自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我地架車同對方架車喺屋苑停車場入面撞左,表面睇,邊個唔啱好難講,
因為係喺一個轉角位"對頭"撞上,大家車頭都有損毀,我地大獲啲。

>>車CAM顯示,對方轉彎時係有輕輕過線。。。。

問題係:
對方唔想我地CLAIM保險,又叫我地去車房整。
我地唔想,因為新車落地半年,而且買左全保。

而家車行打價出黎要整13萬。
我只係怕會影响出年NCB,甚至要加LOADING。
件事亦會拖一、兩年,都唔知係咪可以CLAIM晒對方保險公司(因為唔肯定係邊個錯)

大家睇應該點做?

伯爵府

回覆樓主:

報13萬俾對方,正常佢唔會接受,報claim啦,就算扣ncb再加loading都係有限數, 點都唔會比你付出維修費多,除非你墊底好高

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

plutomydog 發表於 19-2-18 17:07
我地架車同對方架車喺屋苑停車場入面撞左,表面睇,邊個唔啱好難講,
因為係喺一個轉角位"對頭"撞上,大 ...
佢是否願意比錢,報左警未?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

如果是你對,完全無影響

珊瑚宮

情況1報警2報自己保險3唔好自己同對方私下.......[..因你可能新手]4就算加都有限,經驗不足可能你會中招

子爵府

正常都是claim 自己保險全保先,報左警就等判邊個不小心駕駛,如果係對方,保險公司會向對方追回索償。如果是你,等對方claim 你保險公司。

水晶宮

我前年年尾係肯定對方唔啱,又係新車落地,所以一定返原廠整,整咗19萬幾,全數claim哂對方,而家係搞緊呢兩年加loading嗰啲差額,仲未搞掂。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

如果肯定係對方過失, 照claim, 無咩捐失! ncb loading都唔影響
放下自在

子爵府

對方過線,你肯定你自己百分百無?如果唔肯定自己岩晒(幾乎所有交通意外個司機都會話自己無錯, 你最好同對方傾下點解決。因為有可能兩個同時都俾警察告。到時維修就要自己呑左佢。

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

Helllokitty 發表於 19-2-18 17:39
正常都是claim 自己保險全保先,報左警就等判邊個不小心駕駛,如果係對方,保險公司會向對方追回索償。如果 ...

其實咁樣係咪即係要上法庭等官判?

男爵府

點解會對頭撞?咁係邊個唔0岩呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

停車場係單程行車?
我地屋苑係,但好多司機為方便會逆線駛入

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

整返13萬,你架車真係好大鑊喎
停車場都撞得咁嚴重

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

selinako^^ 發表於 19-2-18 19:34
整返13萬,你架車真係好大鑊喎
停車場都撞得咁嚴重

x 2

新車價多少? 很嚴重嗎?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁貴佢應該唔會比架啦, 一係你有冇相熟實房可以打價?

你報警, 再等公正行搞, 真係判你啱可以claim到對方保險, 不過要搞幾年先claim到
你一搞就保險要加loading 扣ncb

子爵府

如你決定返廠整,就先比墊底費,可以整左先,上庭後,如判對方錯,就可全數 claim 對方,claim 後退回墊底費給你
如判你錯,續保時就加 loading 同扣 ncb

子爵府

amazing 發表於 19-2-18 19:24
其實咁樣係咪即係要上法庭等官判?

要claim 對方保險就係

伯爵府

love2talk 發表於 19-2-18 17:39
我前年年尾係肯定對方唔啱,又係新車落地,所以一定返原廠整,整咗19萬幾,全數claim哂對方,而家係搞緊呢 ...

對方吾啱,咁你使唔使上庭?如果要咪好麻煩囉

伯爵府

Helllokitty 發表於 19-2-18 20:43
要claim 對方保險就係

Thx

首頁

尾頁

跳至