親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

Joey8 發表於 19-2-18 12:00
自駕遊可以攰停下抖下,況且走都要番札幌,所以順便去埋洞爺湖姐

我Day 2住網走,方便睇芝櫻

我哋都去過差唔多行程嘅自駕遊,全程揸咗千幾公里,我哋逆時針方向玩。
Day 1 到札幌
Day 2 outlet, 十勝帶廣
Day 3 釧路
Day 4 厚岸
Day 5 摩周、阿寒湖
Day 6 網走
Day 7 上湧別芝櫻、紋別鬱金香,旭川
Day 8 余市、小樽
Day 9 -10 札幌,機場還車
第三至七日行程是富彈性的,出發前,開花的時間較難掌握,要上網睇開花的狀況,再決定實際行程。
最好有兩個人或以上,輪流揸車,一日揸車時間唔好超過4小時,中間起碼要休息一至兩次。
我哋四個人租7人車,車尾放三個大行李及沿途購買的手信、食物、飲品,放厚褸,方便有需要時落車即着。車程長,坐得舒服係好重要的,祝旅程安全又愉快

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

Joey8 發表於 19-2-18 13:13
邊度可以check 到休息站?

沿途GPS睇到的,㩒下就會show出嚟, 但上咗高速公路就沒有了,要等下一個出口

侯爵府

youhello507 發表於 19-2-19 10:31
話時話旭川可能更好,又近紋別d, 又可以全程 highway,不過路程都幾遠

係!我哋上次揸落嚟經過大雪山,沿途幾迂迴曲折,中途買包米,休息一陣去個廁所,才揸返落旭川

珍珠宮

taylortse 發表於 19-2-21 23:03
平常心 其實地震已經傳左好多年

震係平常事,只係大震定小震

侯爵府

youhello507 發表於 19-2-22 00:09

希望大家都安全平安

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

mingaga 發表於 19-2-21 23:51

我哋都去過差唔多行程嘅自駕遊,全程揸咗千幾公里,我哋逆 ...

我地得一個人揸車,你去好多地方喎
行程同我真係差不多,你嗰時邊個月份去?
厚岸食蠔?五月份上網睇冇蠔食

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

mingaga 發表於 19-2-21 23:52
沿途GPS睇到的,㩒下就會show出嚟, 但上咗高速公路就沒有了,要等下一個出口
...

咁就好啦,唔該曬

珍珠宮

mingaga 發表於 19-2-22 00:00
係!我哋上次揸落嚟經過大雪山,沿途幾迂迴曲折,中途買包米,休息一陣去個廁所,才揸返落旭川
...

我轉左第一晚,book左旭川JR Inn

珍珠宮

youhello507 發表於 19-2-22 00:09

希望唔會有大震

珍珠宮

mingaga 發表於 19-2-22 00:11
希望大家都安全平安

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Joey8 發表於 19-2-22 07:35
厚岸食蠔?五月份上網 ...

https://www.akkeshi-town.jp/kanko/event/sakura/

珍珠宮

Joey8 發表於 19-2-22 07:40
咁就好啦,唔該曬

不要太依賴 gps, 有時睇路牌好過 gps

珍珠宮

ahmama 發表於 19-2-22 07:58
https://www.akkeshi-town.jp/kanko/event/sakura/

但我行程唔啱路
同埋我朋友全家唔食蠔,佢地已經好好唔食海膽都陪我去積丹,冇可能仲要就我特登去食蠔

珍珠宮

youhello507 發表於 19-2-22 08:45
不要太依賴 gps, 有時睇路牌好過 gps

明白

侯爵府

這行程,得一個人揸車?老實講,兩個人揸車都有啲疲倦,特別係由札幌去帶廣(好多隧道),紋別去旭川(沿途有積雪)

侯爵府

Joey8 發表於 19-2-22 07:40
咁就好啦,唔該曬

不能太倚賴GPS,坐在司機旁的乘客沿途負責睇GPS,或查詢休息站的位置,不可以瞌眼瞓

侯爵府

呢個真係要睇行程同時間就唔就,五月厚岸櫻蠔祭,週末最熱鬧最有氣氛,會場免費泊車,行入去買燒蠔、帆立貝,當地人會帶爐或租爐燒蠔,旁邊有少少櫻花

珍珠宮

mingaga 發表於 19-2-22 10:07
這行程,得一個人揸車?老實講,兩個人揸車都有啲疲倦,特別係由札幌去帶廣(好多隧道),紋別去旭川(沿 ...

睇個人情況的

我係札幌到阿寒,一次300km

侯爵府

Joey8 發表於 19-2-22 07:41
我轉左第一晚,book左旭川JR Inn

酒店OK 㗎,大浴場好細,樓下就係Aeon,行出去仲有大把嘢食。
第一晚就由札幌揸車去旭川?
搭直航去放低行李,已經差不多傍晚,我哋第一日留在札幌hea吓、食吓、行吓,養足精神體力

侯爵府

Joey8 發表於 19-2-22 07:41
希望唔會有大震

希望一切平安!
我哋第一日唔會揸車,留在札幌,睇電視新聞、天氣,當地天氣最準,好讓嚟緊嗰幾日容易安排行程,如有任何問題即時更改行程,改變方向

首頁

尾頁

跳至