質素問題,我識得好幾個專業投資為生嘅人,除左勤力同 disciplined,全部都心理質素好好 ...

所以香港人致富,通常都係買樓,買賣無咁易,持貨比較長時間。

子爵府

mugtaitai 發表於 19-2-19 11:00
佢住港島,一向住開半山同南區,未住過大型屋苑,係而家要移民,諗住留一間屋,覺得大型屋苑應該容易 d 出 ...
哦,咁你都唔洗幫得太著緊,佢無理由唔識點做.如果嫌舊就禮頓山啦.

公爵府

新人物 發表於 19-2-19 11:23
所以香港人致富,通常都係買樓,買賣無咁易,持貨比較長時間。

未來呢?你覺得樓市是否仍然會好似過去 30 年咁長升長有?如果有閒錢,應該投資落樓市還是其他資產?

公爵府

artroboy 發表於 19-2-19 11:25
哦,咁你都唔洗幫得太著緊,佢無理由唔識點做.如果嫌舊就禮頓山啦.

都唔係好著緊啦,上網幫佢問下意見啫

我同佢講貝沙灣都可以考慮

子爵府

mugtaitai 發表於 19-2-19 11:27
未來呢?你覺得樓市是否仍然會好似過去 30 年咁長升長有?如果有閒錢,應該投資落樓市還是其他資產?
...

我覺得唔會架,現價都貴,暫時投資唔值得買樓,最好分散投資樣樣買d!

mugtaitai    發表於 19-2-19 11:35

男爵府

mugtaitai 發表於 19-2-19 10:33
鋪位比住宅容易租嗎?管理麻煩嗎?升值能力好過住宅嗎?點解鋪位好過住宅呢?

未涉足過工商物業,唔識比 ...

舖位唔洗煩裝修,租客自己搞掂

公爵府

baby2kingdom 發表於 19-2-19 11:43
舖位唔洗煩裝修,租客自己搞掂

good point,冇諗過呢個環節

不過鋪位嘅銀碼通常比較大?我有朋友屋企做生意,聽佢講佢地十幾年前買鴨寮街一個蚊型鋪位都近千萬

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

maymaggie 發表於 19-2-18 10:54
賣出大單位, 買入一個約500尺單位收租。

其餘資金自砌收息組合:

有興趣買美國Health Care REITS,
請問在香港可從什麼途徑買?

伯爵府

soso1227 發表於 19-2-19 11:53
有興趣買美國Health Care REITS,
請問在香港可從什麼途徑買?

喺銀行或者證券行都可以買到,例如匯豐、花旗、中信、富途、IB...等等

要留意番個手續費同埋代收股息費用,一般證券行會平好多,可以相差幾十倍至100倍以上。不過大家個感覺會覺得銀行穩陣啲,如何取捨就要自己決定。

珍珠宮

不如去到果邊落左腳先算, 唔好賣層樓住, 可能住幾個月已經好想返黎香港住
身邊有朋友去左外國之後, 就後悔

公爵府

anna59 發表於 19-2-19 13:34
不如去到果邊落左腳先算, 唔好賣層樓住, 可能住幾個月已經好想返黎香港住
身邊有朋友去左外國之後, 就後悔 ...

謝謝,我提下佢

不過佢係為小朋友移民,咁至少未來好幾年都要住喺嗰度陪仔女,唔可以話走就走

珍珠宮

回覆 mugtaitai 的帖子

就算堅住幾年, 都唔好賣樓住, 因為未走時唸既野一定比較理想, 但去到可能唔系果回事, 個個都系為仔女, 但為仔女之餘, 都要為自己唸吓, 如果住得唔開心, 都可以返香港抖吓氣.你朋友2公婆大約幾多歲, 仔女幾多歲, 有時仔女未必鍾意住外國, 只是喜歡向外國讀書

公爵府

anna59 發表於 19-2-19 13:58

就算堅住幾年, 都唔好賣樓住, 因為未走時唸既野一定比較理想, 但去到可能唔系果回 ...

朋友四十尾,佢老公五十中,仔女初中同高小。兩公婆都外國讀書同住過一段長時間,雖然離開左十幾年,要適應返都應該唔會太難,當然一定知道唔會好似香港咁熱鬧,呢 d 佢哋有心理準備。至於仔女,真係未知,放假帶佢地去短住就話好鍾意,住落就會見真章,但大部份呢個年紀過去嘅小朋友都鍾意嘅

珍珠宮

咁你朋友有冇打算去到搵野做, 定系齊住, 雖然向外國生活過, 但呢個年紀去外國, 交通唔方便, 多數難適應, 仔女開始大, 有主見, 英文可以應付到, 但未必鍾意住囉

子爵府

anna59 發表於 19-2-19 14:13

咁你朋友有冇打算去到搵野做, 定系齊住, 雖然向外國生活過, 但呢個年紀去外國, 交 ...
外國通常要自駕。

子爵府

咁你朋友有冇打算去到搵野做, 定系齊住, 雖然向外國生活過, 但呢個年紀去外國, 交 ...
睇住邊度,溫哥華、多倫多、三蕃市⋯,全中文都適應到,同香港生活無區別。完全唔覺係外國⋯

公爵府

基本上會退休,佢地有 d 資產,會做下投資咁囉,生活應該係無憂嘅,佢地揸開車,生活都西化嘅,我諗問題唔大嘅,係預左生活會平淡 d

公爵府

artroboy 發表於 19-2-19 14:19
外國通常要自駕。

佢哋喺香港都揸開車,應該 ok 嘅

首頁

尾頁

跳至