自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

topyy 發表於 19-2-19 08:02
點解唔轉校?你仔好慘

轉校唔係咁容易

子爵府

所有學校都有,只是點處理。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

欺凌如果係講打人哪些,我估B1會比B3少,因為大部份的B1生都比較注意對自身的影響﹙唔想玩到入差館﹚
但言語呀行為呀排擠呀這些欺凌,我覺得一定只會更多
正如你覺得大公司就唔會有這些勾心鬥角的行為咩?只不個係文鬥定武鬥

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

~緣~ 發表於 19-2-18 22:35
其實啲老師第日都會結婚生仔,佢唔驚佢D仔女第日會有報應,畀人蝦返咩
...
其實怪老師又無用, 咁人同唔同其他人做朋友, 老師都管唔到, 如果去到打人傷人那些老師就話有得管, 排擠侮辱哪些, 都青少年了,
你覺得你十幾歲時會聽老師講,拉拉手做好朋友?

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

子爵府

鳳梨 發表於 19-2-19 07:32

我冇美化。我大部分朋友都係傳統名校。你睇下佢地入大學成績咪 ...

杜係典型DB 仔style 之一. 要班長式style ,去讀官校先啱。

別墅

EmilyFun 發表於 19-2-18 22:18

何文田有間地區B1名校。2012年跳一個。2018年又跳多一個, ...

即係邊間?

珍珠宮

littlemelody 發表於 19-2-19 08:18
I see,上網查都只有香港三大, 完全查唔到香港四大
都唔知係大學整體高質素左, 定係band 1(某幾間而已?)要求低左, 以前會講幾多學生入到二大, 後來變三大, 而家變四大都照殺

別墅

EmilyFun 發表於 19-2-18 22:46
C字頭

迦襪?

水晶宮

LittleRoxie 發表於 19-2-19 08:26
其實被欺凌與否,有時真的講運數
好似全世界都有變態殺手
係睇好唔好彩,遇唔遇到

運數其一,我認同。
還有一點,由細到大見學校被欺凌的同學,或未算嚴重欺凌,可能是被孤立之類的同學或同事,其本身可能心地善良又不帶攻擊性,只是有點小問題被其他人看得不順眼,例如個人衛生問題,能力問題之類,都好可憐。

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

band1既欺凌事件更加恐怖~~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

只係有冇被廣泛報導
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

任何學校都有欺凌,唔好太過份唔洗過份保護,因為工作間都有呢D欺凌,要適應,睇開D
8-)

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

-

侯爵府

EmilyFun 發表於 19-2-18 22:18

何文田有間地區B1名校。2012年跳一個。2018年又跳多一個, ...

我知你講邊間,我理解係學業壓力,學校只注重學業,家庭未及時開導,小朋友容易錯誤地以為成績代表做人價值。
但學校算關愛型,係區內超大熱,我仔又想入,其實我係好擔心。

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

點會無吖

公爵府

cheechi 發表於 19-2-19 10:35
我讀Band 1女校,同學互助互愛,未聽過欺凌事件,讀書唔叻比人睇唔起就有,自己都覺得幸運
...

其實 學校 冇欺凌唔代表喺件好事,因為現實世界就係咁樣,终有一日都要自己出嚟面對呢個 真實殘酷嘅 社會

就好似我咁, 從小父母都好錫我,而我自己由小學到中學都讀 band1地區名校, 啲同學都好纯,一直沒有任何欺凌事件出現過,未發生過喺自己身上,亦都未喺 學校 見過, 一直都係一個愛嘅環境中長大 ; 但係出到嚟社會做嘢, 仁慈善良真係畀同事蝦, 嗰時心好難受 ,到成20幾歲先知道現實社會原來係咁可怕, 唔係以前所遇到嘅人個個都係善良, 出嚟做嘢後開始好怕人, 怕嘅意思就係對人有戒心,唔再常面帶微笑, 以真誠熱情對待人, 怕人哋覺得自己好恰

珍珠宮

~緣~ 發表於 19-2-18 21:53
我呢啲老餅畢咗業好多年,我讀緊中學嘅時候仲要係有band1到band5分嘅, 老實講我哋學校(band5) 但係老師好 ...

我當年讀既中學而家係B1, 以前係B5, 當年見人打交在校外出埋牛肉刀, 我都比人虾到想C

那班人而家都中佬, 好多都做生意, 做正行, 做消房員, 差人, 開食店

我的小朋友讀B2中學, 好彩校風都好好, 無聽過有欺凌

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

回覆樓主:

我中學係B1,不過我都係群埋班專蝦人果班同學,如果唔係被打果個就係我,有d名改得衰都會俾人打,我地連阿sir都蝦,要校長上黎調停,但大家又唔係成績差架,到而家個個大個,以前被蝦既同蝦人既都成為返老朋友,間唔中都會出黎聚會,上次食飯以前俾人打開個男仔問打人果個點解你以前咁鍾意打我?個男仔答因為你肥好肉地打落去好舒服

大宅

回覆 Cheddar85ang 的帖子

冇錯如果份人唔識同人溝通就更加慘
歡迎歡迎

首頁

尾頁

跳至