親子旅遊

跳至

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

想plan復活節去,去過嘅jm可否比個意見嗎?咩地方值得去咩地方可免不去,謝謝

day 1, 西九高鐵>桂林>酒店>正陽步行街>兩江四湖夜遊/榕杉湖景區

day 2 , 桂林>平安梯田>七星伴月>九龍五虎>龍脊山上客棧

day 3 , 金坑梯田日出>興坪遊船>興坪古鎮>西街>酒店

day 4 , 銀子岩>十里畫廊>遇龍河>劉三姐>酒店

day 5 , 世外桃源>高鐵>香港

以上行程好唔好? 有咩地方需要改動下? 咩地方值得去有咩唔去都無所謂呢 thx

大宅

回覆 hellomiki 的帖子

提提你如果去龍脊梯田可以叫司機行高速,每次都係加幾十蚊,但慳返成個鐘,條路又唔駛彎來彎去,坐到想嘔。如果你唔問唔講司機係唔會行高速。

公爵府

女皇駕到 發表於 19-2-21 11:34

提提你如果去龍脊梯田可以叫司機行高速,每次都係加幾十蚊,但慳返成個鐘,條路又 ...

請問桂林巿中心到梯田要幾耐?行高速
另外有無包車推介?

大宅

回覆 namnamnamlolo 的帖子

大約2.5小時左右,因為我果次個司機麻麻地,所以唔推薦啦。

公爵府

女皇駕到 發表於 19-2-21 11:42

大約2.5小時左右,因為我果次個司機麻麻地,所以唔推薦啦。 ...

thanks

大宅

女皇駕到 發表於 19-2-21 11:34

提提你如果去龍脊梯田可以叫司機行高速,每次都係加幾十蚊,但慳返成個鐘,條路又 ...

多謝你提點呀 你唔講唔知,我以為要行成2.5小時 咁比多幾十蚊快一個鐘,即1.5小時去到,好好多
我搵左你個定制師plan, 我叫佢揀個好師機,但我驚又搵正你那個 請問你個司機叫咩名? 等我注意下,謝謝

子爵府

大約2.5小時左右,因為我果次個司機麻麻地,所以唔推薦啦。 ...

想問吓由桂林市去龍脊梯田,行高速公路要2.5小定快啲1.5小時?

大宅

有無睇大宋千古情? 你覺得值得睇嗎?

大宅

agnesbee 發表於 19-2-21 14:26
想問吓由桂林市去龍脊梯田,行高速公路要2.5小定快啲1.5小時?

行高速應該1.5小時

大宅

hellomiki 發表於 19-2-21 14:30
行高速應該1.5小時

高速2.5,唔行高速加多1個鐘

大宅

hellomiki 發表於 19-2-21 14:30
有無睇大宋千古情? 你覺得值得睇嗎?

無呀我地對呢d內地表演無咩興趣

子爵府

回覆樓主:

請問你哋啲交通點安排?如由桂林市去龍脊,或由桂林市去陽朔。有無包車師傅介紹

大宅

女皇駕到 發表於 19-2-21 16:13
高速2.5,唔行高速加多1個鐘

但我個行程表話2.5小時,即是佢行高速公路?

到時我真是要問清楚先得,我以為佢個plan2.5小時係行普通公路

大宅

agnesbee 發表於 19-2-21 20:18
請問你哋啲交通點安排?如由桂林市去龍脊,或由桂林市去陽朔。有無包車師傅介紹
...

無,因為我未用都唔知好唔好

大宅

2019勳章

回覆樓主:

陽朔最好住二晚,因為前一日遊完漓江再行下,返到酒店已天黑,晚上行陽朔西街。第二日趕回桂林就變到陽朔冇點行過。我之前揾司機包車,又便又正,玩邊度時間安排都仾幫手

大宅

2019勳章

agnesbee 發表於 19-2-21 20:18
...

桂林可以包車,龍脊要一天時間。由桂林做遊輪遊漓江到陽朔,最後再回桂林高鐵站返深圳

大宅

dickmamyan 發表於 19-2-21 23:36
陽朔最好住二晚,因為前一日遊完漓江再行下,返到酒店已天黑,晚上行陽朔西街。第二日趕回桂林就變到陽朔冇 ...

我book左兩晚陽朔

大宅

回覆樓主:

大家去陽朔可以去西街呢間大師傅食,價錢幾抵而且乾淨,最好係我地無微信去美團(國內團購app) ,個waiter主動幫我地團購左,然後我地去櫃台俾現金就可以慳左好多。

另外遇龍河漂流完左後碼頭附近都係農田,d農家會做生意賣竹筒飯,乞兒雞,串燒,燒魚,燒粟米咁,都好好食,大家不妨一試。

另外西街仲有間舖齋舖頭做到好似cafe咁都好好食,3人餐都好似係RMB99(2018年復活節)。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

女皇駕到 發表於 19-2-22 16:53
大家去陽朔可以去西街呢間大師傅食,價錢幾抵而且乾淨,最好係我地無微信去美團(國內團購app) ,個waiter ...

好有用的溫馨提示

大宅

2019勳章

回覆樓主:

微信,先問下價錢。酒店仾都可以幫手定,就腳。我上次自己訂,仾話地點麻麻,貴小小。仾當地人肯定熟過我啲

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊