自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

Poyau 發表於 19-2-18 14:33
如果先例一開 禁止養狗將會形同虛設
咪係,整整吓遲d直頭取消埋呢條例

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一開始已經係錯!! 好心就低調D! 唔係全世界都同情你!!

寶石宮

2023年兔年勳章

cy101 發表於 19-2-18 14:45
一開始已經係錯!! 好心就低調D! 唔係全世界都同情你!!

高調想博同情

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

好嬲, 濫用同情心

wcpcelia    發表於 19-2-19 12:19

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

唔畀養好心就唔好養啦,養貓養魚都得㗎啫,係都要破壞規矩
唔好畀我批中,呢隻狗狗會有不死之身,長命百二歲 就好似當年房署批准養狗嗰班人咁,咁多年d狗仲未死,仲越養越唔同樣唔同品種添

子爵府

養左十年,廿幾年前已經唔比養啦,明知故犯,垃圾議員真係好得閒

象牙宮

vet 發表於 19-2-18 13:36
同意呀
養狗開支好大
尤其是有病要睇醫生五位數字埋單閒閒地

係啦,養寵物睇醫生仲貴過人囉!我無養,但以前阿哥有養到老,老左又要補下,條數都唔平

男爵府

養左十年先扣左兩次分 而家先要佢棄屋 房署正垃圾 兩老仲夠厚顏搵議員幫手 班議員冇腦兼得閒

寶石宮

2023年兔年勳章

zola 發表於 19-2-18 14:42
咪係,整整吓遲d直頭取消埋呢條例

呢個可能係終極目標

BBJOJO    發表於 19-2-18 20:13

公爵府

FTR603 發表於 19-2-18 11:22
其實點解房署吾可以酌情處理?
華富邨一對七旬老夫婦與家中「毛孩」相處逾十年,已視之為家庭一份子,在這個 ...

唔計公屋唔俾養狗;

呢戶人家真係好自私,
究竟有冇諗過自己年紀已經唔細,
大吉利是講句,
佢哋過咗身隻狗點算?!
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

琥珀宮

畀面勳章

公屋禁止養狗好耐啦喎,而家仲拗緊?無可能有人情講啦,有得呢次成日制度就崩潰啦

侯爵府

goat 發表於 19-2-18 12:21
呢D對白同小學生被老師捉到上堂唔守規舉後, 同老師講, 阿邊上堂都點點點啦, 點解唔話佢, 要話我。
小強/富 ...
絕對同意.... 國有國法, 家有家規...個個都酌情, 慢慢就變成無法規....

wcpcelia    發表於 19-2-19 12:19

子爵府

WWT1234 發表於 19-2-18 16:52
唔計公屋唔俾養狗;

呢戶人家真係好自私,

隻狗都十歲,老人家應該會長命過隻狗嘅!
不過公屋唔比養狗係法例,我有朋友因為私樓唔比養而租屋住直到隻狗老死左先返去住。

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

dior0214 發表於 19-2-18 14:15
而家個社會好似已經變到一係靠惡, 一係靠煽動人心, 將唔合理嘅嘢合理化
...

Can't agree more 香港人既民智好似倒退中, 好容易俾人煽動

男爵府

20020116 發表於 19-2-18 13:24
已經住公屋,即是已享用福利,仲要唔守規,離晒譜!想自由咪住私樓囉,私人地方,點做都得啦!
...

唔係到到私樓可以養狗架,有規則要守

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hohoho2013 發表於 19-2-18 15:48
唔畀養好心就唔好養啦,養貓養魚都得㗎啫,係都要破壞規矩
唔好畀我批中,呢隻狗狗會有不死之身,長 ...

咪係,果時放寬已經係多餘

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

十年前⋯即係吾係果批特赦狗,明知吾得都要養就抵佢無屋住,吾好講咩人情味,打完劫係咪諗住求情就可以逃避責任?依家太多人覺得咁樣係正常,教壞人

另外公屋人口密度較高,吾俾狗養係有原因既

公爵府

Jameskey 發表於 19-2-18 17:55
隻狗都十歲,老人家應該會長命過隻狗嘅!
不過公屋唔比養狗係法例,我有朋友因為私樓唔比養而租屋住直到隻 ...

請您明白生老病死,任何人都控制唔到嘅,亦都唔係普通數學算式可以計到。

另外,可唔可以講清楚啲「因為私樓唔比養而租屋住直到隻狗老死左先返去住。」
係乜意思?
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

樣樣酌情、個別、包容

公爵府

Aley1204 發表於 19-2-18 18:15
唔係到到私樓可以養狗架,有規則要守

咪係囉,人地真金白銀買嘅私人物業尚且有規有矩,何況公共房屋?

首頁

尾頁

跳至