自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

話晒親戚, $500

公爵府

親戚唔關一年見幾多次事, 總之接條線包到你就要請埋你...
你阿媽做得金器, 應該都好親下, 又可能你兄弟姊妹結婚時有收過人父母金器羅...

翡翠宮

唔到
$300

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我媽兄弟姊妹多,我有幾十個老表,有啲係香港有啲係外國,有啲係街撞到我都未必認得!但如果我媽咪嗰邊D親戚有乜婚嫁,舅父90歲大壽,姨媽過咗身要做帛金,呢啲我全部都會問我媽要點樣做?佢話要出席我就出席,佢話要做幾錢我就做幾錢,呢啲關乎佢嘅面子,做兒女做得幾多咪幾多囉。

大宅

咁就真係睇下你媽咪嗰邊點,最好問咗先。
我媽咪就好好,紅白二事,佢話佢地比得多d,叫我哋唔使俾咁多。
之前幾年都係大部分利是會放低俾媽咪代我派,見到面嗰d就會自己派。有一年媽咪話出年唔使俾利是佢,佢話我冇細路,而親戚嗰d小朋友又不斷增加,叫我見到面先至派,見唔倒唔使派,慳咗2/3嘅利是。
我99嗰邊就會要求我哋俾幾多,好似我結婚時,有家人俾$500一人,下一年到佢家有人結婚,我99就打俾C6叫佢封$1500。點解要指定我哋俾幾多先,我同C6講有冇一年通帳咗5成呀?呢d又係幾年都唔見一次,最後封咗$1200。

侯爵府

luckyQ 發表於 19-2-19 07:56
應該唔會見,我不怕人唱,最憎比面形式,結婚是接受人祝福

其可能新人都唔想請你(大耐冇見),但係新人父母又迫佢出帖比你都冇辦法!太多禮數要講,結婚唔係新人兩個人話事,擺酒d父母就最多意見!要請邊個邊個,真係好煩!樓主,就算唔去,問下你呀媽先,可能你呀媽又要面子時都唔想你做咁小!

珍珠宮

回覆樓主:

唔去都無計,但人情要做番,始終係親戚

男爵府

親戚無計,問下你媽點做仲好

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

麟媽媽 發表於 19-2-19 16:46
我媽兄弟姊妹多,我有幾十個老表,有啲係香港有啲係外國,有啲係街撞到我都未必認得!但如果我媽咪嗰邊D親 ...

嫁咗,通常紅事未必再俾帖(即係啲表兄弟姐妹結婚/抱孫滿月酒、百日宴)
但白事通常係長輩,盡可能會去鞠躬
如果真係出席唔到都會俾帛金

子爵府

親戚之間,唔止派帖,所有紅白二事幾耐無見,點都要通知聲架,去唔去都好三、五佰少少地都應該做份禮,好來好去嘛
我係bearbeardo

大宅

回覆樓主

好奇點寄到帖比你

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

starrymama 發表於 19-2-19 16:27
話晒親戚, $500

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

三百

琥珀宮

木土土 發表於 19-2-19 16:24

你點睇,唔關其他人事,人地亦唔會理!

多謝哂喎,見你咁"關心"我阿媽,我俾咗你留言我阿媽睇,不過佢話我係佢個女,佢問你點解外人咁多事既?佢話佢都俾我唔出席,唔到你咁多意見

而且重男輕女家族,佢明我點解唔出席,仲有我嫁咗人,人哋一張帖過嚟就想請哂我成家?就咁口頭話叫埋一齊去,唔係呀餅卡都慳返,OYEAH犀利﹗仲有當日唔止我無去,仲有其他人都無去,一家唔知一家事,唔好判官上身啦﹗

最後一次就依件事回你,bye~

伯爵府

tansyneko 發表於 19-2-19 13:25
我都有個親戚又係咁,我唔去亦叫我媽唔駛幫我代俾,傻的嗎?十幾廿年無見,一見就請飲,係我父母話點都要出席喎 ...

我明呀,男家果邊都係咁,上埋佢屋企拜年都可以唔見人,買哂禮上去仲要放低利是俾個未見過嘅人先走。到結婚又話要請飲,99話「好親」一定要出席一定要指定人情金額,佢自己就買哂金,好唔鐘意沖大頭鬼呢d面子嘢,同結婚果個行出街撞到都未必認得

琥珀宮

tansyneko 發表於 19-2-20 13:38
多謝哂喎,見你咁"關心"我阿媽,我俾咗你留言我阿媽睇,不過佢話我係佢個女,佢問你點解外人咁多事既?佢話佢 ...

「佢問你點解外人咁多事既?」

咁佢應該先問你點解同外人講家事!

你唔將家事放上網,外人如我又如何可以多事呢?

用戶要求終止服務

$50

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

關係?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔去比3舊

首頁

尾頁

跳至