6個月-1歲

跳至

複式洋房

2019新春慶豚圓

6個月後食物處理器有用嗎? 邊個牌子好用?

大宅

2019新春慶豚圓

好有用,我用tommeetippee,最平,因為都好快唔用,但有係好方便

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

我自己就冇用,不過都好似比較多媽媽買blender

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我只買左一部好細既攪拌機, 因為唔知bb會TW定BLW,又聽人講食粥既時間好短唔好晒錢買多部機煲粥
我初初加固係米糊,生果,蔬菜可以恰熟蒸熟後用攪拌機打成蓉(或用磨研器),到開始煲粥就用電飯煲,將食材放埋入電飯煲一獲熟,再加攪拌機打到幼滑,中午煮多d晚餐都可以食,7、8個月粥可以唔洗成幼滑,9個月大就平時多數比麵bb食,用肉碎,菜用刀cut碎就得,其實部攪拌機都好小用,果蓉菜蓉可以買即食既
反而而家1歲會整多d唔同既餸菜比BB食,用多左攪拌機,例如BB肉丸,紫椰菜淮山蓉湯底煮麵

珍珠宮

2019新春慶豚圓

我都冇買亞,我淨係用blender

複式洋房

2019新春慶豚圓

喊包媽媽 發表於 19-2-18 12:57
好有用,我用tommeetippee,最平,因為都好快唔用,但有係好方便

大約幾錢?

複式洋房

2019新春慶豚圓

kissapplegirl 發表於 19-2-18 14:03
我只買左一部好細既攪拌機, 因為唔知bb會TW定BLW,又聽人講食粥既時間好短唔好晒錢買多部機煲粥
我初初加 ...

多謝詳細回覆! (emoji)(emoji)

珍珠宮

2019新春慶豚圓

我都無買,因為好快過渡左呢個階段。

別墅

2019新春慶豚圓 2018父親節勳章

用blender夠啊~~ 冇特別買

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊