家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

想問我呢個case,自住樓c6名,未供完,我人工比c6高,如果想用我名買多層,係咪應該c6加按層樓,再將d錢比我做首期甘買第二層?點計大概加按倒幾多錢?乜都唔識,請賜教

複式洋房

ahpoo 發表於 19-2-18 13:52
想問我呢個case,自住樓c6名,未供完,我人工比c6高,如果想用我名買多層,係咪應該c6加按層樓,再將d錢比 ...

可以咁做,不過要計清楚兩間按揭每月還款要幾多,第二間放租可收幾多租金去補按揭還款。

男爵府

可以自己網上做 樓宇估價睇下層樓值幾錢
然後計下可以按幾多
樓價 700萬以下 最高按六成 上限420萬
例如你間樓樓價600萬 ,最多可以按 360萬 出嚟
如果你仲爭銀行200萬 ,加按就可以有160萬cash在手
要計下 按多咗過唔過到壓力測試
可以打電話去銀行問 會幫你免費估價同埋佢會幫你計 可以借幾多
如果你供緊嗰間銀行已經過咗罰息期就唔好搵你原本供緊嗰間銀行
要搵另一間銀行
因為 轉去另一間銀行會有 轉按回贈

https://www.hsbc.com.hk/zh-hk/pe ... valuation-tool.html

http://www.centamortgage.com/icm ... ries=689¶1=BMC#

侯爵府

ahpoo 發表於 19-2-18 13:52
想問我呢個case,自住樓c6名,未供完,我人工比c6高,如果想用我名買多層,係咪應該c6加按層樓,再將d錢比 ...

我 反而後期有冇計,收租夠唔夠供?

珍珠宮

ikioma 發表於 19-2-23 04:55
然後計下可以按幾多

我收入比c6高,工作亦穩定,但樓係c6名,加按係咪都要係佢本人?

侯爵府

ahpoo 發表於 19-2-23 10:20
我收入比c6高,工作亦穩定,但樓係c6名,加按係咪都要係佢本人?

樓係C6名,當然只有他可以去加按。

大宅

ikioma 發表於 19-2-23 04:55
然後計下可以按幾多

如你加按,是用c6名,c6要過度壓測。然後你去買樓,則用你名義借

寶石宮

2023年兔年勳章

ahpoo 發表於 19-2-23 10:20

加按用你名都得 不過複雜

男爵府

如果你搵得夠多可以你做guarantor 擔保c6remortgage,不過你第二層可借的錢少左,你計下

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至