自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

其實點解房署吾可以酌情處理?
華富邨一對七旬老夫婦與家中「毛孩」相處逾十年,已視之為家庭一份子,在這個農曆新年卻要在「居所」及「家人」之間作出決擇:房屋署通知,若兩人不把該頭哥基犬送走,便要遷出公屋。在熱心市民及立法會議員協助下,房署暫緩行動,而老夫婦正替愛狗向房署申請「伴侶犬」資格,盼望有終一天可名正言順地人狗團圓,陪年事已高的愛犬終老

https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/295853/%E5%85%AC%E5%B1%8B%E9%A4%8A%E7%8B%97-%E6%89%A3%E5%88%86%E5%85%A9%E6%AC%A1%E9%9D%A2%E8%87%A8%E8%BF%AB%E9%81%B7-%E8%80%81%E5%A4%AB%E5%A9%A6%E7%94%B3%E8%AB%8B%E4%BC%B4%E4%BE%B6%E7%8A%AC%E8%B3%87%E6%A0%BC%E7%9B%BC%E9%99%AA%E7%8B%97%E7%B5%82%E8%80%81

男爵府

咁明知唔養得

點解當初帶佢返屋企?

大宅

....

明知故犯, 樣樣都話酌情處理。

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

FTR603 發表於 19-2-18 11:22
華富邨一對七旬老夫婦與家中「毛孩」相處逾十年,已視之為家庭一份子,在這個 ...

公屋禁止養狗
先例一開,以後大把人要人狗情未了。
佢地個仔應該接隻狗去養,而唔係結婚搬走就唔理隻狗留俾父母。

你若盛開, 蝴蝶便來!

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

vyhc 發表於 19-2-18 11:26
....

已經有鄰居投訴受嘈音滋擾,扣過兩次分。
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

超級特務 發表於 19-2-18 11:27
已經有鄰居投訴受嘈音滋擾,扣過兩次分。

但之前小強戶, 白蟻戶, 富戶又吾理

翡翠宮

2019新春慶豚圓

話明唔俾養都要養既,點解變左做房署錯咁?

侯爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

其實我又覺得,原本己知道唔可以養,自己違規在先點解又要人酌情處理,個個係咁點定規則。

wcpcelia    發表於 19-2-18 16:22
FJmom    發表於 19-2-18 15:58

象牙宮

FTR603 發表於 19-2-18 11:54

扣分制一視同仁
富戶要交雙倍租金
何來又唔理?
就算有漏網之魚,代表呢個個案就合理?
你若盛開, 蝴蝶便來!

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

FTR603 發表於 19-2-18 11:22
華富邨一對七旬老夫婦與家中「毛孩」相處逾十年,已視之為家庭一份子,在這個 ...

一家有得養狗, 其他户就認為可以養, 越來越多人試房署底線

FJmom    發表於 19-2-18 15:59

大宅

bmw6828 發表於 19-2-18 12:14
一家有得養狗, 其他户就認為可以養, 越來越多人試房署底線
咁又係

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

最憎乜嘢都要酌情,住得公屋就要守規矩,私樓都唔係間間得喇,有本事咪帶埋隻狗搬走囉!

珍珠宮

FTR603 發表於 19-2-18 11:54
呢D對白同小學生被老師捉到上堂唔守規舉後, 同老師講, 阿邊上堂都點點點啦, 點解唔話佢, 要話我。
小強/富戶唔理, 係房署執法不力, 唔代表今次房署有錯

公爵府

回覆樓主:

咁多養狗嘅人覺得自己大哂
公屋唔準養狗唔係呢兩年嘅事,俾得一個人養,之後人人都養,遲d幾十歲嘅要隻狗陪養老,冇小朋友嘅當狗係仔女,人人都有合理理由

FJmom    發表於 19-2-18 15:59

子爵府

回覆樓主:

老夫婦都健在,已經相互為伴啦,仲要申請伴侶犬,攞黎講!

大宅

2019新春慶豚圓

monsterparentss 發表於 19-2-18 12:17
最憎乜嘢都要酌情,住得公屋就要守規矩,私樓都唔係間間得喇,有本事咪帶埋隻狗搬走囉!
...

無錯,一早就知唔養得,當初自己未係“老夫婦“個陣又養

伯爵府

酙情會被濫用!

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

睇住黎啦,先例一開,以後大把個案要求酌情。你唔批咩,咪搬d例子出黎:邊邊邊個都可以點解我唔得?你歧視呀?。。。下刪一萬字。結果係點都唔駛我講。

FJmom    發表於 19-2-18 16:00

珊瑚宮

錯就係錯,而且一開始根本就知公屋唔俾人養狗,而家好多公屋D人都係大模施樣咁養架,隻狗又大隻,又成日唔綁狗繩,如果此先例一開,咪所有公屋養狗人都效法?

伯爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

即係想開先例,問下嗰個立法會議員,呢d叫唔叫做打開缺口。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊