自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

SandyKL 發表於 19-2-19 00:57
我冇去到十里畫廊。俾世外桃源景你睇,可能陰天,比晴天更似水墨畫。

不同天氣不同季節,睇嘅景都不一樣

珍珠宮

SandyKL 發表於 19-2-19 01:07
係。我原本上月中報團去西安,可惜唔成團,俾東南亞幾個同日出發嘅團揀,才揀桂林,睇朋友11月桂花開遍美 ...

桂林>桂花 好配
我好鐘意桂花,好香

桂林有咩特產值得買㗎? 茶葉桂花那些?

4月去最怕落雨

侯爵府

hellomiki 發表於 19-2-18 23:35
應該未計導遊費?

未呀,唔記得係$60定$80蚊一日

珍珠宮

christyheihei 發表於 19-2-19 09:35
未呀,唔記得係$60定$80蚊一日

去幾多天?

伯爵府

回覆樓主:

我都會復活節去桂林五天喎,初步揾ctrip行程訂製師寫行程

侯爵府

hellomiki 發表於 19-2-19 11:50
去幾多天?

去4日呀,18/4出發

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

行程我都畀唔到意見喇,但有少少心得要留意:

十里畫廊好似唔畀行車,定只唔畀行大車,所以一係徒步,一係踏單車,附近有

單車可租。

若跟團,唔知仲會唔會去十里畫廊頭嗰間珠寳店,記住,呃人架,米做水魚。

同埋,去到步行街,嗰D買玉呀、抽獎呀,最好唔好抽喇,多係話你中左頭獎,可以一

折買好貴既珠寳玉石,又係呃人招數,米上當﹗

不過,今年我聽導遊講,桂林既旅遊團已唔准行程包括購物團喇,唔知真唔真。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

hellomiki 發表於 19-2-19 01:45

桂林>桂花 好配

桂花,桂花糖都值得買

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲有步行街附近四周都係 嗰間同名既食店,唔知係唔係特許經營定咩,總之,

有好多間,但名我就一時醒唔起叫咩喇。

去到點都要食下個啤酒魚同埋企响度燒雞既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

my005 發表於 19-2-19 12:06
行程我都畀唔到意見喇,但有少少心得要留意:

十里畫廊好似唔畀行車,定只唔畀行大車,所以一係徒步,一係 ...

好有用資訊 謝提點

珍珠宮

jj0608 發表於 19-2-19 12:11
桂花,桂花糖都值得買

珍珠宮

my005 發表於 19-2-19 12:12
仲有步行街附近四周都係 嗰間同名既食店,唔知係唔係特許經營定咩,總之,

有好多間,但名我就一時醒唔起 ...

步行街有嗎?啤酒魚好食嗎?企嗰度隻燒雞係咩嚟?

別墅

ChingYee123 發表於 19-2-18 15:58
十幾年前去過桂林,跟團去唔使自己plan。真係桂林山水甲天下,記憶中風景真係好靚! ...
桂林山水甲天下 , 陽朔風境勝桂林!

陽朔係真靚D , 我個時十年前去.....重踩左幾個鐘單車遊陽朔 (有當地人帶)

男爵府

開心吸收勳章

我都有意跟團去.在網上穩了一下,見到永安要四千幾...然後康泰有千八有二千幾的.好似行程也差唔多...
大家一齊穩個適合的團去呢....我都系有老有嫩,唔可以自由行.要跟團至得.

珊瑚宮

hellomiki 發表於 19-2-19 12:15
步行街有嗎?啤酒魚好食嗎?企嗰度隻燒雞係咩嚟?

步行街有,正正响步行街嗰間仲好多外國人去,有外國男女做侍應添,仲有BAND,有真人唱歌添。

啤酒魚都OK好食既,雖用啤酒煮但無啤酒味。(我去時係前年聖誕節,好多人,好熱閙)

隻燒雞係好似楝企响度燒咁囉,其實只係燒雞咁囉。

男爵府

開心吸收勳章

哩個19號出發村2899
桂林、龍脊梯田、陽朔 4天純玩團
[KLT04-ZNS]

第一天香港領隊於深圳福田關口隨團出發–包車票乘地鐵往深圳北站–(乘坐貴廣鐵路)桂林站*–【東西巷(老桂林街巷標本,桂林新地標)、逍遙樓】–欣賞《夢幻灕江》大型山水情景劇(門票自費)*(來回程有機會採用: 廣州南站中轉,故去程不設廣州南站集合,車程約3-4小時)
第二天桂林–龍勝–龍脊古壯寨梯田(包昂貴門票及景區專車接送往返)–壯族吊腳樓(百年古樓)–桂林–桂林最美農村桃花江畔魯家村–桃花江古名陽江

第三天桂林–乘船漫遊市內灕江(遠眺南溪山、穿山、寶塔山、伏波山、象鼻山)–陽朔–【(乘車遊)欣賞陽朔田園風光,遠眺月亮山】–陽朔西街

第四天陽朔–(車程約2小時)桂林–南溪山公園–桂林站(乘坐貴廣鐵路)–深圳北站*–包車票乘坐地鐵到福田口岸解散*(回程有機會採用: 桂林–廣州南站–深圳北站)(*如遇國內假期或高鐵票緊張情況下,部份班次須於廣州南站中轉,或廣州南轉成旅遊巴至深圳口岸。)(如乘晚上9時後到達,則改往羅湖口岸解散/如車次影響兩口岸關閉,將改往皇崗口岸解

但睇上面好多都唔包的...都唔知道選擇邊個好

上次跟過一次團覺得其實都唔好玩.最好自己去唔使俾人趕鴨子...
但又唔識路費事煩....好糾結...

珍珠宮

my005 發表於 19-2-19 12:23
步行街有,正正响步行街嗰間仲好多外國人去,有外國男女做侍應添,仲有BAND,有真人唱歌添。

啤酒魚都OK ...

thx

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

上年復活節去咗五日,搭高鐵到興坪,住興坪,下午坐船遊興坪,第二日租架電動車一家三口hea住行咗半日,下午坐車去陽朔,行西街,第三日朝早租電動電單車玩十里畫廊,,下午再轉去桂林,住正陽步行街,第四日轉去桂林北站住,方便坐高鐵走
I 大蚊豬   

伯爵府

聖誕節跟永x去桂林四天一肚氣, 行程包的只係幾個垃圾景點, 反而自費項目有5個, 而且係要 bundle 咁參加, 唔參加的只能坐或企在景點等, 團中的長者冇參加只能在外吹風, 食物又是垃圾。原先以為景點唔多可以他條, 但佢為左自費項目要全團日日6點半起身, 自費行程才是主打。那團是高鐵去, 但坐火車在深圳散的, 團費2000元, 但加埋5個自費要3千5。仲有千祈唔好自費睇劉三姐(這個是5個自費項目以外的), 超無聊及悶。我地向領隊投訴, 佢就話係咁嫁啦, 行程早已講左。但去到先知用如此手法安排。所以 我blacklist 永x

珍珠宮

SUKI20062014 發表於 19-2-19 12:26
哩個19號出發村2899
桂林、龍脊梯田、陽朔 4天純玩團
[KLT04-ZNS]

香港搭高鐵唔方便咩?

首頁
12345...9

尾頁

跳至