夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

kc_01k 發表於 19-2-20 14:57
明白

男女都會有更年期冇得逃避爭在遲早?不過現在科學進步可以食葯物推遲幾年既!放鬆心情自然渡過亞門!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Bob_Lennon 發表於 19-2-20 14:56
其實乜嘢年紀嘅男人都有機會出軌呢!
一嚟夠刺激,二嚟有新鮮感,再者也能盡顯自己魅力依然......
加上女人 ...

咁又係,咩年紀都會,只不過我諗,男人既然咁要面,喺更年期更加唔出去玩吧,仲要比出面女人知自己能力低?咪好冇面囉

男爵府

熱血金章

可能新鮮感+藥物令他們重振雄風呢!哈哈哈哈!

kc_01k 發表於 19-2-20 15:45
咁又係,咩年紀都會,只不過我諗,男人既然咁要面,喺更年期更加唔出去玩吧,仲要比出面女人知自己能力低 ...

大宅

Bob_Lennon 發表於 19-2-20 16:02

對呀
早幾年有朋友就係咁
好一個家庭, 仔女已大, 一向我覺得他們好恩愛的, 我仲成日話你老公真好, 又有情趣又成日下廚煮好野比佢食,成日去旅行, 放工又去接老婆。 點知到仔女都差唔多出身(而家唸返轉頭, 應該都是更年期嘅危機)個男人識咗個細十幾年的大陸女人(新鮮咪以為自己重振雄風,

大宅

空巢媽媽 發表於 19-2-20 19:49
對呀
早幾年有朋友就係咁
好一個家庭, 仔女已大, 一向我覺得他們好恩愛的, 我仲成日話你老公真好, 又有情 ...

呢個先係真愛, 重嫌老婆肥咗令自己不振, 老婆太叻令自己無了自信, 抬不起頭, 但其實當年我朋友揾四萬幾, 佢老公都揾三萬幾的), 一痴上大陸女人點走得到呀, 個女人大咗肚(其實都唔知係咪佢的), 我朋友嬲但無打算同佢離婚架(因為我朋友十幾歲識佢, 一齊已三十年), 但個男人要離婚, 同個女人結婚, 可惜個女人生了對孖胎就走咗路, 個男人原來借咗幾十萬財務比個女人在大陸買屋, 個男人當時五十頭, 好折堕, 都無面再見我朋友! 唔明點解網上咁多cases, D男人仲係蠢到豬咁落搭, 莫非一個同你相守幾十年,

大宅

空巢媽媽 發表於 19-2-20 19:51
呢個先係真愛, 重嫌老婆肥咗令自己不振, 老婆太叻令自己無了自信, 抬不起頭, 但其實當年我朋友揾四萬幾, ...

經歷咁多嘅女人都比唔上一個你以為可以令你變後生, 有魄力, 有吸引力, 令你可一時重振雄風的女人! 當時我地覺得impossible, 但原來好多男人過唔到呢關而迷失咗都唔知!
唔好意思, 借咗樓主咁多位!

男爵府

熱血金章

空巢媽媽 發表於 19-2-20 19:52
經歷咁多嘅女人都比唔上一個你以為可以令你變後生, 有魄力, 有吸引力, 令你可一時重振雄風的女人! 當時我 ...

色字頭上一把刀嘛!如果男人識諗嘅!就絕對唔會發生呢d事,當然他們以為一切盡在掌握之中,倒頭來原來搞出個大頭佛......想翻轉頭已經不可能了!

珍珠宮

回覆樓主:

男人都一樣會經歷更年期,我聽過最明顯嘅,係自尊心會重左~
其實日本曾做過研究,發現部分男人踏入更年期,性情會大變,尤其脾性變得暴燥,什至有D不可理喻,後來發現,原來佢地嘅大轉變,同腦前額葉退化有關,而多發生係男人身上,所以如果發現家中嘅男人踏入更年期,性情大變,難以相處,家人可以考慮會唔會有關係~
當然,少許嘅變化好正常,不能一概而論啦~

翡翠宮

Bob_Lennon 發表於 19-2-20 16:02

新鮮感,真係冇計,所以而家興遲婚。遲啲結啲新鮮感可保持到佢老到滾唔郁

男爵府

熱血金章

kc_01k 發表於 19-2-21 15:05
新鮮感,真係冇計,所以而家興遲婚。遲啲結啲新鮮感可保持到佢老到滾唔郁
...

我諗和遲唔遲婚扯唔上關係吧!呵呵呵呵~~

翡翠宮

Bob_Lennon 發表於 19-2-21 15:33
我諗和遲唔遲婚扯唔上關係吧!呵呵呵呵~~

大宅

cibewong 發表於 19-2-19 13:12
好多謝你咁詳細嘅解答呀,咁你無咩脾氣已經好好啦,希望我老公好快無事啦,因為有時比佢無啦啦發神經鬧人 ...

你老公本身有情緒病
定只係因為更年期導致情緒不穩?

大宅

cibewong 發表於 19-2-19 13:12
好多謝你咁詳細嘅解答呀,咁你無咩脾氣已經好好啦,希望我老公好快無事啦,因為有時比佢無啦啦發神經鬧人 ...

你老公本身有情緒病

侯爵府

空巢媽媽 發表於 19-2-21 19:27
你老公本身有情緒病

佢本身係有情緒病㗎,醫生要佢長期食藥,佢有食,但有時工作太忙或有事影響到佢,佢就會情緒不穩亂發脾氣咁。

大宅

cibewong 發表於 19-2-21 19:29
佢本身係有情緒病㗎,醫生要佢長期食藥,佢有食,但有時工作太忙或有事影響到佢,佢就會情緒不穩亂發脾氣 ...

咁就唔係因為更年期了, 見你話性生活又正常
我個之前唔係咁發脾氣的
又失眠, 又黑面, 又發脾氣, 又唔肯行埋
令我十分困擾, 搞到我越來越討厭佢
好怕見到佢
而家做乜都喜歡自己做

侯爵府

空巢媽媽 發表於 19-2-21 19:38
咁就唔係因為更年期了, 見你話性生活又正常
我個之前唔係咁發脾氣的
又失眠, 又黑面, 又發脾氣, 又唔肯行 ...

咁我都唔知因爲咩事了,一時好一時壞,好難捉摸。

大宅

cibewong 發表於 19-2-21 19:41
咁我都唔知因爲咩事了,一時好一時壞,好難捉摸。

所以我現在唔再care佢太多了
我之前花了很多時間去尋找究竟咩事
嚴重影響我的身體健康及情緖
我唔想自己提早更年期或患上cancer(情緒差會引致的)

侯爵府

空巢媽媽 發表於 19-2-21 19:49
所以我現在唔再care佢太多了
我之前花了很多時間去尋找究竟咩事
嚴重影響我的身體健康及情緖

無錯,盡量唔好影響自己身體和情緒。

男爵府

熱血金章

祝願兩位日日都好心情喇!盡量讓自己的心情處於平靜平常平淡的狀態,稍為有情緒的起伏,的確好影響身體健康的。

而情緒病和更年期更需要人關注、關懷和關心啊!所以千祈唔好氣餒啊!

侯爵府

Bob_Lennon 發表於 19-2-22 08:12
祝願兩位日日都好心情喇!盡量讓自己的心情處於平靜平常平淡的狀態,稍為有情緒的起伏,的確好影響身體健康 ...

多謝你祝福,希望我老公早日康復。

首頁

尾頁

跳至