樓市動向

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

虎到金來勳章 減齡達人勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

本身住大圍金獅花園2, 租約大約在今年7月到期, 近排去睇樓, 2個單位比較心儀, 但我自己就鐘意2期果個多d, 1個就係2期高層, 有開揚山景, 有裝修,
1個係1期中層普通樓景, 呎數細2期大約40, 都有裝修, 樓價大約相差30-40, 2期去火車站, 飲飲食食同去超市街市方便d, 而且2期樓齡新1年左右,
問題來了, 2期樓價over 450, 要拎40%首期出來, 本身無咁多錢, 但我屋企人可以幫到我d, 我叫老公幫口問下, 佢話好多年前我們結婚已經借過1,大約10皮左右, 當時買了其他區, 樓價平, 之後住左幾年就賣了, 租到而家, 佢話 唔好意思開口, 但我肯定奶奶應該可以借到d俾我地佢表明唔想再租樓, 因為已經租左4,
佢話近排回左少少, 1期個單位應該可以傾到450萬或以下….佢好想上番車, 話自己搞得掂點解唔係自己能力範圍處理….但我唔鐘意1期果度, 因為自己住開2期都好舒服, 再者他日如果有機會再賣出, 26樓一定會好價過16樓果間, 為左依件事同老公係度嘈?
我有同佢分析過, 係唔係兩仔乙母都要咁講面子? 我自己搞到都唔想求人….

侯爵府

虎到金來勳章 減齡達人勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

有無意見可以俾到我

侯爵府

miriamfans 發表於 19-2-18 13:57
本身住大圍金獅花園2期, 租約大約在今年7月到期, 近排去睇樓, 有2個單位比較心儀, 但我自己就鐘意2期果個多 ...

買樓一定要睇餸食飯、吾夠錢就要面對現實。既然2 者都有裝修、我吾會問屋企人借錢、買一期算、借完又要還又要供樓米重辛苦!

26樓一定會好價過16樓果間, 平買平賣、貴有貴賣返出去姐。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

本身住大圍金獅花園2期, 租約大約在今年7月到期, 近排去睇樓, 有2個單位比較心儀, 但我自己就鐘意2期果個多 ...

600樓下2成首期都得
要過到壓測

侯爵府

就係俾2成未必過到壓測

子爵府

回覆樓主:

唔問人借。除非你老公無兄弟姊妹

比人多多口實 無謂
而且都買到 只係無咁完美

侯爵府

vickling 發表於 19-2-19 15:10
唔問人借。除非你老公無兄弟姊妹

比人多多口實 無謂

得我老公一個仔

大宅

如果夠錢定係買高層 但你借兩邊錢?諗住點還?如果諗好左有計劃不如開門見山講

侯爵府

kln922 發表於 19-2-19 15:42
如果夠錢定係買高層 但你借兩邊錢?諗住點還?如果諗好左有計劃不如開門見山講
...

要借錢先可以買到高層, 暫時應該還唔到住....老公就係借過一次話唔會再開口借, 已經開門見山講清楚

大宅

miriamfans 發表於 19-2-19 15:44
要借錢先可以買到高層, 暫時應該還唔到住....老公就係借過一次話唔會再開口借, 已經開門見山講清楚:thinki ...

甘可能睇住慢慢升返上去 你地就要繼續租樓 定係一期個間夠錢買?上返車 感覺踩實點 個人意見^_^

侯爵府

kln922 發表於 19-2-19 15:46
甘可能睇住慢慢升返上去 你地就要繼續租樓 定係一期個間夠錢買?上返車 感覺踩實點 個人意見^_^
...

一期如果講到價under 450萬不用借都勉強夠錢買, 但就細d同環境景觀無二期咁好咁方便

大宅

要借錢先可以買到高層, 暫時應該還唔到住....老公就係借過一次話唔會再開口借, 已經開門見山講清楚:thinki ...

我們早前又係睇樓 心儀屋院又係盤小 荀盤一出就比人搶左 所以你睇呢兩個盤可能轉頭都無埋

侯爵府

kln922 發表於 19-2-19 15:50
我們早前又係睇樓 心儀屋院又係盤小 荀盤一出就比人搶左 所以你睇呢兩個盤可能轉頭都無埋
...

2高層盤肯定好快無, 一期個盤始終無咁方便同細d, 未必咁快走到

大宅

miriamfans 發表於 19-2-19 15:48
一期如果講到價under 450萬不用借都勉強夠錢買, 但就細d同環境景觀無二期咁好咁方便
...

甘真係好忟水⋯ 但幫人供左4年樓 睇住樓價升 追吳到 恨錯難返⋯⋯⋯雖然未必吳會再跌⋯ 但我地選擇左上到就上左先

男爵府

雖然借過一次, 咁當年賣樓賺錢時有無額外獎勵下妳屋企人?
有借有還, 再借再還

侯爵府

電腦怪傑 發表於 19-2-19 17:24
雖然借過一次, 咁當年賣樓賺錢時有無額外獎勵下妳屋企人?
有借有還, 再借再還
...

唔知老公有無還, 佢無同我講我也無問

男爵府

miriamfans 發表於 19-2-19 17:25

如果無還, 比著我都唔敢開口

複式洋房

我覺得老公話唔問就唔,互相尊重,唔好再從這個方向想了。
用咁大舊錢,又唔好買d你唔鐘意的東東,不竟你吔自住。可以試下其他區,我幾年前都一直㨂大圍,因為住慣,又近娘家。但最後都因為價錢同不合眼緣,我哋都去咗其他區,睇到大家都鐘意同agree供得到同供得甘心為止。

侯爵府

menn 發表於 19-2-19 19:12
我覺得老公話唔問就唔,互相尊重,唔好再從這個方向想了。
用咁大舊錢,又唔好買d你唔鐘意的東東,不竟你吔 ...

小朋友係附近番學, 大圍係比較理想既地方, 馬鐵沿線都睇過但價錢都唔平得過大圍

男爵府

miriamfans 發表於 19-2-19 17:25

好仔不論爺田地,你老公已經開口問資助買樓一次,上次賺咗錢無還,今次又好難再開口,放過佢啦

首頁

尾頁

跳至